Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge
2023-09-15

Jak powstaje zielona herbata?

Zielona herbata – zdrowie i tradycja w filiżance

Zielona herbata to jeden z najstarszych napojów na świecie, a tradycja jej spożywania sięga kilku tysięcy lat. Znana jest od około 2700 roku p.n.e. a pierwsze udokumentowane źródła literackie na jej temat pochodzą z Chin, z VIII w. n.e.

Kolor naparu

Ten rodzaj herbaty cechuje zielony kolor suszu, natomiast napar może przybierać różne barwy: od delikatnie żółtego, aż po zielonkawy.

Smak

Nie mniej bogate są niuanse smakowe, jakie charakteryzują zieloną herbatę: delikatne, trawiaste, algowe, słodkawe, cierpkie, gorzkie, dymne czy kwiatowe.

Kształ liści

Kształty gotowych zielonych herbat liściastych są bardzo różnorodne: walcowane, spłaszczone, skręcone, kręcone, kuliste, ziarniste, w kształcie igieł... Mają one często odzwierciedlenie w nazwie herbaty (np. Mao Feng, Kabuse-Cha).

Gdzie jest produkowania zielona herbata?

Do wiodących krajów produkujących zieloną herbatę należą Chiny (wraz z regionami Anhui, Guandong, Fujian, Hunan, Hangzhou, Jingxi, Yunan, Zeijiang) oraz Japonia. Państwa te charakteryzują się też wysokim spożyciem zielonej herbaty wśród obywateli. Zarówno w Chinach, jak i w Japonii herbata ta jest mocno zakorzeniona w kulturze i stałym elementem codziennego życia. Innymi producentami zielonej herbaty są Tajwan, Sumatra i Indie.

Jak powstaje zielona herbata?

Zielona herbata (podobnie jak czarna, biała czy czerwona) wytwarzana jest z krzewów herbacianych Camellia sinensis i powinna być poddana procesom produkcji jak najszybciej po zbiorze.

  • Pierwszym etapem – podobnie jak w przypadku herbaty czarnej – jest więdnięcie.
  • Zaraz po nim odbywa się etap obróbki cieplnej liści, która ma zatrzymać proces oksydacji. Obróbkę cieplną w Japonii zwykle przeprowadza się za pomocą pary, natomiast w Chinach poprzez ogrzewanie na patelniach i w garnkach. Każdy z tych sposobów wpływa na późniejszy smak zielonej herbaty.
  • Kolejne etapy to zwijanie
  • oraz na samym końcu suszenie.

Dzięki powstrzymaniu procesu utleniania, witaminy i pierwiastki zawarte w liściach herbaty (magnez, cynk, miedź, wapń, potas, witamina C, witamina A, witamina B2 i B12) są w dużej mierze zatrzymywane, co przekłada się na jej korzystne działanie na nasz organizmy. Zielona herbata jest źródłem antyoksydantów, takich jak katechiny, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią organizm przed uszkodzeniem komórek. W Japonii praktykuje się zacienianie krzewów herbacianych na krótko przed zbiorami, aby zwiększyć poziom chlorofilu w liściach – tym samym wzbogacić ich smak i właściwości prozdrowotne.

Rodzaje zielonej herbaty

Jak pić zieloną herbatę?

Podczas przygotowywania zielonej herbaty oprócz porcjowania (ilości zaparzanego suszu) ważne są dwie rzeczy: temperatura wody (zazwyczaj około 80 stopni C) i czas parzenia (najczęściej około 3 minut). Większość herbat można parzyć kilkukrotnie – każdy kolejny napar może mieć inne właściwości i smak. Wszystko jednak zależy od konkretnego rodzaju zielonej herbaty. Zalecamy więc zastosować się do wskazówek producenta.

Klasyczna zielona herbata najlepiej smakuje w czystej postaci. Czyli bez cukru, miodu i cytryny i mleka. Herbatę zieloną można za to śmiało mieszać z kwiatami, korzeniami, kawałkami owoców i aromatami. Wiele zielonych herbat świetnie smakuje w postaci „ice tea”.

Tea pairing

Do jakich potraw pasuje zielona herbata? Doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, ale także z rybami, owocami morza, drobiem i sałatkami. Niektóre zielone herbaty można również stosować jako składnik do gotowania (np. ryżu, dressingów itp.).

Polecane

Bio Japan Gyokuro

Bio Japan Gyokuro

100,25 zł - 776,90 zł brutto
BIO Gunpowder

BIO Gunpowder

26,00 zł - 201,65 zł brutto
Sweet Matcha

Sweet Matcha

24,00 zł - 182,80 zł brutto
 BIO Japan Sencha Matcha Iri

BIO Japan Sencha Matcha Iri

30,90 zł - 239,25 zł brutto
pixel