Matcha
Przejdźmy od razu do rzeczy – cóż takiego wyjątkowego ma do zaoferowania matcha? Pomyśl o tym napoju jak o espresso z zielonej herbaty. Zamiast robić napar z liści i po zaparzeniu usuwać je z filiżanki – gorącą wodą (lub mlekiem) zalewamy sproszkowane liście, dzięki czemu zachowujemy wszystko, co najlepsze – od błonnika po witaminy.
Do tego dochodzi przepyszny smak – lekki i roślinny z utrzymującą się nutą słodyczy. Oddech świeżego powietrza zamknięty w filiżance. Nic dziwnego, że ten proszek z liści zielonej herbaty stał się w Japonii stylem życia i podstawą wielu ceremonii picia herbaty.
Czy wiesz że…
Wytworzenie matchy jest bardzo pracochłonne. Zmielenie 40 g liści zielonej herbaty zajmuje godzinę. Przyspieszenie tego procesu choćby odrobinę spowodowało by żółknięcie liści i utratę walorów smakowych.
Jak powstaje matcha?
Matcha uzyskiwana jest z liści tencha, tj. wysokiej jakości zielonej herbaty. Przez około sześciu tygodni przed zbiorami liści krzewy herbaciane rosną w cieniu tzw. “tana” – specjalnych konstrukcji zapewniających odpowiednią ochronę przed bezpośrednim słońcem.
Dzięki ograniczeniu dostępu słońca rośliny zwiększają produkcję chlorofilu i innych składników odżywczych, aby wspomóc wzrost. Przyczynia się to do osiągnięcia słodkawego posmaku i ciemniejszego koloru naparu. Zebrane liście są następnie jak najszybciej parzone, aby wstrzymać utlenianie, a następnie suszone. Usuwane są łodyżki i żyłki, a pozostałe liście są mielone.
Jak przygotować napar matcha?
Świeżo pobraną i zagotowaną wodę należy odstawić do wystygnięcia do temperatury 75-80 stopni C (pozostaw czajnik bez pokrywki na 10-15 min). Wykorzystanie gotującej się wody doprowadziłoby do utraty delikatnego smaku naparu.
Do przygotowania matchy w tradycyjny japoński sposób, oprócz dobrej jakości matchy potrzebne są również “chasen” i “chawan”. “Chasen” to drobna bambusowa trzepaczka, którą mieszamy gorącą wodę z proszkiem matcha aż do uzyskania delikatnej piany. “Chawan” to tradycyjna kamienna miseczka, w której podajemy gotowy napój. Jeśli zależy Ci na porannym pobudzeniu, spróbuj matchy jako alternatywy dla kawy. Zawiera ona więcej kofeiny niż kawa (approx. 126 mg na 100 ml )
Filtruj
- Klasyczna Sencha z upraw ekologicznych zmieszana ze sproszkowaną Matcha. Cierpkość zielonej herbaty została tu zrównoważona słodkością charakterystyczną dla Matchy.
- Wysokiej jakości zielona herbata w proszku z prefektury Aichi w Japonii. Łagodna, świeża i lekko gorzka nuta na każdy dzień.
- Wysokiej jakości matcha - mielona zielona herbata, która od wielu lat używana jest w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Nasza BIO Japan Matcha Daily z upraw ekologicznych zawiera 100% matchy.
- Wykwintna zielona herbata w proszku z prefektury Aichi w Japonii. Pochodzi z upraw ekologicznych. Cechuje ją łagodny aromat z naturalną słodyczą.
- Wysokiej jakości japońska Matcha z dodatkiem organicznego cukru z kwiatów kokosa. Gotowa mieszanka do przygotowania Matchy i domowej Matcha latte, a także do wykorzystania w kuchni przy pieczeniu i gotowaniu. Wysoka zawartość kofeiny, witamin i przeciwutleniaczy.
- Oryginalne połączenie dwóch japońskich zielonych herbat: liściastej senchy ze sproszkowaną matchą, wzbogacone słodkimi dodatkami. To zachwycająca kompozycja, która urzeka słodkim, subtelnie czekoladowym aromatem