Indie są drugim największym producentem herbat na świecie. Jaka jest historia i specyfika upraw w słynnych herbacianych regionach takich jak Assam, Darjeeling czy Nilgiri?
Tradycje herbaciane Japonii sięgają IX wieku. Produkuje się tu głównie herbaty zielone, w tym renomowane odmiany: Matcha, Sencha i Genmaicha. Pod względem wielkości produkcji Japonia może nie dorównuje liderom branży, jednak jakość i znaczenie kulturowe japońskiej herbaty nie mają sobie równych.
Herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie, tuż po wodzie. Jej najbardziej znaną odmianą jest herbata czarna, której nazwa nawiązuje do koloru suszu, a barwa naparu może przybierać odcienie od czerwieni do ciemnobrunatnych tonów.
Dzika róża to owoc, który z pewnością powinien nam towarzyszyć w okresie jesienno-zimowym. Te niewinne, małe, czerwone kuleczki zbiera się kiedy są jeszcze twarde i mają mocno czerwony kolor. Sam owoc dzikiej róży nie jest może na tyle znany wszystkim ale pewnie większość z nas pije herbaty owocowe (susze owocowe) – to właśnie w tych herbatach w większości znajdziemy ten drogocenny owoc. Dlaczego drogocenny? Zobaczcie sami:
Jeżeli chcesz spróbować naprawdę dobrej herbaty, takiej na którą czeka się cały rok aby móc zasmakować odrobiny himalajskiego klimatu - to właśnie teraz nadeszła pora! To właśnie Darjeeling Lotniczy zachwyca swoim smakiem i urzeka niebywale świeżym naparem. W końcu to szmapan wśród hrebat!
Czy słyszałeś kiedyś o herbacie zbieranej w trakcie mrozów? Poznaj Nilgiri Blue Mountain Frost Tea i przekonaj się, dlaczego warto jej spróbować. Zbierane są tylko młode liście, a obciążona mrozem roślina ubogaca się w znacznie więcej składników.
Sposób powstawania herbaty Pu Erh do niedawna był wielką tajemnicą. Przedstawiamy warianty tych herbat: "Cooked" i "Uncooked". Dowiedz się, jak powstaje czerwona herbata i odbądź z nami podróż do krainy Pu Erh.