YERBA MATE
YERBA MATE
Yerba Mate to suszone liście pozyskiwane z ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba Mate stała się ulubionym napojem już milionów ludzi na całym świecie!Najbardziej rozpowszechniona w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Chile czy Brazylii. Pobudza ciało i umysł z sposób zupełnie inny niż kawa, nie powoduje rozdrażnienia, nie wypłukuje magnezu z organizmu tak jak kawa, pozwala na dłużej zachować czujność umysłu. Zawiera mnóstwo witamin : C, B1, B6, niacynę i minerałów takich jak fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas i sód. Yerba Mate jest polecana ososbom na diecie odchudzającej gdyż wspomaga procesy tarwienne oraz pomaga na dłużej zatrzymać uczucie sytości. Działa leczniczo na pęcherz moczowy, wspomaga pracę nerek, oczyszcza z toksyn, wspomaga układ odpornościowy.
Yerba Mate pije się w naczyniu zwanym "tykwa" (kalebase) za pomocą metalowej rurki na zakończoną siteczkiem zwanej bombillą.
Jak przyrządzić Yerba Mate?
-
Wsyp do naczynia około 1/2 – 3/4 objętości naczynia (wedle uznania)
-
Przykryj naczynie dłonią, odwróć do góry nogami i potzrąśnij kilkakrotnie w górę i w dół.
-
Następnie odwróć naczynie do kąta 45 stopni tak, aby susz ułożył sie po jednej stronie naczynia.
-
Wlej wodę o temp. 70 – 80 stopni C w wolną przestrzeń między suszem a ścianką naczynia.
-
Zamknij ustnik bombilli kciukiemi włóż rurkę w to samo miejsce gdzie wcześniej lana była woda.
-
Odstaw tak przygotowana mate i odczekaj ok. 2-3 min. Dolej jeszcze troche wody
i ..gotowe!
Pamiętaj że możesz dolewac wodę jeszcze ok. 4 -5 razy i delektowac się energetyzującym, naturalnym naparem!
W gorące dni równie dobrze smakuje na zimno, zalana wg "terere" zupełnie zimną wodą. Można dorzucić sobie wtedy świeże listki mięty i plasterki cytryny.
starym lądzie pija się zwykłą, czarną herbatę. Jak żaden inny napój ożywia ciało i umysł w sposób zupełnie inny niż kawa (mateina – zawarta w liściach tego krzewu, pobudza je