Yerba Mate Green BIO

Smak Ameryki Południowej w filiżance. Ta orzeźwiająca, subtelnie cierpka organiczna herbata mate to idealny napój zapewniający zastrzyk energii. Nie tylko o poranku.

12,95 

Symbol735
PochodzenieAmeryka Płd.
BezkofeinowaNie
Składniki
Zielona yerba mate*
(* z upraw organicznych)
Rodzaj herbaty
Ziołowa
Barwa naparu
Oliwkowo-zielona
Sposób przygotowania
łyżeczka do herbaty-ikona
6
Czajnik do parzenia herbaty - ikona
1 litr
Termometr - ikona
70-80°
Timer - ikona
5-8 min

Yerba mate to napar rodem z Ameryki Południowej, przygotowywany z liści rośliny o nazwie Ilex paraguariensis, czyli ostrokrzewu paragwajskiego. Pochodzi od Indian z plemienia Guarani, którzy upowszechnili jego picie na terenach Paragwaju, Argentyny oraz Brazylii. Do dziś jest to roślina uprawiana głównie w tych krajach, z roczną produkcją, która przekracza 300 tysięcy ton. Obecnie konkuruje nie tylko z herbatą, ale i kawą, Yerba mate stanowi bowiem doskonały sposób na zastrzyk energii!

Charakterystyka i smak

Yerba Mate Green, czyli zielona yerba, to cierpki, dymny i orzeźwiający smak, idealny na początek przygody z yerbą. Ten smak to zaleta procesu produkcji – suszenie liście odbywa się bowiem przy zastosowaniu gorącego powietrza, nie zaś dymu, jak w przypadku innych rodzajów yerby. Do tego ma wysoką zawartość kofeiny, teobrominy i teofiliny, które niwelują fizyczne zmęczenie. Tym samym nasza Yerba Mate idealnie sprawdzi się w okresach intensywnej aktywności intelektualnej i ruchowej. Dodatkową cechą jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które niwelują działanie wolnych rodników.

Przygotowanie

Tradycyjnie do przygotowania suszu używa się naczynia o nazwie matero z bombillą.

Pozostałe kroki procesu to:

  1. Wsypanie suszu od ¼ do ¾ wysokości naczynia. Wskazówka: w przypadku osób początkujących zaleca się jedną do dwóch łyżeczek suszu i stopniowe zwiększanie ilości, aby przyzwyczaić się do smaku Green Yerba Mate.
  2. Utworzenie z yerby kopczyka z boku naczynia (w ten sposób część dna powinna być odsłonięta).
  3. Zalanie suszu odrobiną wodą, aż zostanie on wchłonięty.Dodanie wody w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Ważne, aby nie była ona wrząca, gdyż Green Yerba Mate uwolni więcej goryczki.

Jeśli wydaje się to łatwiejsze, napar można zaparzyć także w innym naczyniu, w szklance lub kubku. Do tego celu polecamy zastosować sitko lub zaparzacz. Nasza zielona Yerba Mate jest też niemalże pozbawiona pyłu, dlatego proces zaparzania jest szybszy, niż w przypadku innych yerb.

AromatyzowanaNie
Organiczna (BIO)Tak
Mono / MieszankaMono
ZaparzanieWielokrotne
Mrożona herbataTak
AlergenyBrak
Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz podpowiedzi lub szukasz dodatkowych informacji? Chętnie pomożemy.

0 opinii dla
Yerba Mate Green BIO

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Yerba Mate Green BIO”
Zapytaj o produkt