Przepisy na Ice Tea
SUNNY ISLAND ICE TEA
5 łyżek czarnej herbaty Sunny Island
1 l wody
1/4 l soku pomarańczowego
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
kostki lodu
Herbatę zalać wrząca wodą i parzyć ok. 3 min. Dodać cukier (wg uznania) sok pomarańczowy i cytrynowy. Szklaneczki do ice tea napełnić w połowie kostkami lodu a nastęnie zalać gorącym naparem. Udekorować plasterkami pomarańczy i cytryny.
AQUA DE JAMAICA
2 filiżanki kwiatu hibiskusa
7 filiżanek wody
1 filiżanka cukru
kostki lodu
Hibiskus wrzucić do wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Zdjąć z ognia, dodać cukier - dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia, przecedzić przez sitko. Jest to tradycyjny napój tzw. Karkade, znany głównie w Egipcie, Sudanie i na Karaibach. Mocno orzeźwiający, kwaskowy napar zawierający przy okazji mnóstwo właściwości zdrowotnych. Hibiskus jest bogaty w witaminę C, sole mineralne i wapń. Ma dobroczynny wpływ na wątrobę. Przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne. Doskonale sprawdza się po posiłku regulując procesy trawienne. Z tego względu jest również polecany przy dietach odchudzających. Smakuje przy tym wyśmienicie! Wypróbujcie koniecznie!
ROOIBOS BUSHRANGER ICE TEA
5 łyżek herbaty Rooibos Bushranger
1 l wody
1/8l nekatru brzoskwiniowego
1/8l soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
kostki lodu
2 łyżki cukru
Herbatę zalać wrzątkiem i parzyć przez ok. 5min., dodać cukier (wg uznania), nektar brzoskwiniowy, sok pomarańczowy i sok cytrynowy – wymieszać. Szklaneczki do ice tea wypełnić do połowy kostakmi lodu i zalewać gorącym naparem. Odstawic do schłodzenia. Smacznego!
HAWAJSKI COCKTAIL ICE TEA
6 łyżeczek owocowej herbaty Hawajski Cocktail
1/2l wody
1/2l schłodzonego soku ananasowego
sok z cytryny
cukier według uznania
Herbatę zalać wrzątkiem i parzyć przez ok. 5 min., odcedzić przez sitko. Rozpuścić cukier, dodać sok ananasowy i cytrynowy i wymieszać. Równie dobrze smakuje z dodatkiem niewielkiej ilości szampana. Można udekorować kawałkami ananasa i i brzoskwini. Smacznego!
ZIELONY BAMBUS ICE TEA
6 łyżeczek herbaty Zielony Bambus
1l wody o temp. 80 stopni C
1-2 łyżki cukru opcjonalnie
kostki lodu
2 cytryny
Herbatę zalać wodą o temp. 80 stopni C i parzyć ok. 3Min.. Cytryny pokroić w plasterki. Dzbanek o pojemności 2l do połowy napełnić kostakmi lodu, dodać plasterki cytryny i wlać gorący, herbaciany napar. Odstawić do schłodzenia do lodówki. Serwować ze świeżymi listkami mięty. Choć herbata sama w sobie zawiera listki mięty to jednak świeże liście dodadzą tu dodatkowego orzeźwienia! Smacznego!
PINK SUMMER ICE TEA
6 łyżeczek herbaty zielonej Pink Summer
sok z 1 grejfruta
1l wody
kostki lodu
sok z czarnego bzu, ew. z agawy
świeże listki mięty
Herbatę zalać wodą o temp. 80 stopni C. i parzyć przez ok. 2-3 min. Szklaneczki do ice tea wypełnić do połowy kostkami lodu i napełnić gorącym, herbacianym naparem. Dodać sok z grejfruta i z czarnego bzu. Udekorować plasterkami grajfruta i listakmi mięty. Smacznego!