JAK W OKRESIE JESIENNYM NATURALNIE WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?
2019-09-25

Rooibos a choroby cywilizacyjne
Wraz z rosnącym pędem dzisiejszego społeczeństwa i stresem jaki nam towarzyszy w życiu codziennym, nie jest już niczym nadzwyczajnym, że choroby cywilizacyjne spotykamy wręcz na każdym kroku! Napar z rooibosa doskonale wpływa na nasz organizm przyczyniając się do niwelowania skutków tychże chorób, a w większości przypadków hamuje ich powstawanie.Do najważniejszych zalet płynących z picia tej herbaty należą:
- Wpływa korzystnie na układ krwionośny
- Obniża ciśnienie krwi
- Reguluje poziom cukru a tym samym wspomaga walkę z cukrzycą typu II
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
- Ma działanie przeciwrakowe
- Wspomaga metabolizm i ułatwia proces odchudzania – często zalecany przez dietetyków
- Działa bakteriobójczo i grzybobójczo
- Dzięki zawartości polifenoli działa przeciwstarzeniowo na naszą skórę
- Zalecana dla osób które cierpią na niedobory żelaza w tym kobietom w ciąży
- Wspomaga laktację u matek karmiących – tym samym dziecko wraz z pokarmem matki przyjmuje również wszystkie witaminy zawarte w rooibosie
- Wspomaga leczenie alergii
Jak rozpoznać dobrej jakości rooibos?
Na rynku mamy dosyć duży wybór herbat rooibos. Bezdyskusyjną kwestią jest, że herbata liściasta będzie miała o wiele lepszy smak i aromat od tej ekspresowej. Kupując jednak rooibos w liściu zwróćmy uwagę czy jest on mocno poszatkowany czy też jego „igiełki” są długie, lśniące bez małych kawałeczków jakby kory. To właśnie te dłuuugie, połyskujące, brązowe igiełki będą świadczyły o tym, że to jest rooibos z najwyższej półki. W naszym sklepie rooibos klasyczny jest w jakości BIO nr 687 co świadczy o tym, że przy uprawie te herbaty nie było stosowanych nawozów czy pestycydów. Z serii BIO Quick-T (ekspresowe) również polecamy herbatę Rooibos w wersji klasycznej oraz karmelowej.Jak parzyć?
W parzeniu tej herbaty nie ma nic nadzwyczajnego. Otóż standardowo dozujemy 1 łyżeczkę suszu na 250ml, zalewamy wrzątkiem i parzymy około 5-8 min. Do zaparzania tej herbaty będziemy potrzebowali zaparzacza, gdyż małe igiełki po zalaniu po prostu wodą będą nam pływały po wierzchu sprawiając niezbyt przyjemne uczucie. Doskonale sprawdzą się tutaj filtry papierowe jednorazowego użytku. Ich struktura z pewnością nie pozwoli na przedostanie się nawet najmniejszych drobinek do naparu. Parząc rooibos otrzymamy napar w kolorze brązowo – brunatnym i to co poniektórych może zmylić, że jest to mocny, pobudzający… nic bardziej mylnego! Otóż parząc nawet 8 min napar będzie miał bardzo wyrazisty brunatny kolor, ale to nie świadczy o tym, że jest on pobudzający, gdyż jak wcześniej pisałam nie zawiera on teiny. Rooibos parzymy tylko raz w odróżnieniu do białej czy zielonej herbaty.Życzymy miłych wrażeń w delektowaniu się „herbatą życia” !