Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Tearamisu, czyli doskonałe tiramisu na bazie herbaty

2024-05-15
Tearamisu, czyli doskonałe tiramisu na bazie herbaty

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zdobył serca wielu miłośników słodkości na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywany na bazie kawy i likieru amaretto, składa się z warstw nasączonych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i posypki z kakao. Jednak fani herbaty zmodyfikowali ten przysmak, tworząc jego nową wersję – tearamisu.

Przedstawimy trzy przepisy, które stanowią interesującą alternatywę dla klasycznego tiramisu i z pewnością zachwycą miłośników herbaty. Pierwsza, z wykorzystaniem irish dram o aromacie irlandzkiej whisky, jest wyrazista i bogata w smaku, idealna na zimowe dni. Druga, na bazie herbaty Earl Grey, ma subtelny, kwiatowy aromat z nutą pomarańczy, który doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Trzecia powstała na bazie popularnej matchy. Nadaje włoskiemu deserowi nie tylko charakterystyczny, lekko gorzki i trawiasty posmak, ale też oryginalny wygląd. 

.

.

Krem do tiramisu posypany kakaoTearamisu Irish Dram

Składniki (6-7 porcji):

  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 duże jajka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 300 ml mocnej, zaparzonej herbaty Irish Dram (o aromacie irlandzkiej whisky),
  • 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
  • opcjonalnie: 50 ml likieru Irish Cream,
  • ok. 2 łyżki gorzkiego kakao.

Przygotowanie:

1. Zaparz 300 ml mocnej herbaty Irish Dram i odstaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz przygotować alkoholową wersję deseru, dodaj do herbaty likier Irish Cream.

2. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek (przydadzą się później).

3. Następnie przygotuj krem. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

4. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.

5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w herbacie (tak, aby nasiąkły, ale się nie rozpadły) i ułóż warstwę w dużym prostokątnym naczyniu lub w pojedynczych naczynkach np. pucharkach. Posyp delikatnie kakao. Następnie wyłóż warstwę kremu. Powtórz, kończąc warstwą kremu.

6. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 4 godziny.

---

Deser tiramisuna bazie herbaty

Tearamisu Earl Grey

Składniki (6-7 porcji):

  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 duże jajka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 300 ml mocnej, zaparzonej herbaty Earl Grey,
  • 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
  • ok. 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru Grand Marnier (lub innego, dowolnego likieru pomarańczowego),
  • skórka z pomarańczy (do dekoracji).

Przygotowanie:

1. Zaparz 300 ml mocnej herbaty Earl Grey i odstaw do ostygnięcia. Dodaj likier Grand Marnier.

2. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek.

3. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.

4. Biszkopty na kilka sekund zanurz w herbacie i układaj warstwami na zmianę z warstwami kremu.

5. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekoruj deser skórką z pomarańczy.

---

Deser tiramisuna bazie zielonej herbaty matcha

Matchamisu

Składniki (6-7 porcji):

  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 duże jajka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 4 łyżeczki dobrej jakości matchy + 1 do dekoracji,
  • 100 ml wody,
  • 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
  • opcjonalnie: 50 ml rumu

Przygotowanie: 

1. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek. 

2. Przygotuj krem. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodaj 2 łyżeczki matchy.

3. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone. 

4. Przy pomocy chasenu lub spieniacza do mleka wymieszaj pozostałe 2 łyżeczki matchy z wodą.

5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w przygotowanej matchy i układaj na zmianę z warstwami kremu. 

6. Wierzch deseru posyp matchą. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. 

 

---

Podobne tematy:

Pokaż więcej wpisów z Maj 2024

Polecane

An Irish Dram

An Irish Dram

17,25 zł - 151,28 zł brutto
Earl Grey Royal

Earl Grey Royal

19,20 zł - 148,90 zł brutto
Earl Grey

Earl Grey

17,50 zł - 135,10 zł brutto
pixel