Wzmacniamy odporność z herbatami Rooibos

2018-10-12
Wzmacniamy odporność z herbatami RooibosW czasie jesiennych dni warto zadbać o odporność.... a najlepiej nie w momencie kiedy nas choroba dopadnie, ale zacząć przygotowywać się już znacznie wcześniej do nieco chłodniejszych dni. Taka już kolej rzeczy, ale wielu z nas ten właśnie czas jesienno - zimowy kojarzy z grypą, przeziębieniem, ciągłym katarem i z tym, że wokół spotykamy kaszlących ludzi i sami drżymy na myśl o chorobie... Właśnie dlatego warto zacząć przygotowywać się już nieco wcześniej i zamiast później łykać tony suplementów i leków - popijać sobie np. napar z rooibosa. Rooibos, bo to o nim mowa jest krzewem wywodzącym się z Południowej Afryki i nie ma nic wspólnego z rośliną camelia sinensis, z której produkowana jest herbata biała, czarna czy zielona. Malutkie, cieniutkie igiełki w kolorze brązowym na pozór wyglądają bardzo niewinnie jednak to co się w nich kryje to prawdziwa bomba witaminowa. Rooibos zawiera bardzo dużo żelaza przez co zalecany jest osobom z niedokrwistością i anemią. Jednak główną zaletą tego naparu jest to, że nie zawiera on teiny i dzięki temu może go pić każdy, dosłownie każdy... począwszy od niemowląt po dzieci i osoby starsze. Nie jest pobudzający, tak więc spokojnie można pić na wieczór i potraktować filiżankę rooibosa jako taki relaksujący i odprężający napój przed snem. Jest także jak najbardziej polecanym napojem zarówno dla kobiet w ciąży, dla kobiet karmiących ale także dla samych niemowląt! Delikatny napar z rooibosa można podawać już noworodkom, a zwłaszcza tym które mają kolki gdyż właśnie ta herbata niweluje wszelkie problemy trawienne i działa zbawiennie na nasz układ pokarmowy. Tutaj najbardziej zalecamy BIO Rooibos Classic, a więc ten w czystej, naturalnej postaci. Dlaczego? Ponieważ dużo dzieci rodzi się z wszelkimi alergiami dlatego też,  ten naturalny rooibos jest najbardziej bezpieczny dla takiego maluszka. I napar wówczas przyrządzamy bardzo delikatny o tylko lekkim, słomkowym wręcz zabarwieniu. Picie naparu z tego krzewu jest zalecane także osobom z chorobą wrzodową żołądka oraz alergikom, gdyż łagodzi objawy uciążliwej alergii.

Rooibos a choroby cywilizacyjne

Wraz z rosnącym pędem dzisiejszego społeczeństwa i stresem jaki nam towarzyszy w życiu codziennym, nie jest już niczym nadzwyczajnym, że choroby cywilizacyjne spotykamy wręcz na każdym kroku! Napar z rooibosa doskonale wpływa na nasz organizm przyczyniając się do niwelowania skutków tychże chorób, a w większości przypadków hamuje ich powstawanie.
Do najważniejszych zalet płynących z picia tej herbaty należą:
  • Wpływa korzystnie na układ krwionośny
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Reguluje poziom cukru a tym samym wspomaga walkę z cukrzycą typu II
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
  • Ma działanie przeciwrakowe
  • Wspomaga metabolizm i ułatwia proces odchudzania – często zalecany przez dietetyków
  • Działa bakteriobójczo i grzybobójczo
  • Dzięki zawartości polifenoli działa przeciwstarzeniowo na naszą skórę
  • Zalecana dla osób które cierpią na niedobory żelaza w tym kobietom w ciąży
  • Wspomaga laktację u matek karmiących – tym samym dziecko wraz z pokarmem matki przyjmuje również wszystkie witaminy zawarte w rooibosie
  • Wspomaga leczenie alergii

Jak rozpoznać dobrej jakości rooibos?

Na rynku mamy dosyć duży wybór herbat rooibos. Bezdyskusyjną kwestią jest, że herbata liściasta będzie miała o wiele lepszy smak i aromat od tej ekspresowej. Kupując jednak rooibos w liściu zwróćmy uwagę czy jest on mocno poszatkowany czy też jego „igiełki” są długie, lśniące bez małych kawałeczków jakby kory. To właśnie te dłuuugie, połyskujące, brązowe igiełki będą świadczyły o tym, że to jest rooibos z najwyższej półki. W naszym sklepie rooibos klasyczny jest w jakości BIO nr 687 co świadczy o tym, że przy uprawie te herbaty nie było stosowanych nawozów czy pestycydów. Z serii BIO Quick-T (ekspresowe) również polecamy herbatę Rooibos w wersji klasycznej oraz karmelowej.  

Jak parzyć?

W parzeniu tej herbaty nie ma nic nadzwyczajnego. Otóż standardowo dozujemy 1 łyżeczkę suszu na 250ml, zalewamy wrzątkiem i parzymy około 5-8 min. Do zaparzania tej herbaty będziemy potrzebowali zaparzacza, gdyż małe igiełki po zalaniu po prostu wodą będą nam pływały po wierzchu sprawiając niezbyt przyjemne uczucie. Doskonale sprawdzą się tutaj filtry papierowe jednorazowego użytku. Ich struktura z pewnością nie pozwoli na przedostanie się nawet najmniejszych drobinek do naparu. Parząc rooibos otrzymamy napar w kolorze brązowo – brunatnym i to co poniektórych może zmylić, że jest to mocny, pobudzający… nic bardziej mylnego! Otóż parząc nawet 8 min napar będzie miał bardzo wyrazisty brunatny kolor, ale to nie świadczy o tym, że jest on pobudzający, gdyż jak wcześniej pisałam nie zawiera on teiny. Rooibos parzymy tylko raz w odróżnieniu do białej czy zielonej herbaty.
Życzymy miłych wrażeń w delektowaniu się „herbatą życia” !
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel