SKLEP

Matcha

Przejdźmy od razu do rzeczy – cóż takiego wyjątkowego ma do zaoferowania matcha? Pomyśl o tym napoju jak o espresso z zielonej herbaty. Zamiast robić napar z liści i po zaparzeniu usuwać je z filiżanki – gorącą wodą (lub mlekiem) zalewamy sproszkowane liście, dzięki czemu zachowujemy wszystko, co najlepsze – od błonnika po witaminy.

 

Do tego dochodzi przepyszny smak – lekki i roślinny z utrzymującą się nutą słodyczy. Oddech świeżego powietrza zamknięty w filiżance. Nic dziwnego, że ten proszek z liści zielonej herbaty stał się w Japonii stylem życia i podstawą wielu ceremonii picia herbaty.

 

Czy wiesz że…

Wytworzenie matchy jest bardzo pracochłonne. Zmielenie 40 g liści zielonej herbaty zajmuje godzinę. Przyspieszenie tego procesu choćby odrobinę spowodowało by żółknięcie liści i utratę walorów smakowych.

 

Jak powstaje matcha?

Matcha uzyskiwana jest z liści tencha, tj. wysokiej jakości zielonej herbaty. Przez około sześciu tygodni przed zbiorami liści krzewy herbaciane rosną w cieniu tzw. “tana” – specjalnych konstrukcji zapewniających odpowiednią ochronę przed bezpośrednim słońcem.

 

Dzięki ograniczeniu dostępu słońca rośliny zwiększają produkcję chlorofilu i innych składników odżywczych, aby wspomóc wzrost. Przyczynia się to do osiągnięcia słodkawego posmaku i ciemniejszego koloru naparu. Zebrane liście są następnie jak najszybciej parzone, aby wstrzymać utlenianie, a następnie suszone. Usuwane są łodyżki i żyłki, a pozostałe liście są mielone.

 

Jak przygotować napar matcha?

Świeżo pobraną i zagotowaną wodę należy odstawić do wystygnięcia do temperatury 75-80 stopni C (pozostaw czajnik bez pokrywki na 10-15 min). Wykorzystanie gotującej się wody doprowadziłoby do utraty delikatnego smaku naparu.

 

Do przygotowania matchy w tradycyjny japoński sposób, oprócz dobrej jakości matchy potrzebne są również “chasen” i “chawan”. “Chasen” to drobna bambusowa trzepaczka, którą mieszamy gorącą wodę z proszkiem matcha aż do uzyskania delikatnej piany. “Chawan” to tradycyjna kamienna miseczka, w której podajemy gotowy napój. Jeśli zależy Ci na porannym pobudzeniu, spróbuj matchy jako alternatywy dla kawy. Zawiera ona więcej kofeiny niż kawa (approx. 126 mg na 100 ml )

Rodzaj herbaty

Pochodzenie

Smak & Aromat

Charakterystyka

Rodzaj herbaty

Pochodzenie

Smak & Aromat

Charakterystyka