Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Czarne herbaty

( ilość produktów: 70 )

Szacuje się, że na świecie wypija się każdego dnia około 3 miliardów filiżanek czarnej herbaty dziennie. Ceniona za jej wyrazisty i intensywny smak, czarna herbata oferuje miłośnikom herbaty wyjątkowe doświadczenia. Od słodkiego i treściwego Assamu po delikatną i kwiatową Darjeeling, zapraszamy w podróż po fascynującym świecie herbaty czarnej.

Czarne herbaty produkowane są z krzewu herbacianego „Camellia Sinensis”, który jest uprawiany w wielu różnych regionach świata. Najpopularniejsze odmiany pochodzą z indyjskich regionów Assam i Darjeeling, a także dawnego Cejlonu (obecna Sri Lanka). Inne znane kraje pochodzenia wysokiej jakości czarnej herbaty to Chiny, Wietnam czy Kenia. 

Dlaczego czarna herbata jest czarna?

Herbaty czarne to liście krzewu herbacianego poddane całkowitej oksydacji (utlenianiu).  W przypadku herbat czarnych proces przetwarzania liści jest najbardziej rozbudowany spośród wszystkich gatunków - przechodzą etap więdnięcia, rolowania, utleniania i suszenia. Proces ten wydobywa ciemną barwę oraz bogaty, pełny smak, z którego znane są czarne herbaty.

Bogactwo i różnorodność smaków

Czarne herbaty oferują niezwykłą różnorodność smaków, zależnych przede wszystkich od tego gdzie są uprawiane i jak przebiega proces przetwarzania. Niektóre herbaty mają słodki, owocowy smak, podczas gdy inne charakteryzuje bardziej zdecydowany i karmelowo-słodowy.

Oferta Demmers Teahouse obejmuje różnorodność odmian i mieszanek czarnych herbat pochodzących z plantacji położonych w różnych zakątkach świata. Dzięki temu mogą Państwo dobrać herbatę dopasowaną do własnych upodobań smakowych - od gatunków klasycznych czarnych herbat aż po wyśmienite mieszanki oparte na naszych własnych recepturach.

Jaką herbatę wybrać?

Spośród klasycznych czarnych herbat szczególnie warty odkrycia jest wyśmienity smak indyjskiej Assam. Państwa uwadze polecamy również wyjątkowe mieszanki: od klasycznej Earl Grey aż po oryginalne połączenia smakowe z egzotycznym mango lub słodkim karmelem. Herbacianym koneserom do gustu może przypaść ekskluzywna czarna herbata  Darjeeling First Flush (która jest pierwszym zbiorem ze słynnego regionu herbacianego w Indiach).

Mocne mieszanki herbat czarnych, takie jak English Breakfast, herbata rosyjska lub odmiany wschodniofryzyjskie, szczególnie nadają się jako herbata śniadaniowa.

Niezależnie od tego, czy wolisz orzeźwiające czarne herbaty z cytryną, wyrazistymi dodatkami, takimi jak skórka pomarańczy, mięta czy wiśnie, czy preferujesz kremowe odmiany z wanilią, cynamonem, orzechami laskowymi lub czekoladą mamy nadzieję, że w herbaciarni Demmers znajdziesz herbatę, która Cię zachwyci.

Jak zaparzyć czarną herbatę?

Aby w pełni cieszyć się bogatym smakiem czarnych herbat, ważne jest, aby prawidłowo je zaparzyć. Oto kilka porad: 

  • Do gotowania używaj świeżej, zimnej wody. Jakość wody może znacząco wpłynąć na smak herbaty
  • Czarną herbatę najlepiej zaparzyć wrzątkiem (wodą o temperaturze 100°C)
  • Użyj odpowiedniej ilości herbaty. Ogólną zasadą jest używanie jednej łyżeczki liści herbaty na filiżankę/szklankę wody. Im więcej herbaty zostanie użyte, tym mocniejszy, bardziej wyrazisty i aromatyczny będzie jej smak. Jeśli czarna herbata jest zbyt mocna, można ją rozcieńczyć gorącą wodą
  • Zaparzaj herbatę przez odpowiednią ilość czasu. Czas parzenia zwykle wynosi 3 minuty. W przypadku niektórych mieszanek warto wydłużyć go do 4 minut, aby mogły uwolnić się aromaty dodatków. Dużą rolę odgrywają tu jednak osobiste upodobania - jeśli wolisz parzyć herbatę dłużej lub krócej to nie ma żadnych przeciwwskazań, aby to robić!

Dlaczego warto pić czarna herbatę?

Oprócz bogatego smaku, czarne herbaty oferują także szereg korzyści zdrowotnych. Są bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem. Mogą również pomóc poprawić zdrowie serca, obniżyć poziom cholesterolu, a nawet pomóc w utracie wagi przez korzystny wpływ na metabolizm. Przeciwutleniacze (polifenole i katechiny) pomagają chronić organizm przed szkodliwymi substancjami i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Oprócz tego znajdziemy w niej również m.in. witaminy (A, C, B1, B2, K, PP) oraz magnez, cynk i wapń.

Herbata zawiera kofeinę, która w przypadku tego napoju zwana jest teiną (jest to ten sam związek chemiczny). W czarnej herbacie poziom kofeiny jest wyższy niż w większości pozostałych rodzajów herbat. Dzięki tej substancji czarna herbata ma właściwości pobudzające ośrodkowy układ nerwowy. Poprawia również koncentrację i przyspiesza metabolizm.

 

pixel