Yerba Mate

Yerba Mate ( Ilex paraguarensis )
To wysuszone liście z ostrokrzewu paragwajskiego, których napar popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i na południowej Brazylii. 
Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 2 procent.
Historia popularności napoju sięga połowy XVII wieku, kiedy to w zamieszkane przez plemię Guarani dorzecza Parany dotarli misjonarze jezuiccy. Odkryli oni, że ulubioną używką miejscowych były liście pewnego gatunku wiecznie zielonego krzewu nazwanego później ostrokrzewem paragwajskim. Ich żucie likwidowało zmęczenie, rozjaśniało umysł i łagodziło uczucie głodu.

Odmianą mate jest tereré – napój popularny w Paragwaju. Różnica polega na tym, że zalewany jest bardzo zimną wodą, zamiast gorącej; podawany często z cytryną lub innym owocem cytrusowym; bardzo dobrze orzeźwia.

Właściwości Yerba Mate:

•  naturalnie pobudza ciało i umysł, 
•  wzmacnia system odpornościowy,likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
•  likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
•  podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację, 

•  zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, sprawia, że czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
•  wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego,

•  reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów 

Yerba Mate zawiera:
•  z grupy ksantyn - MATEINĘ, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy (pobudza), nie powodując uzależnienia
•  witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)

•  witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
•  witaminę B2 (wzmacniającą włosy)

•  witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek)
•  sód, potas, wapń (wzmacniające kości i zęby),
•  magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol

Zaparzanie:
Picie mate jest swoistym "rytuałem". 
Tradycyjnie do zaparzania Yerba Mate służy naczynie zwane mate ( wykonana z tykwy albo ceramiki ) oraz guampa ( zrobione z rogu bawolego). Napój pije się przez specjalną rurkę, zwaną bombilą. 


Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
1. Nasyp do 3/4 lub 1/2 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia.
2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce.
3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia.
4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C
 5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu. taki susz mozna zalewać wodą kilkakrotnie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel