Rodzaje herbaty

Od liścia do filiżanki
Świat herbaty jest niezwykle różnorodny – od mocnych, intensywnych czarnych herbat, przez delikatne białe, aż po unikalne pu-erh czy aromatyczne oolongi. Każdy rodzaj kryje w sobie historię, tradycję i kulturę, którą można odkrywać filiżanka po filiżance. Wybór odpowiedniej herbaty zależy od nastroju, pory dnia i indywidualnych upodobań. Warto eksperymentować i sięgać po różne gatunki, aby znaleźć swoją ulubioną – a najlepiej kilka, które będą towarzyszyć w różnych momentach dnia.
Herbata to napój, który od wieków towarzyszy ludziom na całym świecie. Jest symbolem gościnności, chwil relaksu i rytuałów, które łączą pokolenia. Choć dziś dostępna jest w setkach odmian i wariantów smakowych, jej podstawowy podział opiera się na procesie obróbki liści krzewu Camellia sinensis. To właśnie sposób zbioru i fermentacji – czas, w jakim liście zostają poddane więdnięciu, w jaki sposób są zwijane, czy przechodzą fermentację i w jakim stopniu jest ona zaawansowana – decyduje o końcowym charakterze napoju, nadając mu charakterystyczny kolor, aromat i właściwości zdrowotne.
Jakie są rodzaje herbat?
Różnice między poszczególnymi gatunkami herbaty wynikają przede wszystkim z procesu produkcji. Warto zauważyć, że zarówno herbata zielona, jak i herbata czarna mogą pochodzić z tej samej rośliny. Efekt końcowy, a więc gatunek herbaty jaki otrzymamy, jest zależny od doboru metod obróbki liści oraz długości i etapów procesu produkcji. To właśnie etapy przetwarzania herbacianych liści decydują o smaku, aromacie i właściwościach naparu.
1. Herbaty liściaste (klasyczne)
Herbata czarna - klasyka o intensywnym smaku
Do najbardziej znanych gatunków należą:
- Assam – ceniona za intensywność i mocny, ziemisty smak.
- Darjeeling – nazywana „szampanem wśród herbat”, charakteryzuje się delikatnym, kwiatowym aromatem.
- Earl Grey – aromatyzowana olejkiem bergamotowym, klasyk brytyjskich tradycji herbacianych.

Herbata zielona - subtelność i zdrowie w filiżance
Najbardziej znane odmiany zielonej herbaty to:

Zieloną herbatę warto parzyć w niższej temperaturze (ok. 70–80°C), aby uniknąć goryczki i wydobyć jej pełen bukiet smaków.
Herbata biała - najdelikatniejsza z herbat
- Pai Mu Tan (Bai Mu Dan – Biała Piwonia) – o lekkim, orzeźwiającym smaku.
- Silver Needle (Srebrne Igły) – ekskluzywna herbata produkowana wyłącznie z pączków pokrytych białym meszkiem.
- White Oothu – o lekko owocowej słodyczy i subtelnie orzechowej nucie

Herbata oolong - półfermentowana harmonia
- Tie Guan Yin (Żelazna Bogini Miłosierdzia) – o kwiatowym aromacie i kremowej teksturze.
- Dong Ding – łagodny napar bez goryczki
- Milky Oolong – naturalnie słodka i delikatnie aromatyzowana, kremowa i mleczny w smaku
- Da Hong Pao – ceniona chińska herbata o prażonych, mineralnych nutach.

Herbata żółta (zwana również cesarską)
Mało znany rodzaj herbaty, który jest podobny do herbaty zielonej, ale ma bardziej zaawansowany proces produkcji. Charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem i żółtym odcieniem.
Etapy produkcji: zbiór świeżych liści -> więdnięcie -> częściowe powstrzymanie utleniania (poddanie działaniu wysokiej temperatury) -> żółknięcie (podgrzewanie i zawijane w papier) -> suszenie
Herbata pu-erh - fermentowany skarb z Chin
Wyróżnia się dwa rodzaje pu-erh:
- Sheng (surowa) – dojrzewa naturalnie przez lata, rozwijając złożony bukiet aromatów.
- Shu (dojrzała) – poddawana sztucznemu przyspieszeniu fermentacji, dzięki czemu szybciej nabiera głębokiego smaku.

Yerba mate, rooibos i inne napary
Owocowe
Napary owocowe / herbaty owocowe są przygotowywane z suszonych owoców, takich jak jabłka, jagody, maliny i truskawki.
Są słodkie i owocowe w smaku i nie zawierają liści herbacianych.
Są bogate w witaminy i składniki odżywcze, często w większych ilościach niż na przykład czarna herbata.

Ziołowe
Herbaty ziołowe to napary tworzone z suszonych części roślin, takich jak liście, kwiaty, korzenie, nasiona i owoce. Nie zawierają liści herbaty.
Każda kompozycja ziołowa wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i właściwościami prozdrowotnymi, które mogą wspierać różne obszary naszego zdrowia i samopoczucia.

Mate
Herbaty mate, znane także jako yerba mate zaparza się z liści drzewa ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) uprawianego w Ameryce Południowej.
Posiadają wysoką zawartość kofeiny. Spożywa się je przy użyciu specjalnego naczynia i rurki do picia zwaną “bombillą”.

Rooibos to wyjątkowe zioło z Republiki Południowej Afryki, często nazywane „czerwoną herbatą”, choć nie pochodzi z krzewu herbacianego Camelia Sinensis. Po zebraniu i wysuszeniu, z tej rośliny uzyskuje się charakterystyczny, czerwonobrązowy napar.
Napar z rooibosu wyróżnia się miodowym smakiem i słodkim aromatem. Jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim za wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które są korzystne dla zdrowia.

Różnorodność herbat Demmers
Herbaciarnia Demmers Teahouse skupia się głównie na klasycznych herbatach liściastych. To niszowy rynek na skalę światową, gdyż tylko 3-5% całkowitej produkcji herbaty przyjmuje taką postać. Jednak nie brak u nas również alternatyw.
