Jak prawidłowo przyrządzić aromatyczny napar?
Do przygotowania prawdziwego, pełnoaromatycznego naparu konieczne jest spełnienie kilku podstawowych warunków:
1. Herbata powinna być liściasta i pochodzić z zaufanego źródła - tu jakość odgrywa kluczowa rolę!
2. Dobrej jakości woda;
3. Ogrzane wcześniej naczynie w którym będziemy parzyć herbatę;
4. Powinniśmy ściśle przestrzegać określonych czasów parzenia i temperatury wody jaką zalewamy liście herbaty. Zalewanie herbaty np. zielonej czy białej wrzątkiem, może się przyczynić do tego, ze utraci ona swoje cenne właściwości.
Rodzaj herbaty |
Temp. wody |
Czas parzenia |
biała |
70 stopni C |
2-3min. |
zielona |
80 stopni C |
2-3min. |
czarna |
100 stopni C |
3-5min. |
oolong |
100 stopni C |
2-4min. |
pu erh |
100 stopni C |
2-3min. |
rooibos |
100 stopni C |
5-8min. |
ziołowe |
100 stopni C |
5-8min. |
owocowe |
100 stopni C |
5-8min. |
yerba mate |
80 stopni C |
5-8min. |
honeybush |
100 stopni C |
5-8min. |
oolong zielony |
80 stopni C |
2-3min. |
Wysokiej klasy herbaty japońskie np. Gyokuro, wymagają wręcz tylko 60 stopni C i 1-2 min. zaparzania!
Dozowanie herbaty
Dozowanie herbat proponujemy standardowo 1 łyżeczkę na 0,25l. Przy zbyt mocnym naparze można go rozcieńczyć dolewając odpowiednią ilość gorącej wody. Każda nasza zapakowana herbata, posiada na etykiecie indywidualną instrukcję parzenia w zależności od gatunku herbaty.
Przechowywanie herbaty
Herbatę przechowujemy w szczelnym pojemniku bądź zamkniętej torebeczce z dala od światła i wilgoci ale także od mocno pachnących przypraw, również kaw. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie obce zapachy i chłonie je bardzo szybko - tracąc przy tym na jakości.
Przygotowanie naparu:
Przed zalaniem herbaty przepłukujemy naczynie np. dzbanek gorąca wodą - w ogrzanym naczyniu łatwiej wydobyć pełny aromat herbaty, ponieważ woda podczas zaparzania pozostaje dłużej gorąca.
Podgrzewacz stosujemy tylko przy zupełnie napełnionym dzbanku - unikniemy w ten sposób ponownego zagotowania się /przeparzenia/ herbaty. Tu polecamy ocieplacze do dzbanków, kubków, które skutecznie utzrymują ciepło.
Dla pełnego wydobycia aromatu herbaty i prawidłowego zaprzenia liści potrzebujemy zaparzacza o odpowiedniej wielkości. Im więcej liście mają miejsca, tym lepiej się zaparzą a tym samym udoskonalimy nasz efekt końcowy. Czarne herbaty mogą być serwowane z mlekiem, śmietanką lub cukrem kandyzownanym - te dodatki wg uznania.
Zieloną herbatę, białą, żółtą i Oolong należy spożywać w naturalnej postaci.
Wysokiej jakości zieloną herbatę można zalewać kilkakrotnie - nawet do 5 razy!
HERBATY ZIOŁOWE, OWOCOWE I ROOIBOS zawsze parzymy wrzątkiem!. Czas parzenia waha się od 5do 8min. wg indywidualnych upodobań. Im dłużej parzymy te herbaty, uzyskujemy intensywniejszy napar. Herbaty ziołowe, owocowe i Rooibos nie zawierają kofeiny ani garbników, dzięki czemu napar nigdy nie będzie gorzki.
Można spożywać je z dodatkiem cukru, miodu, cukru kandyzowanego. Dobrze samkują zarówno na zimno jak i na ciepło.
Życzymy wielu pozytywnych wrażeń przy zaparzaniu Naszych herbat!