HERBACIANY DZIEŃ MAMY..

2019-05-21

Herbaciany Dzień Mamy...

Magiczne słowo M A M A. Każdy z nas ma tylko jedną, jedyną ukochaną Mamę za którą oddałby pewnie wszystko. A już niebawem święto tych właśnie niesamowitych istot – DZIEŃ MATKI! Kto jak nie mama zasłużyła sobie na to aby o niej pamiętać w tym dniu? To ona nas wychowała, to ona nas wykarmiła i dała wszystko z siebie aby wiodło nam się dobrze i dała nam przede wszystkim najważniejsze – bezwarunkową miłość i wielkie wartości życiowe.

Czy to właśnie dla niej nie warto byłoby się choć raz poświęcić w tym wielkim dniu i zorganizować mini przyjęcie z zastawionym stołem? Serwowane pyszności byłyby sporządzone własnoręcznie przez Ciebie! Co ty na to? My możemy nieco pomóc Ci w tym przedsięwzięciu podsuwając pewne przepisy. Chcesz? Proszę, częstuj się i uracz swoją Mamę herbacianymi i co najważniejsze zdrowymi smakołykami w tym ważnym dla niej dniu!

Z uwagi na otaczającą nas wiosnę, dobrze sprawdzą się mieszanki lekkie, z kwiatowymi dodatkami lub egzotycznymi owocami. Nieważne jakie danie serwujecie. Herbata wpasuje się w każde z nich. Nieważne czy jest to pikantna potrawa czy słodki deser. Odpowiednio dobraną herbatą możemy podkreślić smak potrawy. Kiedy deser jest dość słodki wówczas możemy mocniejszą lub nieco gorzką herbatą zniwelować tą słodycz. Jeśli natomiast chcecie podkreślić jeszcze smak tego deseru należy zaserwować herbatę owocową lub rooibos np. Rooibos Earl Grey.

TOSTY Z ZIOŁOWYM PESTO

Składniki na 1 słoiczek pesto.

* pęczek pietruszki

* kilka gałązek tymianku świeżego

* kilka gałązek rozmarynu

* ząbek czosnku

* 50g orzeszków pini

* 80g oliwy z oliwek

* sól ziołowa

* pieprz

* 100g sera Ricotta

* 1 łyżka Bio Golden Yunnan nr 211

Wykonanie:

Zioła umyć i drobno posiekać, dodać resztę składników i zmiksować w blenderze. Na końcu wymieszać z ricottą. Kromki chleba można podpiec w tosterze dla uzyskania chrupkości. Posmarować serem śmietankowym, na to przygotowanym pesto. My ze swojej strony proponujemy dodać trochę elegancji choćby plasterkiem szynki parmeńskiej. Dobrze smakują podane od razu na ciepło.




CIASTO RABARBAROWO – TRUSKAWKOWE

Składniki na 12 porcji:

3 łyżki zielonej herbaty BIO TRUSKAWKA Z TYMIANKIEM *

2 łyżki cukru pudru

350g truskawek

7 jajek

280g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200g masła

Do dekoracji garść truskawek i kilka gałązek rabarbaru

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Zieloną herbatę zalać 250ml wody o temp. 80 stopni C i parzyć 2-3 min. po czym oddzielić liście od naparu. 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w zielonej herbacie i lekko podgotować do momentu aż zostanie nam około 20ml płynu (syropu). Rabarbar i truskawki umyć, pokroić w kostkę. Oddzielić białka od żółtek z 3 jajek. 3 oddzielone żółtka wraz z pozostałymi 4 jajkami i 200g cukru pudru ubijać mikserem kilka minut. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Roztopić masło. Wraz z uzyskanym syropem herbacianym dodać do ubitej masy jajecznej. Dorzucić pokrojone truskawki i rabarbar. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na to ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 20min. Pozostały cukier puder (80g) dodajemy do pozostałych białek i ubijamy na gładką, lśniąca pianę. Wylewamy na podpieczone ciasto i dopiekamy kolejne 30 min. Wierzch ciasta dekorujemy dowolnie np. posypujemy owocami i  prószymy cukrem pudrem dla uzyskania lepszego efektu wizualnego.

* Herbata BIO Truskawka Tymianek jest naszą sezonową mieszanką i dostępna jest tylko od marca do czerwca ale można ja też zastąpić np. Rooibosem Śmietankowo-Truskawkowym.




Dla orzeźwienia zaserwujcie samodzielnie wykonane...

ZIOŁOWE ICED TEA!

Składniki na 6-8 szklanek:

500ml soku jabłkowego

5 łyżek Cytrynowej Mieszanki Ziołowej

800ml mocno zimnej wody mineralnej

50g cukru

3 gałązki romarynu

kilka listków świeżej melisy

kilka listków świeżej mięty

2 cytryny

kostki lodu

Wykonanie:
 
Herbatę wsypać do papierowego filtra i razem z sokiem jabłkowym i cukrem zagotować. Rozmaryn, melisę i miętę dodać do gotującego się napoju. Po kilku minutach ściągnąć na bok naczynie, przykryć. Odstawić do naciągnięcia na około 10min. Przecedzić przez sitko i schłodzić. Przed podaniem rozcieńczyć ze świeżą, również schłodzoną wodą mineralną. W wersji alkoholowej będzie się świetnie do tej bazy nadawał na przykład szampan. Można tutaj kombinować różne wariacje według uznania.

Cóż, zatem pozostaje nam nic innego jak tylko życzyć udanego, wspólnego świętowania z herbacianym tematem w tle!

 

 





 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel