Akcesoria do parzenia herbaty. Co powinien posiadać prawdziwy koneser?

2019-03-06
Akcesoria do parzenia herbaty. Co powinien posiadać prawdziwy koneser?

Można zaparzyć herbatę tak jak to się dawniej parzyło tzw. esensję czyli mocny, intensywny napar który potem rozcieńczało się i powstawały kolejne filiżanki herbaty. Ale to już chyba jednak przeszłość. Dziś prawdziwy koneser herbaty chcąc celebrować chwile zaparzania i degustowania naparu dobrze by było aby zaopatrzył się w kilka podstawowych akcesoriów.

Nr1 Imbryk + filiżanka

W zależności ile osób mamy w gospodarstwie warto się zaopatrzyć w odpowiedniej pojemności, solidny imbryk do herbaty. Może to być porcelanowy, ceramiczny czy szklany o pojemności np. 0,5l czy standard 1l. Dobrze by było, żeby znajdował się w środku od razu zaparzacz. Fajnie jeśli posiada on już wbudowane sitko do parzenia herbaty liściastej. Jeśli natomiast go nie posiada można równie dobrze zakupić taki zaparzacz o odpowiedniej średnicy u nas w sklepie on-line lub stacjonarnie. Dla jednej osoby fajnie sprawdzi się tutaj zestaw tzw. tea for one czyli zestaw mini czajniczek zwykle około 200 – 300ml i do tego filiżanka na której stoi czajniczek np. Nasz firmowy z białej, delikatnej porcelany kostnej.

Nr 2 Zaparzacz do herbaty / sitko

Prawdziwemu koneserowi nie może zabraknąć porządnego zaparzacza do herbaty. Jest to niewątpliwie podstawa do prawidłowego zaparzenia herbaty liściastej. Liście herbaty zdecydowanie nie powinny długo pozostawać w wodzie. Każda z nich ma swój czas parzenia i tego powinniśmy przestrzegać. W przeciwnym wypadku możemy się zdziwić zwłaszcza pijąc herbatę zieloną że będzie ona nieprzyjemna w smaku z wyraźną goryczką, która notabene jest chyba głównym czynnikiem dzięki któremu się skutecznie zrażamy do picia zielonej herbaty niestety... I tak np. zieloną herbatę parzymy 2-3 min. rooibos, owocowe i ziołowe 5-8 min., czarną 3-5 min. białą 2-7min.

Jaki typ zaparzacza wybrać?

Zwykle spośród zaparzaczy możemy wyróżnić * metalowe, ceramiczne, silikonowe Tutaj kupując okrągłe sitko musimy pamiętać o średnicy na jaką będziemy go używać i odpowiednio dopasować średnicę. Druga grupa Klientów zdecydowanie wybiera te bardziej naturalne, eko. A są to : * filtry papierowe jednorazowego użytku, ważne żeby były bez zawartości chloru – tutaj możemy również dopasować rozmiar do odpowiedniego naczynia w którym będziemy parzyć herbatę * sitka bawełniane zwane również "skarpetkami" które są niezwykle popularne na Zachodzie Europy ale zyskują również coraz większą popularność u nas w kraju. Są wykonane 100% z bawełny, można je prać wielokrotnie ale bez użycia detergentów. Posłużą z pewnością na długo.

Nr 3 Termometr do parzenia herbaty

Jak wiemy niektóre gatunki herbat wymagają odpowiedniej temperatury wody. Zielona czy biała herbata nie może być sparzona wrzątkiem – jest to wręcz niedopuszczalne! Tutaj wymagana temperatura wody to 80 stopni C a w niektórych gatunkach herbat wysokogatunkowych wymagana temperatura wody to 60 stopni C. Dlatego zamiast robić to "na oko" możemy zmierzyć sobie temperaturę wody przy pomocy takiego praktycznego termometru. Do kupienia w naszym sklepie on-line.

Nr 4 Klepsydra

Żeby odmierzyć czas parzenia liściastej herbaty ważny jest również czas parzenia. W przypadku herbat zielonych liście zostawione w wodzie na dłużej powodują że herbata staje się niesmaczna przez co większość ludzi po prostu rezygnuje z jej picia – a to bardzo szkoda! W dzisiejszych czasach każdy z nas ma w smartfonie stoper który może doskonale spełniać funkcję klepsydry jednak kultywując herbacianą tradycję – fajnie by było również posiadać taki gadżet w domu. Porządnie wykonana klepsydra z pewnością cieszy oko i spełnia funkcję dekoracyjną w domu. Akcesoria akcesoriami ale podstawą zdecydowanie jest jakość zakupionej herbaty liściastej. Na rynku roi się od firm herbacianych które oferują "pseudo wysokogatunkowe" herbaty. Tak więc uważajcie aby kupić tę odpowiednią jakość a z pewnością przełoży się to na smak! I już na pewno nie mówimy o herbatach liściastych z supermarketu....tych się wystrzegajcie! Jak widzicie wystarczy odrobina wiedzy, kilka gadżetów i możemy samemu przyrządzić w domu prawdziwy, aromatyczny napar!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel