Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

HERBATY ROOIBOS

( ilość produktów: 20 )

Rooibos to herbata, obok której nie można przejść obojętnie. Wynika to nie tylko z jej wyjątkowego smaku, ale również właściwości zdrowotnych, które zostały potwierdzone licznymi badaniami. Czym jest jednak Rooibos? To nazwa czerwonego krzewu Aspalathus linearis rodem z Republiki Południowej Afryki. Roślina ta ma wysokość około 2 metrów, a także niezwykle urokliwe, żółte kwiaty. Do przygotowania naparu o nazwie Rooibos wykorzystuje się natomiast pochodzące z tej rośliny i odpowiednio przetworzone liście oraz łodygi.

Historia Rooibosa nie jest w naszym regionie długa. Do Europy został sprowadzony przez rosyjskiego kupca, który dostrzegł, że w Południowej Afryce napar ten jest niezwykle popularny. Tym samym w roku 1904 produkt trafił do sprzedaży na Starym Kontynencie, choć większą popularność zyskał dopiero w ostatnich latach, gdy dostęp do niego jest znacznie łatwiejszy. Upowszechnił się także dzięki rozsławieniu jego właściwości leczniczych, które sprawiają, że warto włączyć go do swojej diety.

Produkcja

Produkcja Rooibosa nieco różni się w zależności od tego, czy mamy do czynienia z czerwoną, czy zieloną odmianą. Główną różnicą jest proces oksydacji, czyli utleniania i właśnie przy jego udziale powstaje czerwony Rooibos. Natomiast zielony nie jest poddawany oksydacji i następuje tylko proces jego suszenia. Dodatkowo w przypadku Rooibosa czerwonego, zanim dojdzie do utleniania, liście i łodygi są suszone, miażdżone i zraszane. Na końcu muszą też przez odpowiednio długi czas leżakować. Wszystko po to, aby susz przetrwał transport i mógł cieszyć nabywców przez wiele miesięcy od zakupu. Co ważne, przepisy dokładnie określają, jak ma wyglądać proces produkcji Rooibosa, a także jego transport. Wszystko po to, aby zagwarantować odpowiednią jakość i właściwości zdrowotne.

Jak smakuje?

Napar z czerwonokrzewu afrykańskiego ma niezwykle ciekawy smak. Czerwona odmiana charakteryzuje się miodowym, lekko słodkawym aromatem, a także brakiem goryczki i to nawet wtedy, gdy napar jest parzony dłużej. Natomiast zielony jest bardziej świeży i ziołowy, subtelny, ale niemniej ciekawy. Warto pamiętać, że smak Rooibosa może nieco się różnić w zależności od konkretnego regionu pochodzenia rośliny, warunków uprawy i sposobu przetwarzania. Można modyfikować go także dzięki wydłużaniu lub skracaniu czasu parzenia.Nieco innych nut smakowych nadają mu też dodatki. W ofercie Demmers znajdziesz oryginalne miszanki z owocami cytrusowymi, przyprawami korzennymi, a także płatkami kwiatów. Twój Rooibos może więc mieć wiele różnych oblicz!

Właściwości zdrowotne herbaty Rooibos

Badania naukowe potwierdzają, że napar z Rooibosa to szereg właściwości zdrowotnych. Jest on przede wszystkim skarbnicą antyoksydantów, które pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie, przyczyniające się do powstawania wielu przewlekłych chorób. Napar z tej rośliny może również wspierać w łagodzeniu niektórych dolegliwości układu pokarmowego, takich jak problemy z trawieniem i nadkwasota. Dzięki zawartości składników mineralnych napar doskonale wpływa też na pracę układu odpornościowego. Co ważne, w przeciwieństwie do tradycyjnej herbaty, Rooibos nie zawiera kofeiny. Sprawia to, że często rekomendowany jest kobietom w ciąży i karmiącym, a także dzieciom. Świetnie sprawdza się dodatkowo do picia w godzinach popołudniowych i wieczornych, gdyż nie ma działania pobudzającego, które utrudniałoby zasypianie.

To jednak nie wszystko. Rooibos dodatkowo zawiera składniki, które wspierają produkcję serotoniny w jelitach. Choć nie przekracza ona bariery krew-mózg, to również serotonina powstająca w układzie trawiennym za pomocą nerwu błędnego niejako komunikuje się z mózgiem. Tym samym picie tej herbaty może wspierać w okresach większego stresu, a także pomagać w czasie obniżonego nastroju, zwłaszcza jesienią i zimą.

Czy są natomiast przeciwwskazania do jego picia? Nie, jednak w przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub chorób przewlekłych najlepiej skonsultować chęć picia Rooibosa ze swoim lekarzem.

Jak parzyć Rooibosa?

Parzenie Rooibosa jest niezwykle łatwe. Najlepiej wykorzystać do tego celu papierowy filtr, który zapobiegnie przenikaniu do naparu igiełek. Susz należy zaparzać wrzątkiem i pozostawić w filtrze przez około 5 minut. Co istotne, wydłużenie tego czasu nie będzie skutkowało przeparzeniem, a jedynie wzmocnieniem aromatu naparu. Dlatego też wskazany czas można wydłużać, nawet do 8-10 minut, w zależności od preferencji.

Zakup Rooibosa - co warto wybrać?

W naszej ofercie można znaleźć zarówno Rooibosa bez dodatków, jak i mieszanki. Warianty bez dodatków to Rooibos czerwony o aksamitno-miodowym aromacie, a także zielony, bardziej subtelny i ziemisty. Rekomendujemy je dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z Rooibosem i chcą sprawdzić, jak smakuje on w oryginalnym wydaniu.

Kolejnym krokiem w eksploracji są mieszanki z owocami, kwiatami i przyprawami. Każda z nich ma nieco inny charakter w zależności od tego, jakie dodatki połączono z suszem. Świetnie sprawdzą się jednak w przypadku osób, które lubią napary słodsze, często smakujące deserowo.

Jeśli chcesz zasmakować w herbatach Rooibos najwyższej jakości, to koniecznie sprawdź naszą ofertę.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel