Mieszanka Wschodniofryzyjska

Absolutny bestseller Demmers Teahouse. Tradycyjna mieszanka czarnych herbat, głównie assamskich, cejlońskich i indonezyjskich, wyróżniająca się intensywnym, bogatym smakiem oraz ciemnym, głębokim kolorem naparu. Doskonale smakuje z dodatkiem mleka lub śmietanki.

19,95 

Symbol311
PochodzenieRóżne (mieszanka)
BezkofeinowaNie
Składniki
Czarna herbata
Rodzaj herbaty
Barwa naparu
Złoto-brązowa
Sposób przygotowania
łyżeczka do herbaty-ikona
4-5
Czajnik do parzenia herbaty - ikona
1 litr
Termometr - ikona
100°
Timer - ikona
2-4 min

Absolutny bestseller Demmers Teahouse. Tradycyjna mieszanka czarnych herbat, głównie assamskich, cejlońskich i indonezyjskich, wyróżniająca się intensywnym, bogatym smakiem oraz ciemnym, głębokim kolorem naparu. Doskonale smakuje z dodatkiem mleka lub śmietanki.

Charakterystyka i smak

Mieszanka wschodniofryzyjska (East Frisian Tea) to kompozycja wyrazistych, czarnych herbat z Cejlonu, Jawy i Indii: Assam, Satrupa, Nahorhabi, Dejoo, Harmutaa i Darejeeling (z drugich zbiorów). Aromatyczny susz daje złoto-brązowy napar o ciekawym smaku – delikatnie pikantnym i subtelnie gorzkim zarazem. Idealna propozycja dla miłośników mocnych i aromatycznych herbat.

Pochodzenie

Mieszanka wschodniofryzyjska ma swoje korzenie w regionie Wschodniej Fryzji w Dolnej Saksonii w północnych Niemczech, gdzie tradycja picia herbaty sięga XVIII wieku. Zwyczaj ten został przyniesiony przez Holendrów, którzy w tamtym czasie intensywnie handlowali herbatą z Dalekiego Wschodu.

 

Fryzowie szybko zaadaptowali ten napój do swoich zwyczajów, tworząc unikalną mieszankę spożywaną razem z mlekiem lub śmietanką. Region ten, znany z surowego klimatu i długich zim, przyjął herbatę jako podstawowy napój rozgrzewający, a jej picie stało się integralnym elementem tamtejszej kultury, co widoczne było m.in. poprzez specjalną ceremonię parzenia herbaty wschodniofryzyjskiej.

Właściwości

Ze względu na wysoką zawartość teiny, mieszanka wschodniofryzyjska słynie z pobudzającego działania – dodaje energii, jednocześnie wspomagając koncentrację. Herbata ta jest również ceniona za swoje właściwości rozgrzewające. Jest także bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Napar tradycyjnie podawany z kandyzowanym cukrem i śmietanką, przynosi uczucie komfortu i relaksu.

Przygotowanie

Mieszankę wschodniofryzyjską parzymy wrzątkiem (100°C) przez 2-4 minuty w proporcjach: 4-5 łyżeczek suszu na 1 litr wody. Im krótsze parzenie, tym subtelniejszy smak uzyskamy. Herbata nadaje się wyłącznie do pojedynczego parzenia.

Świetnie smakuje też z dodatkiem mleka, śmietanki, miodu czy cukru, które przełamują intensywność jej smaku.

AromatyzowanaNie
Organiczna (BIO)Nie
Mono / MieszankaMieszanka
ZaparzaniePojedyncze
Mrożona herbataNie
AlergenyBrak
Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz podpowiedzi lub szukasz dodatkowych informacji? Chętnie pomożemy.

0 opinii dla
Mieszanka Wschodniofryzyjska

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Mieszanka Wschodniofryzyjska”
Zapytaj o produkt