Herbata Właściowości
KRZEW HERBACIANY należy do rodziny roślin kameliowatych i nosi botaniczną nazwę Camellia Sinesis. Uprawia się dwie odmiany kamelii: chińską (sinsesis) oraz indyjską (assamica).
CAMELLIA SINESIS pochodzi z terenów południowo-wschodniej Azji. Początki uprawy krzewu herbacianego sięgają IV tysiąclecia p.n.e., a według legendy odkrycia właściwości liści Camellia Sinensis dokonał chiński cesarz Shen Nung.
Kamelia chińska jest wiecznie zielonym krzewem, który w stanie dzikim osiąga wysokość 10 metrów, natomiast na plantacjach dla ułatwienia zbiorów przycina się ją do 2-3 metrów wysokości.
Krzew herbaciany kwitnie wczesną jesienią, ale zbiór liści odbywa się niemal przez cały rok (poza zimą, kiedy roślina przechodzi w stan spoczynku). Z liści Camellia Sinesis wytwarza się rózne rodzaje herbat: zieloną, białą, czarną i oolong, a z ziaren produkuje olejek herbaciany. Kamelię chińską uprawia się w klimacie subtropikalnym.
CAMELLIA ASSAMICA
Camellia assamica pochodzi z terenów północno-wschodnich Indii, ale w przeciwieństwie do powszechnie znanej kamelii chińskiej, z jej istnienia nie zdawano sobie sprawy przez długie lata.
Dziś istnieje 5 odmian Camellia Assamica, różniących się między sobą kształtem i rozmiarem liści: jasny, dwa rodzaje czarnych, o większych liściach, i jeden z regionów Manipuri i Burma. Camellia Assamica jest krzewem bardzo podobnym do kamelli chńskiej. Osiąga wysokość od 6 do 18 metrów, ale ma większe od niej liście. Najczęsciej produkuje się z nich herbaty czarne. Assamikę uprawia się w Indiach (m.in. w dolinie Brahmaputra), Japonii, Birmie, Indochinach, oraz na Cejlonie i Jawie.
HERBATY BIAŁE
Występują prawie wyłącznie na południowym wschodzie Chin w prowincji Fujian . Herbaty te mają białosrebrne, pokryte delikatnymi włoskami listki, a swą wyjątkowość zawdzięczają temu, że po zebraniu liście poddawane są tylko suszeniu. Dlategoteż białe herbaty uchodzą za najzdrowsze i najbardziej wartościowe spośród wszystkich herbat. Przypisuje się im wiele cennych dla naszego zdrowia właściwośca są to m.in.:
- wysoka zawartość antyoksydantów odpowiadająca za procesy starzenia się skóry, często jest nazywana „eliksirem młodości”;
- bogata w witaminę C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy;
- ma silne działanie antyrakowe;
- jest mocno pobudzająca i rozjaśniająca umysł dlatego też jest świetną alternatywą dla kawy;
HERBATY ZIELONE
Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym.
Właściwości zielonej herbaty:
• ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe).
• obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
• obniża ciśnienie krwi (przedziwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
• służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
• antyseptyczne działanie- garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie- wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
• antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia( dzięki obecności antyutleniaczy)
HERBATY CZARNE
Powszechnie znana herbata - poddana procesowi pełnej fermentacji. Napar może mieć ciemny intensywny kolor lub czerwonawy. czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Herbata czarna może być sprzedawana w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej. Często wzbogacona o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum.
Odmiana Assam stanowi ponad połowę produkcji Indyjskich plantacji herbacianych. Przygotowany na jej bazie napój jest mocny i aromatyczny. Po zaparzeniu przyjmuje przyjemny czerwony kolor. Filiżanka Assam Gentlemas pobudza i orzeźwia, stanowiąc wspaniałą propozycję śniadaniową.
HERBATY PU-ERH
Uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Z jej dobrodziejstw mógł korzystać jedynie cesarz. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku.
Herbata czerwona Pu Erh jest w Polsce znana głównie ze swoich odchudzających właściwości. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia.
HERBATA OOLONG
Herbata Oolong inaczej zwana półfermentowaną produkowana jest w Chinach i Taiwanie. Liście zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji jest krótszy niż wOolongi z Taiwanu poddawane są procesowi fermentacji w 60 %, dlatego są ciemniejsze i dają ciemniejszy napar.
HERBATA ROOIBOS
Herbata otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Krzew ten nie jest spokrewniony z żadną z dwóch odmian krzewów herbacianych (Thea sinensis i Thea assamica). Zbierane są liście, łodyżki i małe gałązki, które po długim okresie suszenia tnie się na dwie lub trzy wielkości.Herbata bogata jest w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Nie zawiera teiny, dlatego też bez obawy może być podawana dzieciom. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca , polecana jest osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Bardzo dobrze działa na układ pokarmowy, wspomaga leczenie wrzodów oraz innych chorób żołądka. U niemowląt łagodzi objawy kolki i zapobiega jej powstawaniu. Herbata ta bogata jest równeż w witaminę C oraz fluor. Często bywa nazywana "herbatą życia".