Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Dookoła świata

W jakich regionach świata uprawiana jest herbata? Jakie rodzaje? Jak warunki geograficzne wpływają na smak herbaty?

Herbata w Japonii. Historia, rodzaje i herbaciane ceremonie
Tradycje herbaciane Japonii sięgają IX wieku. Produkuje się tu głównie herbaty zielone, w tym renomowane odmiany: Matcha, Sencha i Genmaicha. Pod względem wielkości produkcji Japonia może nie dorównuje liderom branży, jednak jakość i znaczenie kulturowe japońskiej herbaty nie mają sobie równych.
Czytaj więcej
Jak powstaje czarna herbata?
Herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie, tuż po wodzie. Jej najbardziej znaną odmianą jest herbata czarna, której nazwa nawiązuje do koloru suszu, a barwa naparu może przybierać odcienie od czerwieni do ciemnobrunatnych tonów.
Czytaj więcej
DLACZEGO WARTO PIĆ HERBATĘ Z DZIKIEJ RÓŻY?

Dzika róża to owoc, który z pewnością powinien nam towarzyszyć w okresie jesienno-zimowym. Te niewinne, małe, czerwone kuleczki zbiera się kiedy są jeszcze twarde i mają mocno czerwony kolor. Sam owoc dzikiej róży nie jest może na tyle znany wszystkim ale pewnie większość z nas pije herbaty owocowe (susze owocowe) – to właśnie w tych herbatach w większości znajdziemy ten drogocenny owoc. Dlaczego drogocenny? Zobaczcie sami:

Czytaj więcej
Jeżeli chcesz spróbować naprawdę dobrej herbaty, takiej na którą czeka się cały rok aby móc zasmakować odrobiny himalajskiego klimatu - to właśnie teraz nadeszła pora! To właśnie Darjeeling Lotniczy zachwyca swoim smakiem i urzeka niebywale świeżym naparem. W końcu to szmapan wśród hrebat!
Czytaj więcej
Sposób powstawania herbaty Pu Erh do niedawna był wielką tajemnicą. Przedstawiamy warianty tych herbat: "Cooked" i "Uncooked". Dowiedz się, jak powstaje czerwona herbata i odbądź z nami podróż do krainy Pu Erh.
Czytaj więcej
pixel