Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Jak prawidłowo przygotować aromatyczny napar?

2023-08-29

Do przygotowania prawdziwego, pełnoaromatycznego naparu konieczne jest spełnienie kilku podstawowych warunków: 

1. Herbata powinna być liściasta i pochodzić z zaufanego źródła - tu jakość odgrywa kluczowa rolę!

2. Dobrej jakości woda;

3. Ogrzane wcześniej naczynie w którym będziemy parzyć herbatę;

4. Powinniśmy ściśle przestrzegać określonych czasów parzenia i temperatury wody jaką zalewamy liście herbaty. Zalewanie herbaty np. zielonej czy białej wrzątkiem, może się przyczynić do tego, ze utraci ona swoje cenne właściwości.

 

      Rodzaj  herbaty

   Temp. wody

  Czas parzenia

biała

70 stopni C

2-3min.

zielona

80 stopni C

2-3min.

czarna

100 stopni C

3-5min.

oolong

100 stopni C

2-4min.

pu erh

100 stopni C

2-3min.

rooibos

100 stopni C

5-8min.

ziołowe

100 stopni C

5-8min.

owocowe

100 stopni C

5-8min.

yerba mate

  80 stopni C

5-8min.

honeybush

100 stopni C

5-8min.

oolong zielony

 80 stopni C

2-3min.

 Wysokiej klasy herbaty japońskie np. Gyokuro, wymagają wręcz tylko 60 stopni C i 1-2 min. zaparzania!

Dozowanie herbaty

Dozowanie herbat proponujemy standardowo 1 łyżeczkę na 0,25l. Przy zbyt mocnym naparze można go rozcieńczyć dolewając odpowiednią ilość gorącej wody. Każda nasza zapakowana herbata, posiada na etykiecie indywidualną instrukcję parzenia w zależności od gatunku herbaty.

Przechowywanie herbaty

Herbatę przechowujemy w szczelnym pojemniku bądź zamkniętej torebeczce z dala od światła i wilgoci ale także od mocno pachnących przypraw, również kaw. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie obce zapachy i chłonie je bardzo szybko -  tracąc przy tym na jakości.

Przygotowanie naparu:

Przed zalaniem herbaty przepłukujemy naczynie np. dzbanek gorąca wodą - w ogrzanym naczyniu łatwiej wydobyć pełny aromat herbaty, ponieważ woda podczas zaparzania pozostaje dłużej gorąca.

Podgrzewacz stosujemy tylko przy zupełnie napełnionym dzbanku - unikniemy w ten sposób ponownego zagotowania się /przeparzenia/ herbaty. Tu polecamy ocieplacze do dzbanków, kubków, które skutecznie utzrymują ciepło.

Dla pełnego wydobycia aromatu herbaty i prawidłowego zaprzenia liści potrzebujemy zaparzacza o odpowiedniej wielkości. Im więcej liście mają miejsca, tym lepiej się zaparzą a tym samym udoskonalimy nasz efekt końcowy. Czarne herbaty mogą być serwowane z mlekiem, śmietanką lub cukrem kandyzownanym - te dodatki wg uznania.

Zieloną herbatę, białą, żółtą i Oolong należy spożywać w naturalnej postaci.

Wysokiej jakości zieloną herbatę można zalewać kilkakrotnie - nawet do 5 razy!

HERBATY ZIOŁOWE, OWOCOWE I ROOIBOS  zawsze parzymy wrzątkiem!. Czas parzenia waha się od 5do 8min. wg indywidualnych upodobań. Im dłużej parzymy te herbaty, uzyskujemy intensywniejszy napar. Herbaty ziołowe, owocowe i Rooibos nie zawierają kofeiny ani garbników, dzięki czemu napar nigdy nie będzie gorzki.

Można spożywać je z dodatkiem cukru, miodu, cukru kandyzowanego. Dobrze samkują zarówno na zimno jak i na ciepło.

Życzymy wielu pozytywnych wrażeń przy zaparzaniu Naszych herbat!

 



Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2023

Polecane

Earl Grey

Earl Grey

17,50 zł - 135,10 zł brutto
Hawajski Cocktail

Hawajski Cocktail

15,35 zł - 137,27 zł brutto
Rooibos Waniliowy

Rooibos Waniliowy

18,45 zł - 171,59 zł brutto
Medytacja

Medytacja

32,90 zł brutto
pixel