Mieszanka Wschodniofryzyjska
- ✔ LEKKO PIKANTNA ✔ LEKKO GORZKA
- Mieszanka czarnych herbat tworząca złotobrązowy napar. Doskonale smakuje również z dodatkiem mleka lub śmietanki. Wschodniofryzyjski styl przejawia się w subtelnej goryczce z odrobiną pikantnych nut.
Herbata w stylu wschodniofryzyjskim (East Frisian Tea) to wyrazista mieszanka czarnych herbat – z Cejlonu, Jawy i Indii: Assam, Satrupa, Nahorhabi, Dejoo, Harmutta, Darjeeling (z drugich zbiorów). Z suszu o aromatycznym zapachu powstaje złoto-brązowy napar o ciekawym smaku – trochę pikantny, subtelnie gorzki. Idealna dla miłośników mocnego smaku i aromatu. Mieszanka wschodniofryzyjska to absolutny bestseller Demmers Teahouse.
Mieszanka wschodniofryzyjska - historia
Nazwa mieszanki wschodniofryzyjskiej wzięła się od regionu, z którego pochodzi – Fryzji Wschodniej w Dolnej Saksonii, na północy Niemiec. Fryzowie uwielbiali ich sztandarowy napar. Zwykle pili go z mlekiem lub śmietanką. W tych rejonach rozwinęła się „kultura herbaciana”. Miłość miejscowych do herbat widoczna była m.in. poprzez specjalną ceremonię parzenia herbaty wschodniofryzyjskiej. Rytuały odgrywały ważną rolę w społeczności.
Właściwości mieszanki wschodniofryzyjskiej
Mieszanka wschodniofryzyjska składa się z drobnych i ciemnych liści, które pochodzą z różnych regionów. Podczas picia można wyczuć dużą ilość garbników – to one wpływają na intensywny smak naparu. Herbata w stylu wschodniofryzyjskim jest aromatyczna, pełna smaku. Osoby nieprzyzwyczajone do herbat mogą być zniechęcone początkowym mocnym aromatem. Z upływem czasu pojawiają się jeszcze intensywniejsze doświadczenia smakowe.
Propozycja podania
Mieszankę wschodniofryzyjską najczęściej parzy się dość długo (5 minut). Dzięki temu uzyskujemy wyrazisty smak. Można też parzyć ją krócej (około 2 minuty) – wtedy otrzymujemy subtelną, przyjemną herbatę, przypominającą klasyczny English Breakfast. Można ją bezproblemowo parzyć w dużych objętościach. Najlepsza temperatura do parzenia to 95 stopni Celsjusza. Mieszanka wschodniofryzyjska świetnie smakuje też z dodatkiem mleka, śmietanki, miodu, cukru. To one przełamują intensywność smaku herbaty, sprawiając, że chętniej piją ją osoby, które nie przepadają za wyrazistym aromatem.