Podróż do krainy Pu Erh

2018-08-24

Od ponad 1700 lat ta tradycyjna herbata jest produkowana w chińskiej prowincji Yunnan w mieście Pu'er, od której pochodzi nazwa tej herbaty. Liście pochodzą z krzewu herbacianego Camelia Sinensis i przechodzą bardzo wyjątkowy proces obróbki.

W maju Andrew Demmer miał przyjemność odwiedzić fabrykę herbaty podczas swojej chińskiej trasy, podczas której produkcja Pu Erh została w pełni przedstawiona i wyjaśniona. Podróż przez piękne pola herbaciane, kończąca się na warsztatach ze specjalnego przetwarzania i prasowania liści. Jest to rzadkość, ponieważ kiperzy tworzą wielką tajemnicę na temat produkcji herbaty Pu Erh.

Pu Erh Cooked czy Uncooked? O co chodzi?

Aby stworzyć specjalną, aromatyczną herbatę Pu Erh, liście muszą pochodzić ze starszych krzewów herbacianych. Świeżo zerwane, zielone liście są "prażone" w woku - lub w gorącym, obracającym się wałku - i tym samym zapobiega ten proces utlenianiu się liści. Jednakże nie jest to całkowicie przeprowadzone, tak jak w przypadku tradycyjnych herbat zielonych, lecz pozostaje niewielka wilgoć w liściach.

Kiper musi być bardzo ostrożny - jeśli prażenie jest zbyt krótkie, proces dojrzewania jest przyspieszany zbyt szybko, herbata wówczas jest jak czarna herbata. Natomiast jeśli proces suszenia jest zbyt długi, enzymy odpowiedzialne za dojrzewanie ulegają zniszczeniu i powstaje zielona herbata.

Jeśli jednak prażenie przebiegło idealnie, liście są następnie walcowane i suszone przez 1 do 3 dni (w zależności od warunków pogodowych i zawartości wilgoci) na słońcu. Teraz zaczyna się jeden z najważniejszych kroków. Coś co czyni z Pu Erh herbatą wyjątkową...

Dzieje się tak dlatego, że wilgoć wytwarza mikroorganizmy, tak jak w przypadku serów, które przyczyniają się do powstania niezwykłego smaku i finezyjnego aromatu. Przez kilka dziesięcioleci istniały dwa różne procesy produkcyjne jeśli chodzi o dojrzewanie herbacianych listków.

Prasowanie liści herbaty

Pu Erh Uncooked

Tradycyjnie Pu Erh jest produkowany metodą tak zwaną "uncooked", w której liście muszą dojrzewać przez co najmniej 5 lat. W tym celu jeszcze wilgotne liście (9-14%) pozostawiane są luźno lub prasowane na kształt koła i przechowywane w pomieszczeniu o wysokiej temperaturze (50-60 ° C). Enzymy pozostające w liściach rozpoczynają teraz proces dojrzewania. Długie przechowywanie przekształca Pu Erh w tak zwany Shen Pu, który ma szczególnie elegancki aromat i który można porównać do dobrej jakości czerwonego wina.

Smak jest łagodny i lekko słodki, napar jest jasny, chwilami przypominający nawet w smaku zieloną herbatę! Dlatego herbata Pu Erh - im starsza, tym lepsza ale również ma swoją cenę. Te długo dojrzewające herbaty rzadko są sprzedawane w Europie, gdyż są zarezerwowane dla chińskiej wyższej klasy co ciekawe...

Wariant herbat Cooked

Bardziej nowoczesnym wariantem przy produkcji herbat Pu-Erh jest opcja "cooked" (znana od lat 70.), z której wyłania się tzw. Shuo Pu. Gdzie słowo gotowane jest nieco mylące, ponieważ właściwie nic nie jest gotowane. Dodaje się tylko wodę, aby przyspieszyć proces dojrzewania.

W rezultacie liście dojrzewają przez co najmniej 3 miesiące w piwnicy, gdzie są pokryte bawełnianymi ręcznikami lub przechowywane w workach bawełnianych. Ten przyspieszony proces produkcji herbaty Pu Erh jest dyktowany dużym popytem na rynkach europejskich. Po zakończeniu procesu dojrzewania, jeszcze wilgotne liście herbaty są przyciśnięte ciężkimi kamieniami. Napar z takiej herbaty jest bardzo ziemisty, mocny w czerwono-brązowym kolorze.

Degustacja herbaty Pu Erh

Na jakie właściwości należy zwrócić uwagę pijąc Pu Erh?

Warto wspomnieć przy okazji o właściwościach czerwonej herbaty, która jest uznawana za naturalnego pogromcę tłuszczu. Pomaga ona w walce z nadwagą, obniża cholesterol i zawiera dosyć dużą dawkę teiny. Z tego względu nie poleca się jej do picia dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym, czy cierpiącym na wysokie ciśnienie.

Jak parzymy czerwoną herbatę?

Tradycyjnie parzymy ją w 95 stopniach C przez około 3-4 min dozując 1 łyżeczkę herbaty na 0,25l wody. Te same liście możemy zaparzać do 3 razy.

Plantacja czerwonej herbaty
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel