Wyjątkowa,"mroźna" herbata: Nilgiri Blue Mountain Frost Tea

2018-09-10

Herbata zbierana w trakcie mrozów

W herbacianym świecie fascynujące jest to, że możemy poznawać coraz to bardziej oryginalne gatunki herbat, a pijąc z nich napar możemy odbyć prawdziwą podróż po najdalszych zakątkach ziemi. Tak właśnie zaskakuje nas "Frost Tea", która jest dla nas czymś zupełnie nowym w tym roku. "Frost Tea" to południowoindyjska czarna herbata która, jak sama nazwa wskazuje, jest zbierana w czasie mrozów. Listki są zbierane tylko przez kilka dni w zimie. Na wysokości ponad 1800 m temperatura w styczniu i lutym może spaść poniżej 0°C, a w wyniku mrozów herbaciane krzewy są mocno oszronione. Zasadniczo, mróz nie jest dobry dla roślin, w związku z tym dochodzi do dużych strat w uprawach. Dotknięte mrozem liście potrzebują około 2-3 tygodnie, aż "odbiją się" świeże liście. W tym okresie straty wynoszą do 50% całych zbiorów. Na tym zdjęciu widać bardzo wyraźnie, co mróz robi z herbacianymi krzewami... ciemne, "spalone" miejsca są to miejsca niszczone przez mrozy.
Herbaciane krzewy zniszczone przez mrozy

Wyjątkowy aromat mroźnej herbaty

Jeśli w okresie kiedy docierają minusowe temperatury, we właściwym czasie, zbierane są tylko górne listki, młode i delikatne. To właśnie z nich powstaje ta specjalna odmiana. Ze względu na obciążenie mrozem, roślina jest "pod wpływem stresu" i ubogaca się w znacznie więcej składników - podobnie jak w procesie cieniowania japońskich zielonych herbat. Daje to wyjątkowo delikatny aromat. Tylko niewielkie ilości nadają się do produkcji, a odmiany można zbierać tylko w ogrodach na najwyższych poziomach. To prawdziwa rzadkość. Bardzo nas cieszy fakt, że udało nam się sprowadzić tę herbatę transportem lotniczym do Wiednia. Zasmucające jest tylko to, że jej ilości są niestety ograniczone, tak więc tym bardziej warto jej spróbować.

Dwa listki i pączek - tylko te części krzewu są wykorzystywane przy zbiorach tej herbaty:
Dwa listki i pączek zbierane do mroźnej herbaty
Nilgiri Blue Mountain Frost Tea – tak brzmi pełna nazwa tej herbaty pochodzi z góralskiego ogrodu herbacianego Havukal i charakteryzuje się jasną, delikatną i złotożółtą filiżanką o kwiecistym, lekko cytrynowym aromacie. Wyjątkowa uczta dla wszystkich zmysłów!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel