Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
Polecany

BIO Japan Hojicha

  • ✔ ŁAGODNA ✔ PRAŻONA ✔ ORZECHOWA
  • Zielona herbata japońska, której liście po procesie rolowania są prażone, dzięki czemu zyskują ciemną barwę. Smak łagodny, słodkawy, o przyjemnych orzechowych nutach. Niska zawartość kofeiny. Pochodzi z organicznych upraw.
35,10 zł - 138,70 zł
brutto / opakowanie
Produkt dostępny
Produkt dostępny
14 dni na zwrot
BIO Japan Hojicha
BIO Japan Hojicha
Bezpieczne zakupy
Odroczone płatności. Kup teraz, zapłać za 30 dni, jeżeli nie zwrócisz
Kup teraz, zapłać później - 4 kroki
Przy wyborze formy płatności, wybierz PayPo.PayPo - kup teraz, zapłać za 30 dni
PayPo opłaci twój rachunek w sklepie.
Na stronie PayPo sprawdź swoje dane i podaj pesel.
Po otrzymaniu zakupów decydujesz co ci pasuje, a co nie. Możesz zwrócić część albo całość zamówienia - wtedy zmniejszy się też kwota do zapłaty PayPo.
W ciągu 30 dni od zakupu płacisz PayPo za swoje zakupy bez żadnych dodatkowych kosztów. Jeśli chcesz, rozkładasz swoją płatność na raty.

Japońska Hojicha to wysokiej jakości zielona herbata, która zwraca uwagę nietypowym brązowym odcień suszu, a po zaparzeniu również naparu. Jej przynależność do grupy herbat zielonych warunkowana jest przez proces produkcji, który ogranicza etap oksydacji. Swoją oryginalną barwę zawdzięcza procesowi prażenia, który nie tylko zmienia kolor liści, ale także nadaje im specyficzny, cudownie łagodny smak. W przeciwieństwie do innych odmian zielonej herbaty jest on słodkawy o przyjemnych orzechowych nutach.

W procesie prażenia powstaje herbata o niskiej zawartości kofeiny i bogata w przeciwutleniacze, co czyni ją doskonałą alternatywą dla kawy lub innych napojów zawierających kofeinę. Przeciwutleniacze zawarte w Hojicha mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie, a nawet zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.

Herbata posiada certyfikat jakości Bio, który gwarantuje doskonałą jakość produktu oraz jego 100% ekologiczne pochodzenie.

Historia herbaty Hojicha

Hojicha powstała w Kioto w Japonii w latach dwudziestych XX wieku. Jej historia została zapoczątkowana przez handlarza herbatą, który postanowił wykorzystać pozostałości liści, łodyżek i gałązek, zwykle wyrzucanych w trakcie produkcji herbaty. Liście i łodygi uprażono, uzyskując wyjątkową i aromatyczną herbatę. 

Chociaż Hojicha powstała w Kioto wkrótce sklepy herbaciane w całej Japonii zaczęły palić zieloną herbatę. Oprócz ograniczenia marnotrawstwa, hojicha przyniosła wymierne korzyści biznesowe, gdyż przyjemny aromat palonej herbaty pomógł handlowcom przyciągać do swoich sklepów więcej klientów. Gdy miłośnicy herbaty skosztowali hojicha, byli oczarowani jej głębokim, dymnym aromatem i pełnym smakiem.

Hojicha dzisiaj 

Sto lat później hojicha jest w Japonii bardziej popularna niż kiedykolwiek. Obecnie konsumenci mogą wybierać spośród szerokiej gamy palonych zielonych herbat wytwarzanych z herbat BanchaSencha i Kukicha. Od 2016 roku wprowadzone zostały na rynek nowe produkty o smaku hojicha. Od gotowych napojów po mrożone desery – hojicha podbija sklepy w całej Japonii.

Proces prażenia

Proces palenia jest tym, co odróżnia Hojichę od innych herbat. Liście i łodygi herbaty prażone są w wysokiej temperaturze, zwykle pomiędzy 200-300 stopni Celsjusza, co nadaje herbacie wyraźną czerwono-brązową barwę i orzechowy, karmelowy smak. Proces palenia zmniejsza również zawartość kofeiny w herbacie, co czyni ją doskonałą opcją dla osób wrażliwych na kofeinę.

Jak parzyć herbatę Hojicha?

Pomimo różnic jakie posiada ta herbata, sposób jej parzenia jest dokładnie taki sam, jak w przypadku większości zielonych odmian. Do zaparzacza lub filtra należy wsypać 1 łyżeczkę liści na 250 ml, zaleć je wodą o temperaturze 80°C i zaparzać przez 3 minuty.

Niektórzy wolą parzyć herbatę dłużej, aby wydobyć jej mocniejszy smak. Hojichę można również pić na zimno, mocząc liście herbaty w zimnej wodzie przez kilka godzin.

Co ciekawe pomimo odmiennej barwy liści, jak i samego naparu, Hojicha nadal zachowuje właściwości zielonej herbaty.

Marka
Symbol
374
Kod producenta
50g50
100g100
250g250
Pochodzenie:
Pochodzenie
Japonia
Rodzaj herbaty:
Rodzaj
herbata liściasta
Przygotowanie:
Ilość
3-4 łyżeczki / 1 litr
Czas parzenia
3 minuty
Temperatura
80°C
Zaparzanie
pojedyncze
Składniki, barwa i nuty smakowe:
Składniki
zielona herbata
Barwa naparu
brązowa
Nuty smakowe
łagodna
orzechowa
prażona
Dodatkowe informacje:
Aromatyzowana
nie
Organiczna (BIO)
tak
Mono / Mieszanka
mono
Bezkofeinowa
nie
Nadaje się do mrożonej herbaty
nie
Alergeny
brak
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
pixel