China Keemun Finest

Klasyczna czarna herbata z chińskich upraw w prowincji Anhui. Dla miłośników subtelnej słodkości i delikatnych naparów.

20,95 

Symbol268
PochodzenieChiny, Anhui
BezkofeinowaNie
Składniki
Czarna herbata z Chin
Rodzaj herbaty
Barwa naparu
Złocisto-pomarańczowa
Sposób przygotowania
łyżeczka do herbaty-ikona
6
Czajnik do parzenia herbaty - ikona
1 litr
Termometr - ikona
100°
Timer - ikona
3-4 min

Nasza China Keemun Finest to klasyczna czarna herbata pochodząca z prowincji Anhui w Chinach. Nazywana bywa też Qímén hóngchá, co oznacza „czerwoną herbatę” i nawiązuje do koloru, jaki przybiera po zaparzeniu. Urzeka łagodnym smakiem z lekką słodyczą na finiszu.

Charakterystyka i smak

Czarna herbata liściasta o delikatnym, lekko słodkawym smaku. Susz China Keemun Finest stanowią kawałki liści, które po zbiorze zostały wysuszone nad paleniskami. W efekcie takich procesów mają one ciemną barwę i wyraźnie wyczuwalny (nawet przed zaparzeniem) aromat dymu. Smak tej herbaty jest łagodny, choć cechuje go wyraźny, dymny posmak.

Pochodzenie

Oryginalne Keemun produkowane jest wyłącznie w hrabstwie Qimen na południu prowincji Anhui. Nazwa herbaty to starsza zachodnia pisownia nazwy pobliskiego miasta Qimen (wymawiana „Chee-mun”). Region uprawy herbaty leży pomiędzy Górami Żółtymi a rzeką Jangcy.

Przygotowanie

Herbatę czarną parzymy wrzątkiem (100°C) przez 3-4 minuty (w zależności od upodobań związanych z intensywnością naparu) w proporcjach: 6 łyżeczek suszu na 1 litr wody. Herbata China Keemun Finest przeznaczona jest do pojedynczego parzenia.

AromatyzowanaNie
Organiczna (BIO)Nie
Mono / MieszankaMono
ZaparzaniePojedyncze
Mrożona herbataNie
AlergenyBrak
Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz podpowiedzi lub szukasz dodatkowych informacji? Chętnie pomożemy.

0 opinii dla
China Keemun Finest

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „China Keemun Finest”
Zapytaj o produkt