KATEGORIE
Chińska plantacja herbaty otoczona kwitnącymi drzewami wiśni

Chiny są ojczyzną herbaty i jednocześnie największym na świecie regionem jej uprawy. Produkują 2,2-2,4 mln ton herbaty rocznie. To około 40-45 procent światowej produkcji. Nic dziwnego, że kraj ten odpowiada za połowę dostaw dla całego świata. Nie licząc przemysłu technicznego i mechanicznego, herbata jest obok tekstyliów najważniejszym towarem eksportowym Chin.

W Chinach herbatę uprawia się na masową skalę, ale także na własny użytek – można to porównać do małych i samowystarczalnych ogrodów w naszych szerokościach geograficznych. Jednak co ciekawe, to nie Chiny są liderem w spożyciu naparu.

Różnorodność chińskiej herbaty jest zachwycająca – produkowane są tu odmiany zielone, czarne, białe, oolong i pu-erh. Idealne warunki do uprawy herbaty panują zwłaszcza w południowej części kraju, w prowincjach takich jak Yunnan, Guangdong czy Zhejiang. To stąd pochodzą jedne z najlepszych herbat na świecie, m.in. Lapsang Souchong, Keemun czy Gunpowder.

Z Chin też oryginalnie wywodzi się krzew herbaciany (Camellia sinensis). Podobnie jak w Japonii, również w Chinach niebagatelną rolę odgrywają ceremonie przygotowywania i spożywania naparu.

Najlepsze chińskie plantacje

Herbatę w Chinach produkuje się wszędzie tam, gdzie pozwalają na to warunki. Jest jednak kilka wiodących prowincji, z których pochodzą najsłynniejsze herbaty.

Prowincja Zhejiang

Przede wszystkim to Zhejiang – prowincja położona na wschodnim wybrzeżu kraju. To stąd pochodzi zielona herbata Longjing (Lung Ching). Jej plantacja, znajdująca się nieopodal miasta Hangzhou, cieszy się dużym zainteresowaniem turystów. Urokliwość tej okolicy wynika przede wszystkim z działań rządu, mających na celu ograniczenie komercjalizacji terenu – ziemia jest dziedziczona i nie można jej sprzedawać.

Prowincja Jiangsu

Na wschodnim wybrzeżu (w jego środkowej części) znajduje się również prowincja Jiangsu. Uprawy najpopularniejszej pochodzącej stąd zielonej herbaty znajdują się w okolicy miasta Suzhou.

Prowincja Anhui

We wschodniej części kraju znajduje się prowincja Anhui. Nie ma ona dostępu do morza, ale jest z nim świetnie skomunikowana, dzięki położeniu w dorzeczu rzek Jangcy i Huang He. Położenie w pobliżu niewysokich gór i panujący tu monsunowy, zwrotnikowy klimat stwarzają idealne warunki do uprawy herbaty. To stąd pochodzą m.in. zielone herbaty Huangshan Mao Feng i Lu’an Guapian oraz czarna Qi Men Hong Cha.

Prowincja Fujian

Jedną z najsłynniejszych chińskich prowincji słynących z uprawy herbaty jest położona w południowej części wschodniego wybrzeża, nad cieśniną Tajwańską, Fujian. Z tej prowincji wywodzą się takie herbaty jak oolong Tie Guan Yin czy biała herbata Baihao Yinzhen.

Prowincja Hunan

Inną chińską prowincją słynącą z uprawy herbaty jest Hunan. Znajduje się ona na południu kraju, w dorzeczu Jangcy i również pozbawiona jest dostępu do morza. Panuje tu spora wilgotność, która doskonale wpływa na wzrost krzewów herbacianych, ale powoduje też częste mgły, które utrudniają podziwianie panoramy plantacji. To tu produkowana jest najsłynniejsza żółta herbata – Junshan Yin Zhen.

Prowincja Yunnan

Największą powierzchnię uprawną herbaty na świecie tworzą plantacje położone na zboczach góry Jingmai, należące do regionu Yunnan. To najbardziej wysunięta na południe w lądowej części kraju prowincja. Znajdują się tu najstarsze dzikie krzewy herbaciane w kraju. Region ten słynie przede wszystkim z herbat pu-erh.

Rodzaje chińskiej herbaty

Jak wspomniano, w Chinach produkuje się każdy rodzaj herbaty, jednak największe są zbiory zielonej, która od kilku tysięcy lat cieszy się tu ogromną popularnością. Tradycyjna chińska zielona herbata charakteryzuje się jasnożółtą barwą i ostrym, cierpkim smakiem. Sekret jest prosty – o ile liście na zielona herbatę muszą być odparowane bezpośrednio po zerwaniu, do przygotowania żółtej herbaty liście pozostawia się wilgotne i czeka aż naturalnie wyschną. Drugą pod względem ilości produkowanej w Chinach herbaty jest czarna.

"w Chinach produkuje się każdy rodzaj herbaty"

W Chinach produkuje się też herbatę białą. Aby ją uzyskać, liście suszy się jeszcze szybciej niż w przypadku zielonej herbaty. Dzięki temu napar jest subtelny i delikatny w smaku, a kolor jaśniejszy. Od ponad 2000 lat w Chinach wytwarza się też herbatę pu-erh (u nas zaliczaną do herbat czerwonych, tam do czarnych). Do stosowania tej nazwy prawo mają jedynie producenci z prowincji Yunnan. Proporcje produkcji tych gatunków są zmienne, uzależnione od zmieniającej się mody.

10 Wielkich Chińskich Herbat

10 Wielkich Chińskich Herbat to lista zawierająca najważniejsze i najbardziej cenione chińskie herbaty. Wbrew pozorom, lista ta nie jest stała, a znajdujące się na niej pozycje różnią się w zależności od źródła, okresu, w którym lista została sporządzona i panujących wówczas herbacianych trendów. Tradycja jej przygotowania sięga daleko – bywało, że każdy ceniony mistrz herbaciany miał własną.

Dziś na ostateczny kształt rankingu wpływ ma też popularność herbaty, jej oceny, jakość danego rocznika, opinie znanych krytyków itp. To rodzaj ściągi pokazujący, co się pija w środowisku znawców herbaty. Zmiany w składzie wielkiej dziesiątki są jednak dość subtelne, a największe chińskie klasyki, takie jak: Xi Hu Longjing czy Anxi Tieguanyin niemal zawsze pojawiają się na liście.

Masz ochotę na zieloną herbatę?
Przejrzyj naszą ofertę wyjątkowych zielonych herbat!
Masz ochotę na zieloną herbatę?
Poznaj inne regiony
Dodatki do herbaty
Dodatki do herbaty
Uprawa herbaty w Japonii
Japonia
KATEGORIE