Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Przepisy na Ice Tea

SUNNY ISLAND ICE TEA


5 łyżek czarnej herbaty Sunny Island

1 l wody

1/4 l soku pomarańczowego

4 łyżki cukru

3 łyżki soku z cytryny

kostki lodu

Herbatę zalać wrząca wodą i parzyć ok. 3 min. Dodać cukier (wg uznania) sok pomarańczowy i cytrynowy. Szklaneczki do ice tea napełnić w połowie kostkami lodu a nastęnie zalać gorącym naparem. Udekorować plasterkami pomarańczy i cytryny.

 

 

AQUA DE JAMAICA

2 filiżanki kwiatu hibiskusa

7 filiżanek wody

1 filiżanka cukru

kostki lodu

 

Hibiskus wrzucić do wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Zdjąć z ognia, dodać cukier - dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia, przecedzić przez sitko. Jest to tradycyjny napój tzw. Karkade, znany głównie w Egipcie, Sudanie i na Karaibach. Mocno orzeźwiający, kwaskowy napar zawierający przy okazji mnóstwo właściwości zdrowotnych. Hibiskus jest bogaty w witaminę C, sole mineralne i wapń. Ma dobroczynny wpływ na wątrobę. Przypisuje się mu działanie antybakteryjne i moczopędne. Doskonale sprawdza się po posiłku regulując procesy trawienne. Z tego względu jest również polecany przy dietach odchudzających. Smakuje przy tym wyśmienicie! Wypróbujcie koniecznie!

 

 

ROOIBOS BUSHRANGER ICE TEA


 

5 łyżek herbaty Rooibos Bushranger

1 l wody

1/8l nekatru brzoskwiniowego

1/8l soku pomarańczowego

2 łyżki soku z cytryny

kostki lodu

2 łyżki cukru

Herbatę zalać wrzątkiem i parzyć przez ok. 5min., dodać cukier (wg uznania), nektar brzoskwiniowy, sok pomarańczowy i sok cytrynowy – wymieszać. Szklaneczki do ice tea wypełnić do połowy kostakmi lodu i zalewać gorącym naparem. Odstawic do schłodzenia. Smacznego!

 

 

HAWAJSKI COCKTAIL ICE TEA

 

6 łyżeczek owocowej herbaty Hawajski Cocktail

1/2l wody

1/2l schłodzonego soku ananasowego

sok z cytryny

cukier według uznania

 

Herbatę zalać wrzątkiem i parzyć przez ok. 5 min., odcedzić przez sitko. Rozpuścić cukier, dodać sok ananasowy i cytrynowy i wymieszać. Równie dobrze smakuje z dodatkiem niewielkiej ilości szampana. Można udekorować kawałkami ananasa i i brzoskwini. Smacznego!

 

 

ZIELONY BAMBUS ICE TEA

6 łyżeczek herbaty Zielony Bambus

1l wody o temp. 80 stopni C

1-2 łyżki cukru opcjonalnie

kostki lodu

2 cytryny

 

Herbatę zalać wodą o temp. 80 stopni C i parzyć ok. 3Min.. Cytryny pokroić w plasterki. Dzbanek o pojemności 2l do połowy napełnić kostakmi lodu, dodać plasterki cytryny i wlać gorący, herbaciany napar. Odstawić do schłodzenia do lodówki. Serwować ze świeżymi listkami mięty. Choć herbata sama w sobie zawiera listki mięty to jednak świeże liście dodadzą tu dodatkowego orzeźwienia! Smacznego!

 

 

PINK SUMMER ICE TEA


6 łyżeczek herbaty zielonej Pink Summer

sok z 1 grejfruta

1l wody

kostki lodu

sok z czarnego bzu, ew. z agawy

świeże listki mięty

 

Herbatę zalać wodą o temp. 80 stopni C. i parzyć przez ok. 2-3 min. Szklaneczki do ice tea wypełnić do połowy kostkami lodu i napełnić gorącym, herbacianym naparem. Dodać sok z grejfruta i z czarnego bzu. Udekorować plasterkami grajfruta i listakmi mięty. Smacznego!

pixel