4.00

Japan Bancha BIO

Klasyczna herbata codzienna z Japonii. Pochodzi z późnych zbiorów i cechują ją niska zawartość kofeiny. W smaku łagodna, trawiasta, z delikatnymi cierpkimi nutami.

22,95 

Symbol299
PochodzenieJaponia
BezkofeinowaNie
Składniki
Zielona herbata z Japonii*
(* z upraw organicznych)

Rodzaj herbaty
Liściasta
Barwa naparu
Żółto-zielona
Sposób przygotowania
łyżeczka do herbaty-ikona
6
Czajnik do parzenia herbaty - ikona
1 litr
Termometr - ikona
80°
Timer - ikona
2 min

Klasyczna herbata codzienna w Japonii. Pochodzi z późnych zbiorów i cechuje ją niska zawartość kofeiny. W smaku łagodna, trawiasta, z delikatnie cierpkimi nutami. Świetna po posiłku lub w celu pobudzenia trawienia.

Charakterystyka i smak

Zielona herbata liściasta Bancha to jedna z najpopularniejszych herbat w Japonii, przeznaczona do codziennego spożywania. Sugeruje to sama nazwa – “bancha” można tłumaczyć jako “zwykłą herbatę”. Nie odnosi się to jednak do jej smaku, choć i ten jest dość delikatny, lecz do zawartości kofeiny – w porównaniu z innymi zielonymi herbatami jest ona niższa i dlatego Banchę można pić przez cały dzień i w sporych ilościach. Zwykle spożywa się ją po posiłku lub w celu pobudzenia trawienia.

Liście herbaty Japan Bancha pochodzą z późnych zbiorów, co sprawia, że są większe i grubsze niż np. zbierane wcześniej liście senchy. Dzięki zbiorom pod koniec sezonu, napar z liści Banchy zyskuje jasny, żółto-zielony kolor o soczystym i delikatnie roślinnym smaku, przypominającym orzech włoski. Lekko słodkawy posmak tej herbaty może łatwo przejść w cierpki, gdy liście zbyt długo nie będą oddzielone od naparu. Nasza herbata liściasta Bancha jest w 100 proc. ekologiczna. Idealnie smakuje na gorąco, jak i na zimno – po ostudzeniu można serwować ją z kostkami lodu.

Pochodzenie

Zielona herbata Bancha pochodzi z upraw na wyspie Kiusiu w Japonii i stanowi około 10 proc. ogólnej produkcji tego kraju, zajmując tu drugie miejsce jeśli chodzi o popularność zielonych herbat. Wytwarzana jest ze starszych liści, które rosną na niższych gałęziach, a także z łodyżek i miękkich gałązek pozostałych po zbiorach Senchy. W przeciwieństwe do niej, bancha okazuje się być nieco bardziej gorzkawa, lecz wciąż – orzeźwiająca i lekka.

Właściwości

Bancha posiada niesamowite właściwości. Podobnie, jak pozostałe zielone herbaty, jest bogata w przeciwutleniacze, co oznacza, że jej regularne spożywanie może przyczynić się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie skóry i spowalnianie niektórych funkcji organizmu.

Charakteryzuje się większą zawartością garbników niż inne herbaty, bo jej liście przez dłuższy czas są poddawane fotosyntezie. Garbniki, inaczej taniny, posiadają właściwości przeciwzapalne, ściągające i odtruwające. Ta zielona herbata jest również bogata w wapń i żelazo, przez co stanowi bardzo dobre uzupełnienie codziennej diety. Zawiera też liczne witaminy i minerały, m.in. witaminę C, beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń i fosfor. Wspiera układ krwionośny i odpornościowy.

Jej picie poprawia również trawienie i przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu, oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu, utrzymania poziomu cukru w normie, utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, a nawet poprawy humoru i redukcji stresu. Duża zawartość magnezu sprawia też, że wspiera regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.

Nie zakwasza organizmu, więc może być spożywana przez dzieci, seniorów i kobiety w ciąży, a niska zawartość kofeiny (około 70 proc. mniej niż w przypadku gyokuro) sprawia, że można ją pić cały dzień. Uznawana jest za atrakcyjną alternatywę dla kawy i mocnych w smaku oraz działaniu odmian herbaty.

Przygotowanie

Sposób parzenia Banchy jest analogiczny do zaparzania innych zielonych herbat. Herbatę tę parzymy wodą o temp. 80°C przez 2 minuty w proporcjach: 6 łyżeczek suszu na 1 litr wody. Liście nadają się do kilkukrotnego zaparzania. Po wystudzeniu herbatę można pić też na zimno, dodając kostki lodu.

AromatyzowanaNie
Organiczna (BIO)Tak
Mono / MieszankaMono
ZaparzanieWielokrotne
Mrożona herbataNie
AlergenyBrak
Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz podpowiedzi lub szukasz dodatkowych informacji? Chętnie pomożemy.

1 opinii dla
Japan Bancha BIO

1 opinia dla Japan Bancha BIO

  1. Elżbieta (zweryfikowany)

    Herbata wytrawna – nie każdemu smakuje. Mnie akurat nie.

Dodaj opinię