Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
5.00/5.00Opinie (1)

BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona

  • ✔ DYMNA ✔ WĘDZONA ✔ ŻYWICZNA
  • Słynna czarna herbata z Chin, pochodząca z upraw ekologicznych. Delikatnie wędzona tradycyjnym sposobem. Tworzy napar o intensywnych, dymnych nutach smakowych.
29,60 zł - 229,20 zł
brutto / opakowanie
Produkt dostępny
Produkt dostępny
14 dni na zwrot
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona
Bezpieczne zakupy
Odroczone płatności. Kup teraz, zapłać za 30 dni, jeżeli nie zwrócisz
Kup teraz, zapłać później - 4 kroki
Przy wyborze formy płatności, wybierz PayPo.PayPo - kup teraz, zapłać za 30 dni
PayPo opłaci twój rachunek w sklepie.
Na stronie PayPo sprawdź swoje dane i podaj pesel.
Po otrzymaniu zakupów decydujesz co ci pasuje, a co nie. Możesz zwrócić część albo całość zamówienia - wtedy zmniejszy się też kwota do zapłaty PayPo.
W ciągu 30 dni od zakupu płacisz PayPo za swoje zakupy bez żadnych dodatkowych kosztów. Jeśli chcesz, rozkładasz swoją płatność na raty.

Lapsang Souchong to wyjątkowa chińska czarna herbata, o bogatej historii i wyraźnym dymnym smaku, która od wieków cieszy się uznaniem koneserów.

Liście z krzewów herbacianych uprawianych ekologicznie są delikatnie wędzone według tradycyjnych metod. Herbata charakteryzuje się mocnym dymnym aromatem i lekkim, złoto-brązowym naparem. Posiada wyraźny, ale zbalansowany smak z nutami drewna sosnowego, tytoniu i palonego karmelu o żywym i przyjemnym posmaku.

Ulubiona herbata Winstona Churchilla.

Jak powstaje Lapsang Souchong?

Lapsang Souchong to rodzaj czarnej herbaty, która pochodzi z gór Wuyi w prowincji Fujian w Chinach. Zgodnie z tradycją zbiór następuje latem. Z krzewu herbacianego (Camellia sinensis) zbierane są większe, grubsze i twardsze liście z niższych części rośliny, które są następnie wędzone nad drewnem i żywiczną korą sosnową, dla uzyskanie niepowtarzalnego smolistego smaku. Na kolejnym etapie liście są rolowane i utleniane.

Krótka historia herbaty Lapsang Souchong

Według legendy Lapsang Souchong powstała w czasach panowania dynastii Qing, kiedy oddział armii przechodzący przez Góry Wuyi obozował w manufakturze herbaty, opóźniając jej produkcję. Po odejściu żołnierze, aby przyspieszyć proces suszenia liści, robotnicy umieścili je nad ogniskami rozpalonymi drewnem sosnowym, uzyskując dymny smak. Pomimo zapachu, herbata została sprzedana holenderskim handlarzom, którzy sprowadzili ją do Europy.

Rzeczywisty powód, dla którego herbaty z Fujian mają dymny smak, wynika z bardziej prozaicznych przesłanek. Kiedy na początku XVII wieku chińscy producenci zaczęli wysyłać swoje tradycyjne zielone herbaty do Europy, okazało się, że trwająca 15-18 miesięcy podróż lądowa lub morska psuła ich smak. Aby temu zapobiec opracowano metodę zwijania, utleniania i suszenia herbat, tak aby mogły dłużej zachowały swoją jakość.

Jak smakuje Lapsang Souchong?

Dymny smak herbaty Lapsang Souchong zdecydowanie odróżnia ją od innych herbat. Suszenie liści herbaty nad ogniem z drewna sosnowego lub cedrowego nadaje jej wyraźny aromat i smak. Niektórzy opisują go jako smak ogniska lub grilla, inni porównują go do zapachu cygara. Ten wyjątkowy profil smakowy sprawia, że herbata Lapsang Souchong jest szczególnie doceniana przez koneserów oraz tych, którzy poszukują nowych smaków - jej dymny, drzewny charakter przypadnie do gustu tym, którzy cenią sobie whisky single malt i ciepłe, aromatyczne nuty przypraw.

Jak parzyć herbatę Lapsang Souchong

Aby zaparzyć herbatę Lapsang Souchong, zacznij od podgrzania wody do 100°C. Następnie dodaj 1 łyżeczkę liści herbaty na szklankę wody lub 4-5 łyżeczek na 1 litr. Zalej liście gorącą wodą i pozostaw do zaparzenia na 2-4 minuty, według upodobania. Im dłuższy czas zaparzania, tym mocniejsz będzie dymny smak. Do smaku można dodać maku mleko i cukier, chociaż niektórzy puryści wolą ją pić bez żadnych dodatków.

Marka
Symbol
220
Pochodzenie:
Pochodzenie
Chiny
Rodzaj herbaty:
Rodzaj
herbata liściasta
Przygotowanie:
Ilość
4-5 łyżeczek / 1 litr
Czas parzenia
2-4 minuty
Temperatura
100°C
Zaparzanie
pojedyncze
Składniki, barwa i nuty smakowe:
Składniki
czarna herbata
Barwa naparu
złoto-brązowa
Smak i aromat
intensywna
dymna
wędzona
Dodatkowe informacje:
Aromatyzowana
nie
Organiczna (BIO)
tak
Mono / Mieszanka
mono
Bezkofeinowa
nie
Nadaje się do mrożonej herbaty
nie
Alergeny
brak
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.

Opinie o BIO Lapsang Souchong - Herbata Wędzona

5.00
Liczba wystawionych opinii: 1
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Kliknij ocenę aby filtrować opinie
5/5
Opinia potwierdzona zakupem
Herbata szczególna dla smakoszy. Polecam
2020-05-01
Barbara, Warszawa
Czy opinia była pomocna? Tak 0 Nie 0
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:

Z naszego bloga

pixel