Herbaty Białe
Herbaty białe to prawdziwy hit ostatnich miesięcy! są delikatniejsze w smaku oraz w intensywności naparu niż herbaty zielone czy herbaty czarne. Uważane za najszlachetniejsze ze wszystkich odmian, o czym przekonuje także sposób ich produkcji oraz rodzaj wybieranych do sporządzenia herbaty listków. Herbata biała dawniej uważana była za synonim bogactwa, dziś stosowana jest przez miłośników najwyższej jakości esencji. Warto poznać jej magiczne właściwości oraz poczuć wyjątkową lekkość kwiatowego smaku.
Sklep Demmers Teahouse dysponuje herbatami białymi, które pochodzą z ekologicznych upraw. Niezwykle starannie dokonujemy ich wyboru, by proponowane przez nas odmiany spełniały oczekiwania naszych Klientów. Zależy nam na tym, by zachować pierwotną ideę białych herbat – ich nieskazitelność, prawdziwy smak i aromat. Według tradycyjnych receptur herbata biała wytwarzana jest w Chinach, skąd również pochodzi. Obecnie jej plantacje znajdują się też w Japonii czy Indiach, skąd pochodzi Bio White Oothu – najbardziej wyrazista odmiana białej herbaty w naszym asortymencie o lekko brązowawym zabarwieniu.
Jak powstają białe herbaty
Produkcja herbaty białej dokonywana jest z niebywałą ostrożnością. Zbierana jest wczesną wiosną, gdy przychodzi czas budzenia się roślin do życia. Jej pączki zbiera się jeszcze nierozwinięte, a dzięki zastosowanemu wcześniej specjalnemu zadaszeniu, pozyskane listki nie wytworzyły przed zebraniem chlorofilu. Tym sposobem herbata biała zawiera w sobie niebywale dużą ilość przeciwutleniaczy.
Dalsze procesy produkcji ograniczane są do koniecznego minimum, stąd też uważana jest za najmniej przetworzoną z herbat. Jej pąki i listki po zwiędnięciu są jedynie suszone. Nie dochodzi tutaj do procesów znanych z produkcji innych herbat: żadnego formowania, cięcia i ingerowania w jej kształt.
Jak działa herbata biała
Odpowiadając na pytanie, na co działa herbata biała, w pierwszej kolejności warto skupić się na zdrowiu. Właściwości lecznicze tej herbaty są imponujące do tego stopnia, że nawet dzisiejsza medycyna stosuje herbatę białą do leczenia chorób. Zawarte w niej antyoksydanty blokują rozwój nowotworów, jednocześnie wpływając na wygląd skóry i wspomagając jej regenerację. Herbata biała reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu, dbając o cały układ krwionośny wraz z sercem. Zalecana jest osobom chorym na cukrzycę ze względu na jej wpływ na poziom cukru we krwi.
Herbata biała subtelnie pobudza, pomagając załagodzić przy tym stresy dnia codziennego. Idealnie nadaje się dla tych, którzy pragną rozsmakować się w jej bogactwie. Zaleca się picie herbaty białej między posiłkami, gdy żaden dodatkowy smak nie zakłóca jej, ledwo wyczuwalnej, kwiatowej nuty.
Sposób parzenia
Ilość wsypanego do naczynia suszu zależy od naszych preferencji, jednak w zaleceniach podaje się około 2 łyżeczek na 250ml. Jest ona stosunkowo lekka dlatego też kupując białą herbatę możemy spodziewać się nieco większego opakowania niż w przypadku herbaty zielonej czy czarnej. Przy parzeniu białej herbaty należy zwrócić uwagę przede wszystkim na temperaturę wody oraz czas parzenia. W większości przypadków poleca się wodę około 70 stopni, wyraźnie odradzając użycie wrzątku. Średni czas parzenia to 3-4 minuty, jednak możliwe jest, by raz zaparzony susz zalewać ciepłą wodą jeszcze dwukrotnie.
W Demmers Teahouse mamy także herbaty białe z dodatkami, gdzie suszone listki występują w wersjach smakowych np. Silver Cloud o aromacie figi indyjskiej czy White Blueberry o niezwykle owocowym smaku. To dobra propozycja dla tych, którzy jeszcze mocniej pragną rozsmakować się w aromatach szlachetnego naparu. W przypadku problemów w wyborze zachęcamy do kontaktu – chętnie odpowiemy na wszelkie pytania.