Czarna herbata - Jak powstaje? Jak ją parzyć?

Herbata czarna – niekwestionowana królowa herbat
Najpopularniejszym napojem na świecie jest oczywiście woda, ale herbata zajmuje drugie miejsce na podium. Z roku na rok wartość jej rynku się zwiększa. Najbardziej znanym rodzajem jest herbata czarna, której produkcja stanowić może aż 3/4 całego rynku. Jej nazwa nawiązuje do koloru suszu, a barwa naparu może przybierać odcienie od czerwieni (dlatego w niektórych częściach Azji nazywana jest także herbatą czerwoną) do ciemnobrunatnych tonów.
Jak powstaje czarna herbata?
Zdecydowana większość upraw krzewów herbacianych, z których produkuje się czarną herbatę znajduje się w Indiach (z głównymi regionami Assam, Darjeeling, Dooars, Nilgiri, Oothu, Sikkim i Terai) oraz Chinach (prowincja Yunnan). Z pozostałych rejonów warto wymienić również Sri Lankę (Ceylon) oraz kraje afrykańskie takie jak Kenia, Tanzania, Rwanda czy Kamerun.
Liście herbaty są zazwyczaj ręcznie zbierane i poddawane procesom więdnięcia, aby utraciły około 30% wilgotności. Następnie za pomocą rolowania narusza się strukturę liścia, aby uwolnić polifenole i pozwolić im się utlenić. Wtedy właśnie rozwija się wspaniały aromat i pojawia się typowy ciemny kolor liści. Kiedy zakończy się etap oksydacji, liście są suszone w wysokiej temperaturze.
Czasami niszczenie struktury liścia odbywa się metodą CTC (stosuje się ją zwłaszcza w przypadku herbat w niższej jakości). Jest to maszynowe rozgniatanie struktury liścia a polskie tłumaczenie angielskiego skrótu to „miażdżenie, rozrywanie, skręcanie”. Metoda ta służy to produkcji głównie herbaty w torebkach.
Jak parzyć czarną herbatę?
Do przygotowywania naparu z czarnej herbaty używa się wody o temperaturze 100°C. Czas parzenia wynosi zazwyczaj od 3 do 4 minut. Czarną herbatę można pić w czystej postaci lub z dodatkami, takimi jak kwiaty, przyprawy, kawałki owoców, korzenie i aromaty. Niektóre rodzaje czarnej herbaty świetnie smakują z odrobiną mleka lub śmietanki. Często podaje się ją z miodem i cytryną, a zimą doskonale dolać do niej odrobinę rumu. Wiele mieszanek herbat czarnych nadaje się też do przygotowywania mrożonej herbaty.