Indonezja

KATEGORIE
Plantacje herbaty w Indonezji
Indonezja jest siódmym największym producentem herbaty na świecie. Choć w ostatnich latach produkcja (stanowiąca ok. 17 proc. krajowego rolnictwa) zmalała na rzecz bardziej opłacalnego przemysłu oleju palmowego, eksport stale się powiększa.

Historia

Początki herbaty w Indonezji sięgają końca XVII wieku – wówczas przywiezione tu z Japonii krzewy uprawiano jedynie w celach dekoracyjnych. Później eksperymentowano z chińskimi odmianami. Ostatecznie plantacje herbaty w Indonezji zostały założone w XVIII wieku przez Holenderską Kompanię Wschodnioindyjską (podczas rządów kolonialnych), która sprowadziła herbatę assamską, zdecydowanie lepiej odnajdującą się w tutejszym – gorącym i wilgotnym – klimacie. Wprowadzono także regulacje prawne nakazujące uprawę rośliny. Pod koniec XIX wieku produkcja herbaty działała tu już pełną parą.
Zły wpływ na indonezyjski przemysł herbaciany miała II wojna światowa. Jeszcze przed japońską inwazją, plantacje zaczęły popadać w ruinę. Strategiczne położenie wysp odcisnęło piętno, doprowadzając produkcję herbaty na skraj upadku. Dopiero pod koniec lat 80. XX wieku wdrożono nowe plany i “reanimowano” plantacje.

Plantacje

Indonezja to archipelag o zróżnicowanych warunkach naturalnych, co sprawia, że w jednych rejonach plantacje zajmują ogromne tereny, podczas gdy w innych w ogóle się ich nie zakłada. Największe uprawy znajdują się na dwóch wyspach – Jawie i Sumatrze, których żyzne tereny idealnie nadają się do hodowania herbaty. 70 proc. wszystkich zbiorów pochodzi z Jawy, która charakteryzuje się górzystym terenem (plantacje znajdują się na poziomie 2500-5000 m n.p.m.) i wulkaniczną glebą, bogatą w mikroelementy niezbędne do wzrostu roślin. Herbatę zbiera się tu cały rok, ale najbardziej cenione są zbiory od lipca do września.

"Największe uprawy znajdują się na dwóch wyspach - Jawie i Sumatrze"

 

Mniej więcej połowa krajowej produkcji zaspokaja lokalne potrzeby, reszta trafia na rynki eksportowe (głównie do Rosji, Wielkiej Brytanii i Pakistanu). Uprawą herbaty w Indonezji zajmują się zarówno państwowe plantacje i duże prywatne zakłady (to głównie stąd brana jest herbata na eksport), jak i drobni rolnicy (ich zbiory wykorzystywane są lokalnie, a jeśli są należytej jakości, przedsiębiorstwa skupują je i pod swoją marką produkują herbatę na eksport).

Herbaty z Indonezji

Indonezyjskie herbaty są mocne i aromatyczne, słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości katechin – naturalnych przeciwutleniaczy, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Produkuje się tu głównie czarne i zielone odmiany naparu. Spośród czarnych herbat najwyżej cenione są te, pochodzące z plantacji Cibuna, Santosa, Taloon i Malabar, a także z posiadłości Bah Butong, Gunong Rosa i Gunong Dempo na Sumatrze. Dużą popularnością cieszy się też indonezyjski oolong. Pozostałe odmiany stanowią śladowy odsetek.

Masz ochotę na herbatę oolong?
Przejrzyj naszą ofertę najlepszych oolong!
Herbata oolong z Indonezji
Poznaj inne regiony
Metody parzenia herbaty
Tradycyjne metody parzenie herbaty
Uprawa herbaty w Japonii
Japonia
KATEGORIE