Co wpływa na jakość herbaty?

KATEGORIE
Co wpływa na jakość herbaty?

Poza wspomnianym już czasem parzenia i temperaturą wody, na smak naparu istotny wpływ mają jakość wody i suszu, proporcje, a nawet naczynie, jakiego używamy do przyrządzania herbaty.

 

Kluczowym elementem w parzeniu herbaty jest woda. Najlepiej używać wody filtrowanej lub źródlanej. Twarda woda może mieć negatywny wpływ na smak naparu.

 

Jakość suszu w prosty sposób przekłada się na jakość naparu. Warto wybierać produkty najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonych źródeł, jak sklep z herbatą Demmers. Duże znaczenie ma też świeżość liści. Herbatę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła i obcych zapachów.

 

Kolejnym ważnym czynnikiem są proporcje, czyli ilość suszu na ilość wody. Zazwyczaj przyjmuje się 1 g suszu na 100 g wody (odpowiada to jednej łyżeczce herbaty na filiżankę wody).

 

Poza tym, należy pamiętać, że pełniejszy aromat osiągniemy, ogrzewając wcześniej naczynie do parzenia herbaty. Zimne naczynie absorbuje ciepło, więc mimo odpowiedniej temperatury wody, po zetknięciu ze ściankami dzbanka czy filiżanki, spadnie ona o kilka stopni, przez co napar może stracić na swojej intensywności. Jeśli chodzi o naczynie, warto dodać, że liście najpełniej oddają swój smak i aromat, gdy mają dużo przestrzeni. Parzenie herbaty w małych zaparzaczach nie jest więc wskazane – liście są ściśnięte i z trudem uwalniają aromat.

Masz ochotę na zieloną herbatę?
Przejrzyj naszą wyjątkową ofertę zielonych herbat!
Masz ochotę na zieloną herbatę?
Poznaj inne regiony
Zbiór herbaty na Tajwanie
Tajwan
Metody parzenia herbaty
Tradycyjne metody parzenie herbaty
KATEGORIE