Przygotowanie herbaty
Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty?
Zaparzenie herbaty z torebki jest banalnie proste. W przypadku herbaty liściastej proces ten wydaje się znacznie bardziej skomplikowany. W tej sytuacji przygotowanie naparu może być prawdziwą sztuką, łączącą tradycję, precyzję i indywidualne preferencje. Każdy rodzaj herbaty wymaga innego podejścia i uwzględnienia kilku istotnych czynników, dzięki którym wydobędziemy z liści pełnię smaku i aromatu.
Zasady parzenia różnych rodzajów herbaty
Zaparzenie herbaty z torebki jest banalnie proste. W przypadku herbaty liściastej proces ten wydaje się znacznie bardziej skomplikowany. W tej sytuacji przygotowanie naparu może być prawdziwą sztuką, łączącą tradycję, precyzję i indywidualne preferencje. Każdy rodzaj herbaty wymaga innego podejścia i uwzględnienia kilku istotnych czynników, dzięki którym wydobędziemy z liści pełnię smaku i aromatu.
1
Jak parzyć zieloną herbatę?
Zielona herbata wymaga delikatnego podejścia. Czas parzenia powinien wynosić maksymalnie od 2 do 3 minut – w zależności od gatunku zwykle bywa to 1-1,5 lub 2-2,5 minuty. Optymalna temperatura wody to 70-80°C. Wyższa może sprawić, że herbata stanie się gorzka.
Zieloną herbatę można parzyć kilkakrotnie – od dwóch do nawet czterech razy (w zależności od gatunku i jakości). Pierwszy napar będzie mocno pobudzający, kolejne bardziej uspokajające. To efekt wydzielania teaniny, która neutralizuje teinę.
2
Jak parzyć czarną herbatę?
Herbatę czarną parzy się w wyższej temperaturze, ok. 95-100°C. Czas parzenia powinien wynosić 1-1,5 minuty. Po tym czasie napar ma bursztynowy kolor, wyrazisty aromat i przyjemny, słodkawy smak. Jeżeli czarną herbatę będziemy parzyć dłużej, może wytworzyć się ściągająca język gorycz.
3
Jak parzyć białą herbatę?
Biała herbata jest najbardziej delikatna ze wszystkich odmian. Najlepiej parzyć ją w temperaturze 75-90°C przez ok. 1-3 minuty (pierwsze parzenie), a w przypadku kolejnych można ją przetrzymać nawet do 10 minut. Zbyt gorąca woda lub zbyt długi czas parzenia mogą zniszczyć jej subtelny smak.
4
Jak parzyć oolong?
Herbata oolong, znajdująca się pod względem fermentacji między herbatą zieloną a czarną, wymaga temperatury 80-90°C i czasu parzenia 3-5 minut. Właściwe parzenie pozwala na wydobycie jej bogatego, wielowarstwowego smaku.
5
Jak parzyć rooibosa, herbaty owocowe i ziołowe?
Jeśli chodzi o susz owocowy i herbaty rooibos, parzymy je w temperaturze 95-100°C, przez ok. 5 minut. Jeżeli napary nie zawierają liści krzewu herbacianego, można je trzymać w wodzie dłużej.
Zaparzenie herbaty z torebki jest banalnie proste. W przypadku herbaty liściastej proces ten wydaje się znacznie bardziej skomplikowany. W tej sytuacji przygotowanie naparu może być prawdziwą sztuką, łączącą tradycję, precyzję i indywidualne preferencje. Każdy rodzaj herbaty wymaga innego podejścia i uwzględnienia kilku istotnych czynników, dzięki którym wydobędziemy z liści pełnię smaku i aromatu.
"Herbata uwalnia potencjał, który drzemie w głębi mojej duszy."
Lew Tołstoj
Masz ochotę na zieloną herbatę?
Przejrzyj naszą ofertę wyjątkowych zielonych herbat!