Zielone herbaty
( ilość produktów: 9 )Zielona herbata to jeden z najstarszych napojów ludzkości - znana jest od tysięcy lat. Napar z zielonej herbaty zawiera wiele składników wywierających pozytywny wpływ na organizm. Odkryjcie zieloną herbatę w klasycznej postaci, takiej jak Gyokuro, Sencha, Bancha i Gunpowder lub oryginalne mieszanki!
Na przestrzeni wieków zielona herbata stała się integralną częścią kultury chińskiej i japońskiej. W Chinach praktykowano sztukę picia herbaty, zwanej "gongfu cha", podczas gdy w Japonii rozwinęła się ceremonia znana jako "chanoyu". Oba te rytuały podkreślają szacunek dla tradycji i natury oraz promują spokój i koncentrację. Od wielu lat zielona herbata podbija również serca Europejczyków, w tym również Polaków.
Rejony uprawy zielone herbaty i jej odmiany
Zielone herbaty produkowane są z rośliny herbacianej Camellia sinensis, która jest uprawiana w wielu różnych regionach. Popularne odmiany zielonej herbaty pochodzą m.in. z Chin, Japonii, Korei Południowej, Nepalu, Tajwanu, Wietnamu i regionu Darjeeling w Indiach.
Produkcja
W trakcie jej produkcji pomijany jest proces oksydacji (typowy w przypadku herbaty czarnej). Dzięki temu zachowany zostaje zielony kolor suszu i naturalne składniki charakterystyczne dla świeżych liści.
Popularne odmiany:
- Sencha: jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian zielonej herbaty w Japonii, o charakterystycznym, świeżym smaku i jasnozielonym kolorze
- Longjing (znana jako „Zielony Smok”): chińska zielona herbata pochodząca z prowincji Zhejiang. Cechuje ją delikatny smak, lekko orzechowy aromat i płaskie liście
- Gyokuro: wysokiej jakości japońska zielona herbata znana z intensywnego, słodkiego smaku i jasnozielonego koloru
- Gunpowder: chińska zielona herbata o wyrazistym smaku, której liście są zwinięte w małe kulki, przypominające proch strzelniczy (stąd nazwa)
Zielone herbaty z Demmers
Razem z Demmers Teahouse odkryjesz najlepsze zielone herbaty liściaste: chińskie, indyjskie oraz japońskie. Różnią się one od siebie intensywnością, smakiem oraz sposobem produkcji, aby każdy miłośnik herbaty miał okazję znaleźć coś dla siebie. W ofercie sklepu internetowego Demmers nie brakuje najpopularniejszych odmian: Gunpowder z ekologicznych upraw, japońskiej Senchy o wytrawnym smaku oraz – pochodzącej również z terenów Japonii ekskluzywnej Matchy.
Poznaj bestsellery wśród zielonych herbat liściastych z dodatkami i odkryj niezwykłe mieszanki podczas zakupów w herbaciarni Demmers. Wśród nich można znaleźć tak nizwykłe herbaty jak oryginalna Sweet Matcha, aromatyczna Japanese Cherry, orientalna Kashmir Chai Walla czy Earl Green.
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty wszystkich, którzy pragną poczuć moc prawdziwej zielonej herbaty. Nasi sprzedawcy chętnie doradzą oraz dobiorą idealnie dopasowany do indywidualnych potrzeb rodzaj herbaty.
Jak zaparzyć zieloną herbatę?
Aby przygotować idealną zieloną herbatę, zalecamy użycie gorącej wody o temperaturze 80°C i pozostawienie liści herbaty do zaparzenia na 2-3 minuty. Od tej reguły są jednak wyjątki. Wysokogatunkowe herbaty zielone typu Gyokuro przygotowuje się w zdecydowanie niższej temperaturze około 60 stopni C, skracając przy okazji czas parzenia do 1 – 2 min.
W opisie każdej z dostępnych u nas herbat znajdą Państwo szczegółową instrukcję tego, jak parzyć herbatę zieloną. Porcja jaką przyjmujemy zwykle na 250ml wody to płaska łyżeczka liściastej herbaty.
Warto wiedzieć:
- Zielone herbaty często nadają się do wielokrotnego parzenia
- Im bardziej zwinięte są liście herbaty, tym więcej można z nich zrobić naparów.
- Kofeina rozpuszcza się jako pierwsza, więc im krócej zaparza się zieloną herbatę, tym bardziej pobudzający jest napar!
- Jeśli zielona herbata zaparza się zbyt długo, uwalniają się garbniki, które mogą sprawić, że napar będzie gorzki.
- Zieloną herbatę najlepiej jest przygotowywać bezpośrednio w dzbanku bez sitka i filtrów, gdyż duże liście potrzebują miejsca, aby się rozwinąć (uwolnienie do naparu aromatów i substancji). Po zaparzeniu napar można przelać do filiżanki bądź kubka.
Zielona herbata - jaką wybrać?
Poznaj liczne, delikatne niuanse smakowe klasycznych zielonych herbat liściastych i ich różnorodność, wynikającą z różnych metod przetwarzania.
Odkryj bogatą ofertę aromatyzowanych zielonych herbat. Orzeźwiające i owocowe składniki, takie jak skórka pomarańczy, imbir, ananas, brzoskwinia czy truskawki, świetnie współgrają z cierpkim, świeżym smakiem zielonej herbaty. Ale amatorzy miękkich, kremowych mieszanek z wanilią i cynamonem również znajdą coś dla siebie!
Zielona herbata świetnie komponuje się również z pachnącymi kwiatami. Jedną z najbardziej znanych i najpopularniejszych herbat zielonych jest herbata jaśminowa. Delikatne kwiaty jaśminu zmieszane są z suszem herbacianym, który nabiera subtelnego aromatu. Dostępne również w jakości organicznej w praktycznych torebkach Bio Quick-T Green Jasmin.
Herbata zielona i jej właściwości
Zielona herbata znana jest ze swoich pozytywnych dla organizmu właściwości, gdyż zawiera m.in. wiele garbników (garbników), katechin (polifenoli), aminokwasów (teaniny), witamin, wapnia i fluoru. Najważniejszym składnikiem jest pobudzająca kofeina, której zawartość różni się w zależności od odmiany. Na przykład odmiany zielonej herbaty Gyokuro i Sencha zawierają więcej kofeiny niż Bancha czy Kukicha. Jeśli jednak chcesz cieszyć się zastrzykiem energii, wybierz zieloną herbatę Matcha, która ma szczególnie energetyzujące i pobudzające metabolizm działanie.
Istnieje wiele badań i opracowań wskazujących na korzystne dla naszego organizmu właściwości zielonej herbaty. Regularne picie tego aromatycznego naparu wspomaga profilaktykę chorób sercowo – naczyniowych. Zawarte w zielonej herbacie flawonole działają natomiast przeciwmiażdżycowo.
Zielona herbata została doceniona również w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakt z zielonej herbaty wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i sprawdza się także w przypadku pielęgnacji włosów.