Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Uprawa herbaty w Japonii

2024-05-24
Uprawa herbaty w Japonii

Japonia to królestwo zielonej herbaty. Panujący tu klimat pozwala na zbiory od końca kwietnia do października, W żadnym innym kraju herbata nie ma tak dużego wpływu na kulturę i życie codzienne. Pod wieloma względami Japonia różni się od innych producentów, a tutejsze herbaty są jedyne w swoim rodzaju.

Japonia produkuje ok. 100 tys. ton herbaty rocznie. Nie ma tu jednak wielkich plantacji (jak np. w Chinach), rządzą mali, prywatni hodowcy, uprawiający i przetwarzający herbatę na głównie na własną rękę. Dzięki wysokiemu poziomowi technologicznemu, produkcja i przetwarzanie herbaty odbywa się w pełni zmechanizowany sposób.

Zdecydowana większość zbiorów trafia na rynek krajowy - zaledwie 1 proc. całej produkcji jest eksportowany. Co ciekawe, Japończycy wypijają znacznie więcej herbaty niż produkują, więc dodatkowe ok. 50 tys. ton jest importowane.

Uprawa

W porównaniu do Chin czy Indii, japońskie plantacje są położone na zdecydowanie niższych wysokościach, co ma niebagatelny wpływ na smak herbaty. Uchodzą za najzimniejsze i najbardziej wysunięte na północ tereny, na których hodowana jest herbata. Są nietypowo umiejscowione, a kluczową rolę w ich uprawie odgrywa woda - plantacje o najbardziej sprzyjających warunkach leżą tuż nad morzem, w centralnej części kraju lub nad rzekami, u stóp gór, na relatywnie niedużej wysokości. Najodpowiedniejszy poziom wilgotności powietrza panuje na wyspie Honsiu i w prefekturze Niigata, położonej na 38. równoleżniku.

Japońskie plantacje herbaty różnią się od większości znanych na świecie swoim precyzyjnym układem. Są równe - przypominają duże, płaskie boiska do piłki nożnej, a krzewy herbaciane posadzone są w precyzyjnych rzędach. Dzięki temu zbiory zazwyczaj mogą odbywać się maszynowo. Jednak wysokiej jakości herbaty, takie jak matcha, gyokuro czy shincha są zbierane ręcznie. Zgodnie z tradycją, przy ręcznych zbiorach zrywa się jedynie trzy listki, znajdujące się na czubku krzewu.

Zbiory odbywają się cztery razy w roku. Najważniejszy zbiór - Ichi-Ban-Cha, odbywa się wiosną, na przełomie kwietnia i maja. Herbaty z niego otrzymywane wyróżniają się najwyższą jakością. Kolejny zbiór - Ni-Ban-Cha, odbywa się latem, na przełomie czerwca i lipca. Z niego pochodzi większość herbat sencha. Trzeci, sierpniowy zbiór - San-Ban-Cha przynosi największe ilości herbacianych liści, z których produkuje się senchę i banchę. Ostatni zbiór odbywa się na jesień, na przełomie września i października. Z Aki-Ban-Cha otrzymuje się głównie herbaty bancha.  

Do zadań japońskich hodowców nie należy tylko uprawa i zbiory herbaty, ale także jej wstępne przetworzenie (sparzenie liści gorącą parą, zwinięcie ich i wysuszenie). Taką “surową” herbatę (aracha) sprzedają dystrybutorom, do których należy jej dalsze przetwarzanie (odsianie pyłu i połamanych liści, segregacja według jakości, pakowanie i sprzedaż).

Rodzaje japońskiej herbaty

Znane japońskie herbaty zielone

Najbardziej znaną i najczęściej pitą spośród japońskich herbat jest sencha. To zielona herbata o orzeźwiającym smaku i delikatnie słomkowej barwie. Bywa ona też częścią mieszanek takich jak genmaicha, do której dodaje się preparowany ryż. Sencha z późniejszych zbiorów nazywana jest banchą.

Ostatnio popularnością cieszy się też hojicha, herbata liściasta, która poddana procesowi prażenia, staje się ciemniejsza i słodkawa. Wśród japońskich zielonych herbat wyróżnić można też kukichę, produkowaną z gałązek i łodyżek herbacianego krzewu.

Z kolei z zacienionych upraw powstają najdroższe japońskie herbaty o wysokiej jakości, takie jak gyokuro i matcha. Posiadają one wiele cennych dla zdrowia właściwości i charakteryzują się znakomitym smakiem umami.

Choć Japonia wyspecjalizowała się w produkcji herbaty zielonej, nie oznacza to, że czarne odmiany nie są tu uprawiane.  Hoduje się tu np. niepowtarzalną w smaku wakochę. Czarna herbata produkowana jest jednak w ilościach marginalnych, pomijanych w statystykach.

---

Podobne tematy:

Pokaż więcej wpisów z Maj 2024

Polecane

Japan Bancha BIO

Japan Bancha BIO

23,65 zł - 199,95 zł brutto
Japan Sencha - Japońska Sencha BIO

Japan Sencha - Japońska Sencha BIO

31,60 zł - 267,35 zł brutto
Japan Gyokuro BIO

Japan Gyokuro BIO

67,95 zł - 626,95 zł brutto
Japan Genmaicha

Japan Genmaicha

23,15 zł - 195,60 zł brutto
Japan Hojicha BIO

Japan Hojicha BIO

26,70 zł - 115,35 zł brutto
pixel