Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Masala chai: Historia, przepisy i korzyści zdrowotne

2024-03-13
Masala chai: Historia, przepisy i korzyści zdrowotne

Indie to ojczyzna niezwykle aromatycznej mieszanki herbaciano-ziołowej, czyli masala chai. Jej historia jest jednak bardziej nietypowa, niż mogłoby się wydawać. Sprawdźmy, czym jest masala chai i jak ją przygotować oraz w jaki sposób powstał ten zniewalający pod względem smaku i zapachu napar.

Historia masala chai w pigułce

Hindusi na początku nie pałali miłością do zwykłej, czarnej herbaty, której produkcją parali się na ich terenie Anglicy. Ci ostatni jednak szybko zorientowali się, że rynek jest bardzo perspektywiczny i chcieli do picia naparu z liści camellia sinensis przekonać również lokalnych mieszkańców. Było to jednak trudne ze względu na kilka czynników.

Przede wszystkim herbata była dla Hindusów zbyt droga. Dlatego też próbowali używać do jej zaparzania mniej liści oraz nalewać do naparu mleka. Później zaczęto do takiej mieszanki dodawać różnego rodzaju przyprawy korzenne, co było także zgodne z medycyną ajurwedyjską.

W ten sposób do naparu z czarnej herbaty z odrobiną mleka zaczęto dodawać imbir, kardamon, cynamon i goździki, a nierzadko również pieprz lub lukrecję. Popularność takich mieszanek rosła w lawinowym tempie i dziś napar o nazwie masala chai  (chai od słowa herbata i masala od przypraw) jest jednym ze znaków rozpoznawczych Indii. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ten wyjątkowy napój móc kosztować również w zaciszu własnego domu.

Przepis na masala chai

Przyprawy do przyrządzenia masala chaiZnalezienie jednego, oryginalnego przepisu na masala chai jest wręcz niemożliwe. W Indiach dobór składników i ich proporcje są różne w zależności od rodziny. Nie musimy się jednak zniechęcać, gdyż to tak naprawdę od nas zależy, jaką kompozycję stworzymy. Z czasem możemy ją też doskonalić, dodając nieco innych przypraw lub zwiększając/zmniejszając ich ilość.

Pierwszy krok to wybór gatunku herbaty. Często herbaciarze są pytani o to, czy można zrobić masala chai z Earl Greya. Herbata Earl Grey to czarne liście aromatyzowane olejkiem z bergamoty, dlatego też nie jest to najlepszy wariant, jeśli chodzi o bazę do przygotowania tego naparu.

Zdecydowanie lepiej sprawdzi się klasyczny Assam lub Darjeeling z późniejszych zbiorów. Ze względu na fakt, że napar herbaciany nieco ginie wśród aromatów przypraw, nie musi być to najwyższej jakości herbata z pierwszego zbioru. Również z tego powodu możemy zdecydować się na susz w torebkach.

Kolejnym etapem jest dobór ziół do masala chai. W większości przepisów znajdziemy: 

  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • kardamon.

Rzadziej dodawane są natomiast takie przyprawy jak czarny pieprz, gałka muszkatołowa, mięta, trawa cytrynowa, anyż, a nawet szafran, choć również warto je przetestować.

W przepisie na masala chai musi znaleźć się też mleko. Najlepiej tłuste, dzięki któremu na wierzchu utworzy się przyjemna, puszysta piana. Ciekawą opcją są też mleka wegańskie: tutaj także poleca się tłustsze warianty, sojowe lub owsiane, dzięki którym osiągniemy gładką konsystencję.

Mieszanka powinna być dodatkowo dość słodka, dlatego do naparu możemy dodać odrobinę cukru lub miodu. Nie poleca się natomiast słodzików, które nadadzą całości sztucznego aromatu.

Rekomendowany przez nas przepis na masala chai to:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty (jeśli używamy torebek, wówczas będą to dwie torebki),
  • 4 goździki,
  • 4 zmiażdżone ziarna kardamonu,
  • 1 kawałek zmiażdżonego imbiru (około 2 centymetrów długości),
  • 2 łyżeczki cukru lub łyżka miodu,
  • ¼ szklanki mleka.

Opcjonalnie: kilka ziaren czarnego pieprzu i anyż.Nalewanie masala chai do kubków po ugotowaniu

  1. Wlewamy wodę do głębokiego garnka, wsypujemy wszystkie przyprawy i gotujemy aż do zawrzenia.
  2. Gdy woda z przyprawami zaczyna wrzeć, dodajemy herbatę. Zmniejszamy ogień lub moc płyty indukcyjnej i pozwalamy całości gotować się przez przynajmniej 2-3 minuty.
  3. Dodajemy mleko, cukier i mieszamy, pozwalając parzyć się mieszance przez kolejne 2-3 minut (nie doprowadzamy do wrzenia).
  4. Gotową masala chai przelewamy do kubków i cieszymy się niezwykłym aromatem!

Wskazówka: w niektórych przepisach zaleca się, aby do wody od razu dodać mleko. Nie jest to błędem, jednak wygotowując przyprawy w samej wodzie, pozwalamy wydobyć ich pełniejszy aromat.

Szybkie spososoby na masala chai - opcje dla zapracowanych

Nie masz przypraw na masala chai w domu lub nie chcesz poświęcać aż tyle czasu na przygotowanie? Nic nie szkodzi! Dzięki gotowym mieszankom napar wykonasz w mniej niż 5 minut. 

Oto nasze propozycje:

Opcja 1 (klasyczna): wybierz uwielbianą przez naszych Klientów kompozycję Bio Indian Chai. Ta mieszanka łączy w sobie czarną herbatę, cynamon, kardamon, imbir, goździki i pieprz. Co ważne, wszystkie przyprawy są z upraw ekologicznych. Masz więc pewność, że dostarczasz swojemu ciału najlepszych składników.

Opcja 2 (z zieloną herbatą): nasza druga propozycja to Kashmir Chai Walla. Wyjątkowa, bo z dodatkiem zielonej herbaty i skórki pomarańczy, stanowi doskonałą mieszankę na chłodne, zimowe wieczory.

Opcja 3 (bezkofeinowa): jeśli chcesz spróbować czegoś bardziej nietypowego lub bezkofeinowego, to koniecznie wybierz Rooibos African Chai. W tej mieszance czarna herbata została zastąpiona właśnie herbatą rooibos, dlatego napar możesz pić o każdej porze dnia! Świetnie sprawdzi się też dla kobiet w ciąży oraz w przypadku dzieci.

Opcja 4 (idealna do pracy): jeśli nie masz czasu na przecedzanie naparu, a chcesz dostarczyć sobie drogocennych składników odżywczych, koniecznie wybierz Quick-T® Bio Masala Chai. Ta mieszanka zawiera czarną herbatę, imbir, cynamon, kardamon i goździki, czyli to, co znajdziesz w tradycyjnej masala chai. Wszystko to w 25 praktycznych torebkach, które możesz wszędzie ze sobą zabrać!

Dlaczego warto pić masala chai?

Wiesz już, co to jest masala chai i jaka jest historia powstania tego naparu. Co jednak sprawia, że po tę mieszankę warto naprawdę często sięgać? Zalety wynikają przede wszystkim z zawartości przypraw, które słyną m.in. z właściwości przeciwzapalnych. To jednak nie koniec zalet masala chai. Napar może dodatkowo:

  • poprawiać odporność,
  • korzystnie wpływać na trawienie,
  • zwalczać wolne rodniki,
  • zwiększać poziom energii,
  • regulować ciśnienie krwi.

Podsumowanie

Masala chai to jak widać absolutny must-have, zwłaszcza zimą. Zarówno ze względu na absolutnie wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne, których nie można pomijać. A Ty? Czy udało Ci się już skosztować tego niezwykłego naparu?

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2024

Polecane

Indian Chai

Indian Chai

16,80 zł - 150,15 zł brutto
Kashmir Chai Walla

Kashmir Chai Walla

19,50 zł - 165,05 zł brutto
Rooibos African Chai

Rooibos African Chai

19,95 zł - 168,50 zł brutto
pixel