Matcha

  1.  

      MATCHA – NATURALNE ŹRÓDŁO ENERGII

      Matcha jest to japońska, sproszkowana herbata zielona, używana w tradycyjnej ceremonii picia herbaty. Jest uważana za najbardziej ekskluzywną i najwyższej jakości herbatę.

       Wytwarzana jest z najdelikatniejszych listków herbaty Tencha, które różnią się tym od np. tradycyjnej Senchy, że liście na  ok. 4 tygodnie przed zbiorami przykrywane są matami bambusowymi, dzięki czemu zawierają więcej chlorofilu, mają mocno zielony kolor i zachowują o wiele więcej właściwości zdrowotnych niż tradycyjna zielona herbata.

      Proces rozdrabniania herbaty na pył odbywa się w specjalnych, granitowych żarnach. W ciągu godziny otrzymuje się zaledwie 30g gotowego proszku, co świadczy o bardzo starannym procesie mielenia. 

      Matcha zawiera kilkadziesiąt razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata. Jednak to co czyni ją tak wyjątkową, to zawrtość L-teaniny i aminokwasów. L-teanina stała się tematem wielu badań naukowch które wykazały, że ma ona działanie uspokajające, zmniejszające stres a jednocześnie poprawiające naszą koncetrację. Dieta wzbogacona o L-teaninę działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu. Dodaje nam energii na dłużej, może śmiało konkurować z kawą która daje energię -  jednak na krótko!

      Matcha coraz częściej jest stosowana również w gastronomii jako dodatek do ciast, zup, deserów, koktajli  czy porannego jogurtu z owocami.

      W japońskiej ceremonii niezbędnym narzędziem do wymieszania Matchy jest Chasen – bambusowa miotełka służąca do ubijania jej do postaci pianki. Herbatę tę nasypujemy specjalną łyżeczką zwaną Chashaku a przyrządzamy w miseczce zwanej Chawan.

      Przygotowanie herbaty Matcha:

      - zagotuj świeżą, miękką wodę,

      - następnie należy ją schłodzić do 80 stopni C (ok. 10 min. po zagotowaniu lub przelej gorącą wodę z naczynia do naczynia 4 – 5 razy  - woda traci 4-5 stopni C przy każdym przelaniu;

      - wsyp 1g herbaty Matcha (2 bambusowe łyżeczki lub 1/2 łyżeczki do herbaty) do miseczki;

      - dodaj 80ml gorącej wody o temp. 80 stopni C;

      - zamieszaj herbatę miotełką aż do powstania delikatnej pianki;

      - pij małymi łyczkami, delektując się nieprzeciętnym smakiem herbaty Matcha!

       

      Nazsza propozycja przygotowania napoju na bazie herbaty Matcha to Matcha Latte -  coś w rodzaju Caffe Latte, tyle że kawę podmieniamy właśnie herbatą Matcha. Doda nam ona pozytywnej energii na początek dnia a przy tym dostarczy niezbędnych witamin i mikroelementów!

       

      Wsyp herbatę Matcha do miseczki (u nas Matcha Tsuki która jest już słodzona ze specjalnym przeznaczeniem do gastronomii). Dodaj 50ml wody o temperaturze 80°C. Wymieszaj herbatę miotełką aż będzie gładka i spieniona. Dodaj 300 ml gorącego, spienionego mleka. Podawaj z cukrem lub miodem. Smacznego!

  2.  

     

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel