8 POWODÓW DLACZEGO WARTO PIĆ NAPAR Z OWOCU DZIKIEJ RÓŻY

-
Posiada kilkadziesiąt razy większą zawartość witaminy C niż znana wszystkim cytryna
-
Zawiera mnóstwo witamin takich jak A, B1, B2, K i E
-
Chroni nas przed przeziębieniami
-
Wzmacnia układ immunologiczny
-
Reguluje ciśnienie
-
Obniża cholesterol
-
Działa przeciwzapalnie
-
Działa moczopędnie i dobroczynnie na układ moczowy
Dzika róża a depresja
Jesień to czas kiedy tego słońca mamy mniej i mniej też mamy okazję czerpać energię z promieni słonecznych dlatego często pogarsza się nam nastrój i częściej też zapadamy na depresję. Tu z pomocą również przychodzi owoc dzikiej róży. Według starych, tradycyjnych receptur napar z dzikiej róży wypity z rana doskonale pobudza, dodaje energii i nastraja nas pozytywnie.
Zastosowanie dzikiej róży
Same owoce dzikiej róży można wykorzystać do przyrządzenia pysznych konfitur, nalewek, soków czy syropów i zamknąć całe dobrodziejstwo tego owocu w słoiku czy butelce by móc się cieszyć ich smakiem przez cały rok.
Kwiaty dzikiej róży natomiast, doskonale działają na kondycję skóry, są wykorzystywane w kosmetyce w kremach odmładzających i rozświetlających co też świadczy o mocy tego owocu.
W naszym asortymencie znajdziecie zarówno owoc dzikiej róży w formie ususzonej jak i w większości mieszanek owocowych. Jeśli jesteście fanami truskawek to odnajdziecie ich smak np. w mieszance OWOCOWY RAJ czy KIWI-TRUSKAWKA , jeśli wolicie w filiżance czuć zapach lasu to koniecznie spróbujcie mieszanki LEŚNY COCKTAIL!
Na długie jesienne wieczory możemy śmiało polecić owocowe herbaty ale takie w których czuć już cynamon i inne korzenne dodatki np. PIECZONE JABŁUSZKO, PRAŻONE MIGDAŁY czy WIEDEŃSKI APFELSTRUDEL.
Zatem zachęcamy jak najbardziej do picia zarówno naparu z dzikiej róży jak i herbat owocowych w których również ten owoc będzie miał swój udział.
Jak parzyć owoc dzikiej róży?
1 łyżkę suszu zalewamy 250ml wody o temp. 100 stopni C i parzymy przez ok. 8-10 min. pod przykryciem. Można też zrobić mocniejszy napar (wywar) biorąc podwójną ilość suszu na tą samą ilość wody i podgotować na wolnym ogniu przez około 5-8 min, a następnie odcedzić.
Napar ma kolor brunatny, ciemny a smak nieco cierpkawy.