Czarna herbata
Czarna herbata to bezapelacyjnie najpopularniejszy rodzaj tego naparu na świecie. Najsłynniejsze czarne herbaty pochodzą z Chin, Indii czy Sri Lanki i charakteryzują się mocnym, aromatycznym naparem uzyskiwanym z ususzonych, sfermentowanych liści kamelii chińskiej (krzewu, z którego powstają wszystkie herbaty). Warto wiedzieć, że dawne podania chińskie odnoszą się do czarnej herbaty jako do herbaty czerwonej. Rozbieżność wynika z różnicy w podejściu do nazewnictwa. Podczas gdy Chińczycy przypisują nazwy herbat na podstawie koloru naparu, Europejczycy sugerują się barwą suszu.
Czarna herbata – właściwości
Popularność czarnych herbat wynika z ich mocnego, pobudzającego smaku i wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Zawierają one ważne dla organizmu polifenole – związki chemiczne chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Działają one przeciwzapalnie, co ma znaczenie zwłaszcza w przypadku problemów miażdżycowych czy chorób układu krwionośnego z nadciśnieniem tętniczym włącznie.
Podobnie do kawy, czarne herbaty mają właściwości pobudzające. Znajdująca się w ich liściach teina dodaje energii i ułatwia koncentrację. Aby skutecznie zwalczyć uczucie zmęczenia, należy je jednak pić z umiarem, gdyż nadmierne ich spożywanie może hamować wchłanianie żelaza przez organizm.
Czy czarna herbata jest zdrowa?
Czarna herbata działa pobudzająco, pomaga walczyć ze zmęczeniem i poprawia koncentrację – to fakty, wykorzystywane skrzętnie przez studentów czy zapracowanych dorosłych. Te napary są pożądane przez osoby, które muszą zadbać o swoją sylwetkę, zdrowie.
- Stymulują metabolizm, wspomagają odchudzanie. Pomagają zachować zdrową, prawidłową wagę ciała.
- Regulują poziom cholesterolu.
- Obniżają poziom glukozy we krwi i poprawiają wydzielanie insuliny.
- Poprawiają samopoczucie, pamięć, pracę mózgu i sprzyjają odprężeniu.
- Spożywanie czarnej herbaty ma też pozytywny wpływ na zdrowie włosów i skórę, zmniejsza opuchliznę powiek i worki pod oczami, a także wzmacnia szkliwo zębów.
Jak powstaje czarna herbata?
Czarne herbaty mają czerwono-rubinowy kolor. Nic dziwnego, że Chińczycy określają je mianem herbat czerwonych. Ich charakterystyczne właściwości w dużej mierze są wynikiem procesu produkcji. Obejmuje on kilka etapów: zbiór, więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację, suszenie.
Na początku plantatorzy pieczołowicie zbierają liście z krzewów herbacianych. Potem następuje etap więdnięcia liści (w tradycyjnych chińskich plantacjach odbywa się to w pomieszczeniu – by spowolnić schnięcie liści i uzyskać elastyczność). Następny krok to rolowanie (skręcanie). Proces wygląda następująco: przy mniejszych produkcjach plantatorzy ręcznie rolują każdy liść, natomiast w większych zakładach wszystko zachodzi mechanicznie.
W każdym wypadku dążymy do tego, by skręcić liście i złamać mięsistą część liścia – to powoduje uwolnienie olejków eterycznych. Wtedy następuje reakcja enzymów uwalnianych przez komórki liścia z tlenem z otoczenia. Kolejny etap, czyli oksydacja, polega na rozkładaniu na płasko poskręcanych liści – po to, aby tlen mógł dotrzeć do każdego liścia. Ten proces kończy się dopiero w momencie, gdy liście uzyskają już odpowiednio ciemny kolor i zapach uwolnionych olejków eterycznych. Na końcu następuje suszenie.
Najbardziej znane i cenione czarne herbaty
Earl Grey – z wyrazistą nutą bergamotki
Earl Grey – popularna cejlońska herbata – to połączenie liści czarnej herbaty i olejku z bergamotki. Specyficzna mieszanka jest efektem eksperymentów z łączeniem smaków. Herbata ta ma silny, kwiatowy aromat i wyrazisty smak i wyraźne działanie pobudzające. Z powodzeniem może zastąpić poranną kawę – to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie lubią pić kawy.
W Europie ten rodzaj herbaty pojawił się po raz pierwszy w Zjednoczonym Królestwie. Cejloński napar dotarł tam jako prezent dla Charlesa Greya, hrabiego i premiera z XIX wieku. Demmers Teahouse to miejsce, w którym znajdziesz klasyczną herbatę Earl Grey, ale również jej warianty, takie jak Earl Grey Royal (uszlachetniona płatkami nagietka) czy bezkofeinowy Earl Grey Special Soft.
Herbata Darjeeling – ekskluzywna i nieporównywalna
Herbata Darjeeling („herbata z mgieł”) to jedna z najsłynniejszych czarnych herbat na świecie. Pochodzi z indyjskiej prowincji Darjeeling. Ma jasno-brązowy kolor, subtelny smak i lekko kwiatowy aromat. Jej cechami charakterystycznymi są małe, zielonkawe listki, srebrzyste pąki i delikatny smak (o wiele subtelniejszy niż innych herbat). Jeśli mamy do czynienia z naparem Darjeeling, który został pozyskany z wcześniejszych zbiorów, to często bywa on mylony z zieloną herbatą.
Herbata Darjeeling zawiera minerały (magnez, potas, wapń) i przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Ponadto napar ten doskonale nawadnia organizm i zmniejsza poziom stresu. W Demmers Teahouse można znaleźć takie odmiany herbaty Darjeeling jak np. Darjeeling First Flush (z najcenniejszego pierwszego zbioru), Darjeeling Second Flush (z drugiego zbioru) czy Darjeeling Gold (jedna z najmocniejszych herbat Darjeeling).
Herbata Assam
Assam to kolejna popularna indyjska herbata. Ma ona znacznie intensywniejszy smak niż Darjeeling. Dominuje w niej nuta słodyczy i miodowy aromat. Napar ten powstaje z dojrzałych liści najwyższej jakości oraz z młodych pąków (tzw. złotych tipsów). Ma on wiele dobroczynnych właściwości, m.in. wspiera pracę układu pokarmowego i poprawia krążenie. Herbata Assam jest idealna dla osób potrzebujących pobudzenia i energii w ciągu dnia. Poprawia ona koncentrację ze względu na dużą zawartość teiny. Zaleca się, by herbatę Assam parzyć tylko raz – pozwala to uzyskać wyrazisty i bogaty aromat.
Herbata cejlońska
Herbata cejlońska pochodzi ze Sri Lanki. Nazwa nawiązuje do wyspy Cejlon, na której leży ów kraj. Napar cechuje się słodkawym, bardzo wyrazistym i bogatym smakiem, a także korzennym aromatem. Jest lekki, pozbawiony wyraźnej goryczy. Ma jasnobrązowy kolor. Swoje pobudzające właściwości zawdzięcza odpowiedniemu zwinięciu oraz fermentacji liści z herbacianych krzewów. Herbatę cejlońską ceni się ze względu na równowagę i delikatność smaku. Miłośnicy herbat czasem piją ją z mlekiem. Pomaga ona obniżyć ciśnienie oraz sprzyja ochronie zębów przed próchnicą. Herbata cejlońska ma wiele odmian, charakteryzujących się nieco innymi walorami smakowymi i intensywnością naparu. W Demmers Teahouse na szczególną uwagę zasługują Ceylon Orange Pekoe (klasyczna o czystym, rześkim posmaku) oraz Ceylon Golden Vithanakande FBOPFEXSP (gładki smak z nutami słodu i melasy połączonymi ze słodką nutą.)
English Breakfast
English Breakfast to najpopularniejsza i najbardziej ceniona angielska „herbata śniadaniowa”. Stanowi ona mieszankę dwóch rodzajów suszu: herbaty Cejlońskiej oraz Assam. Cechuje się wyjątkowo wyrazistym, mocnym, przyjemnym i intensywnym smakiem. Napar ma brązowo-bursztynowy kolor i często wyczuwa się w nim drewniane lub korzenne nuty. Pijąc tę herbatę, można liczyć na silne orzeźwienie i pobudzenie. Jak nazwa wskazuje, English Breakfast jest idealna do śniadań (działa pobudzająco i poprawia trawienie). Czasem dodaje się do niej mleko. Herbata English Breakfast najczęściej pochodzi z krzewów herbacianych w Indiach, Kenii czy Sri Lance. Jej spożywanie może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a także przeciwdziałać miażdżycy.
Filtruj
- Aromatyzowana mieszanka najwyższej jakości czarnych herbat, wzbogacona bergamotką i płatkami nagietka. Króluje wśród wszystkich herbat Earl Grey.
- Wysokiej jakości czarna herbata Assam o łagodnym słodowym smaku. Lekki, złocisty napar o zdecydowanych cechach herbat Assam.
- Typowa indyjska herbata z drugiego zbioru (second flush). Ceniona jest za swoje bogate, wyraźnie wyczuwalne muszkatelowe nuty oraz pełny, lekko słodowy aromat, typowy dla najlepszych herbat z Darjeelingu.
- Wyjątkowa alternatywa dla miłośników smaku Earl Grey. Czarna herbata z aromatami bergamotki i pomarańczy, z charakterystyczną subtelną goryczką i cytrusowymi nutami.
- Czarna herbata z dodatkiem aromatów bergamotki. Dodatkowo została wzbogacona skórką cytryny, która nadaje jej intensywny cytrusowy i lekko cierpki posmak. Orzeźwiająca wersja Earl Grey.
- Wysokiej jakości czarna herbata pochodząca z z ogrodu Rukeri - najwyżej położonych upraw w Afryce. Napar posiada w sobie naturalną słodycz, dlatego też doskonale komponuje się w połączeniu z mlekiem.
- Wyśmienita czarna herbata z aromatem bergamotki oraz dodatkiem kwiatów bławatka to prawdziwy wiedeński rarytas. Doskonale dopełnia smak słynnego czekoladowego Tortu Sachera.
- Wykwintna czarna herbata z Assam. Tworzy przyjemnie słodowy i pełny napar o złocistobrązowej barwie. Urzeka słodkim zapachem i mocnym korzennym smakiem typowym dla herbat Assam.
- Herbata czarna z kwiatami nagietka i delikatnymi aromatami. Czerwono-złoty napar ma pikantny, lekko gorzki smak i przyjemną nutę kardamonu.
- Mieszanka wzorowana na indyjskiej Masala Chai. W jej składzie znajduje się zielona oraz czarna herbata, a także aromatyczne dodatki: cynamon, kardamon i goździki. Kompozycja wzbogacona skórką pomarańczową i aromatem.
- Klasyczna czarna herbata z chińskich upraw w prowincji Anhui. Dla miłośników subtelnej słodkości i delikatnych naparów.
- Absolutny bestseller Demmers Teahouse. Tradycyjna mieszanka czarnych herbat, głównie assamskich, cejlońskich i indonezyjskich, wyróżniająca się intensywnym, bogatym smakiem oraz ciemnym, głębokim kolorem naparu. Doskonale smakuje z dodatkiem mleka lub śmietanki.
- Autorska kompozycja Demmers Teahouse. Wykwintna mieszanka czarnych herbat, która zachwyca delikatnymi akcentami muskatu oraz nutami kwiatowymi.
- Uva Bombagalla Pekoe to wyrafinowana czarna herbata, znana z intensywnego smaku i aromatu. ✔ Wyjątkowo aromatyczna. ✔ Subtelnie gorzki smak.
- Czarna herbata z dodatkiem listków i owoców truskawek oraz aromatów. Aksamitny napar w kolorze miedzi ma przyjemnie owocowy smak z kremowymi nutami.
- Mieszanka czarnych herbat z kawałkami karmelu i aromatem. Daje przyjemny, naturalnie kremowy napar o brązowo-czerwonym kolorze i słodkim smaku.