Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Czarna herbata - Jak powstaje? Jak ją parzyć?

2023-09-13
Czarna herbata - Jak powstaje? Jak ją parzyć?

Herbata czarna – niekwestionowana królowa herbat

Najpopularniejszym napojem na świecie jest oczywiście woda, ale herbata zajmuje drugie miejsce na podium. Z roku na rok wartość jej rynku się zwiększa. Najbardziej znanym rodzajem jest herbata czarna, której produkcja stanowić może aż 3/4 całego rynku. Jej nazwa nawiązuje do koloru suszu, a barwa naparu może przybierać odcienie od czerwieni (dlatego w niektórych częściach Azji nazywana jest także herbatą czerwoną) do ciemnobrunatnych tonów.

Jak powstaje czarna herbata?

Zdecydowana większość upraw krzewów herbacianych, z których produkuje się czarną herbatę znajduje się w Indiach (z głównymi regionami Assam, Darjeeling, Dooars, Nilgiri, Oothu, Sikkim i Terai) oraz Chinach (prowincja Yunnan). Z pozostałych rejonów warto wymienić również Sri Lankę (Ceylon) oraz kraje afrykańskie takie jak Kenia, Tanzania, Rwanda czy Kamerun.

Liście herbaty są zazwyczaj ręcznie zbierane i poddawane procesom więdnięcia, aby utraciły około 30% wilgotności. Następnie za pomocą rolowania narusza się strukturę liścia, aby uwolnić polifenole i pozwolić im się utlenić. Wtedy właśnie rozwija się wspaniały aromat i pojawia się typowy ciemny kolor liści. Kiedy zakończy się etap oksydacji, liście są suszone w wysokiej temperaturze.

Czasami niszczenie struktury liścia odbywa się metodą CTC (stosuje się ją zwłaszcza w przypadku herbat w niższej jakości). Jest to maszynowe rozgniatanie struktury liścia a polskie tłumaczenie angielskiego skrótu to „miażdżenie, rozrywanie, skręcanie”. Metoda ta służy to produkcji głównie herbaty w torebkach.

Jak parzyć czarną herbatę?

Do przygotowywania naparu z czarnej herbaty używa się wody o temperaturze 100°C. Czas parzenia wynosi zazwyczaj od 3 do 4 minut. Czarną herbatę można pić w czystej postaci lub z dodatkami, takimi jak kwiaty, przyprawy, kawałki owoców, korzenie i aromaty. Niektóre rodzaje czarnej herbaty świetnie smakują z odrobiną mleka lub śmietanki. Często podaje się ją z miodem i cytryną, a zimą doskonale dolać do niej odrobinę rumu. Wiele mieszanek herbat czarnych nadaje się też do przygotowywania mrożonej herbaty.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2023

Polecane

Earl Grey Royal

Earl Grey Royal

21,85 zł brutto
Earl Grey

Earl Grey

17,40 zł brutto
Wiosenne Oczarowanie

Wiosenne Oczarowanie

17,40 zł brutto
BIO Ruanda Rukeri OP

BIO Ruanda Rukeri OP

19,50 zł brutto
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel