Matcha
( ilość produktów: 5 )Herbata Matcha jest to przede wszystkim herbata, która od ponad 2000 lat jest używana do tradycyjnych japońskich ceremonii. W ostatnim czasie nie tylko w Europie Zachodniej ale i w Polsce zyskała bardzo dużą popularność nie tylko ze względu na liczne właściwości zdrowotne ale i na wielorakość zastosowania. Niestety na rynku pojawia się coraz więcej sprzedawców, którzy ten wyjątkowy rodzaj herbaty nam proponują. Warto jednak uważać na to co i gdzie kupujemy bo ta tradycyjna, prawdziwa sproszkowana herbata zielona Matcha, to towar niezwykle luksusowy a sprzedaje się w dzisiejszych czasach coraz to więcej „pseudo Matchy”. Każdy etap w procesie produkcji wykonywany jest ze starannością, by otrzymana herbata odznaczała się wysoką jakością, z jakiej znane są herbaty Matcha.
Oferta sklepu Demmers Teahouse kierowana do tych osób, którym zależy na uzyskaniu oryginalnego i najwyższej jakości nparu. Japońska herbata Matcha BIO, którą państwu proponujemy pochodzi z upraw ekologicznych w różnych rejonach Japonii i wyróżnia się bogactwem swych właściwości. Stosowana jest nie tylko jako napój pobudzający, lecz także jako dodatek do wypieków i innych kulinarnych eksperymentów. Ze względu na swój intensywny zielony kolor można za pomocą tego proszku w naturalny sposób nadać koloru ciasta, lodów czy kremów.
Co to jest herbata zielona Matcha?
Herbata zielona Matcha dostępna jest w formie proszku. Powszechnie uważana za jedną z najzdrowszych herbat na świecie, co zawdzięcza swoim właściwościom o wszechstronnym działaniu.
Proces produkcji herbaty Matcha
Sekret herbaty Matcha kryje się w jej produkcji. Powstaje z listków herbaty Tencha, które już od samego początku traktowane są w wyjątkowy sposób. Na około 2 tygodnie przed zbiorami krzewy herbaciane okrywane są specjalnymi matami bambusowymi, dzięki czemu nie dociera do nich słońce, a ich wzrost jest spowolniony. Liście w tym czasie wytwarzają aminokwasy, co sprawia, że herbata Matcha jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście suszy się w wysokiej temperaturze, a następnie ściera w granitowych młynach na proszek. Jest to bardzo powolny i niezwykle dokładny proces, uważany w samej Japonii za bardzo ważny rytuał. W godzinę powstaje zaledwie 50 g Matchy.
Jak smakuje japońska Matcha?
To właśnie smak i barwa japońskiej herbaty Matcha sprawia, że możemy odróżnić ją od jej chińskiej, gorszej jakościowo, wersji. Ekskluzywna Matcha zawsze będzie intensywnej, zielonej barwy o delikatnym i słodkawym smaku. Mówi się, że do zrozumienia tego, jak smakuje japońska Matcha, potrzeba trzech filiżanek. Pierwsza filiżanka sprawia, że zachwycamy się oryginalnością produkcji herbaty. Druga pozwala nam poczuć magię jej działania. Trzecia dopiero odkrywa przed nami pełen smak i aromat herbaty, subtelnie wprowadzając nasz umysł i ciało w stan harmonii.
Herbata Matcha i jej właściwości
Herbata Matcha to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów – substancje te zapobiegają chorobom nowotworowym, chorobom serca czy cukrzycy. Sproszkowana zielona herbata Matcha
skutecznie pomaga zwalczyć zbędne kilogramy i oczyszcza organizm. Łagodzi objawy stresu, harmonizuje nasz organizm od wewnątrz, poprawia pamięć i koncentrację.
Herbaty Matcha są cenniejsze od zwykłych herbat, bo do naszego organizmu dostaje się nie tylko sam napar z herbaty, ale wszystkie jej sproszkowane listki, dzięki czemu czerpiemy z nich właściwości bezpośrednio. Zawarty w listkach chlorofil skutecznie usuwa toksyny z organizmu i staje się przez to niezwykle pomocny w odchudzaniu czy utrzymywaniu ciała w zdrowiu.
Mówiąc o działaniu herbaty Matcha, nie da się zapomnieć o pobudzeniu – o wiele bardziej efektywnym niż w przypadku kawy, rozpływającym się po ciele stopniowo i utrzymującym się na dłużej. Jako zamiennik kawy, Matcha stosowana jest w formie tzw. Matcha Latte, czyli przygotowanego napoju na bazie spienionego mleka. Doskonale smakuje na bazie mleka roślinnego np. migdałowego czy sojowego o smaku waniliowym. Dla wzbogacenia smaku a zarazem dosłodzenia tegoż napoju (jeśli ktoś potrzebuje) można dodać syropu klonowego lub syropu z agawy.
Jak zaparzyć herbatę Matcha i zrobić gotowy napar?
Do miseczki o pojemności ok. 100ml wsypuje się około pół łyżeczki Matchy, zaledwie 1 g, ponieważ proszek jest bardzo wydajny. Następnie zalewa się wodą w temperaturze 80 °C i ubija aż do uzyskania delikatnej pianki. Do przygotowania herbaty Matcha używa się bambusowej trzepaczki, inaczej zwanej miotełką do Matchy, o oryginalnej nazwie Chasen. Wszystkie akcesoria do parzenia są dostępne w sklepie on-line lub na indywidualne zapytanie.
Zachęcamy do skorzystania z oferty Demmers Teahouse wszystkich zainteresowanych oryginalną herbatą zieloną Matcha BIO. Z przyjemnością dzielimy się naszą wiedzą, odpowiadając na Państwa pytania dotyczące sposobu przygotowywania herbaty Matcha. Chętnie doradzamy również w wyborze idealnej herbaty na początek swojej przygody z Matchą.