KATEGORIE
Rodzaje herbat - liściastych i naparów

Od liścia do filiżanki

Tradycyjna herbata to napar przygotowywany z liści lub pąków krzewu herbacianego (Camellia sinensis). Gatunek wywodzący się z Chin jest obecnie uprawiany w dziesiątkach krajów, stając się jedną z najważniejszych i najbardziej rozpowszechnionych roślin uprawnych na Ziemi.

I podobnie jak niepozorne winogrona mogą przekształcić się wyraziste cabernet, intensywne sherry i musujące szampany, tak liść herbaty może przybrać tysiące różnych smaków i zapachów. Wśród herbat sporządzanych z tej rośliny znajdują się herbata czarna, zielona, biała, oolong, żółta, Pu Erh i matcha.

Krzew herbaciany występuje w dwóch odmianach: Camellia sinensis var. sinensis oraz Camellia sinensis var. assamica. Jego liście są skórzaste i błyszczące, mają długość od 5 do 15 cm i szerokość od 2 do 5 cm. Kwiaty, umieszczone w kątach liści na cienkich szypułkach, składają się z 7–8 białych płatków.

"Zarówno herbata zielona, jak i herbata czarna mogą pochodzić z tej samej rośliny."
W języku polskim używamy pojęcia „herbata” również w odniesieniu do napojów, w których nie występują liście camellia. Są to najczęściej napary, zwłaszcza na bazie owoców (np. herbata malinowa) lub ziół (herbata miętowa, rumianek). Do popularnych naparów, zwanych popularnie herbatami, należą także “herbaty” rooibos i mate.

Jakie są rodzaje herbat?

Różnice między poszczególnymi gatunkami herbaty wynikają przede wszystkim z procesu produkcji. Warto zauważyć, że zarówno herbata zielona, jak i herbata czarna mogą pochodzić z tej samej rośliny. Efekt końcowy, a więc gatunek herbaty jaki otrzymamy, jest zależny od doboru metod obróbki liści oraz długości i etapów procesu produkcji. To właśnie etapy przetwarzania herbacianych liści decydują o smaku, aromacie i właściwościach naparu.

1. Herbaty liściaste (klasyczne)

1

Najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Liście herbaty są poddawane procesowi całkowitego utleniania, dzięki czemu napar zyskuje ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak.

 

Znane gatunki: Darjeeling, Assam i Ceylon.

Etapy produkcji: zbiór świeżych liści -> więdnięcie -> zwijanie -> utlenianie -> suszenie

 
Więcej informacji o czarnej herbacie – Jak powstaje? Jakie ma działanie? Jak ją pić? – znajdziesz tutaj >
2

W przypadku herbaty zielonej utlenianie jest niepożądane i należy mu zapobiec. Liście poddaje się procesowi więdnięcia, a następnie przechodzą pierwszy etap suszenia, znany jako “kill-green”, który zatrzymuje oksydację. Dzięki temu liście zachowują naturalną zieloną barwę, a – co ważniejsze – witaminy i pierwiastki śladowe są w dużej mierze zatrzymane. Nadaje to zielonej herbacie szczególnie potężne właściwości prozdrowotne.

 

Znane gatunki: Sencha, Gunpowder, Matcha

 
Etapy produkcji: zbiór świeżych liści -> więdnięcie -> powstrzymanie utleniania (poddanie działaniu wysokiej temperatury) -> zwijanie -> suszenie
3

Najdelikatniejsza i najmniej przetworzona herbata. Liście są po prostu zbierane i suszone naturalnie na otwartym powietrzu. Po zaparzeniu ma jasnosłomkowy kolor oraz subtelny i delikatny smak.

 
Znane gatunki: Oothu, Pai Mu Tan
 

Etapy produkcji: zbiór świeżych liści -> więdnięcie -> suszenie

4

Oolong mieści się między herbatą zieloną a czarną, pod względem stopnia oksydacji, ponieważ jest częściowo utleniana. Posiada bardziej złożony smak niż herbata zielona, ale brak jej intensywnego smaku, który charakteryzuje herbatę czarną. Występuje w znacznej różnorodności smaków, od kwiatowych aż po owocowe.

 

Etapy produkcji: zbiór świeżych liści -> więdnięcie -> podrzucanie liści w wiklinowych koszach, aby naruszyć strukturę liścia -> częściowe utlenianie -> suszenie

5

Herbata żółta (zwana również cesarską)​

Mało znany rodzaj herbaty, który jest podobny do herbaty zielonej, ale ma bardziej zaawansowany proces produkcji. Charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem i żółtym odcieniem.

 

Etapy produkcji: zbiór świeżych liści -> więdnięcie -> częściowe powstrzymanie utleniania (poddanie działaniu wysokiej temperatury) -> żółknięcie (podgrzewanie i zawijane w papier) -> suszenie

6

Herbata Pu-Erh (zwana w Polsce herbatą czerwoną)​

Pu-erh pochodzi z prowincji Yunnan na południu Chin i nosi nazwę miasta, z którego ta herbata się wywodzi. Liście herbacianego krzewy przechodzą przez wszystkie podstawowe procesy przetwarzania, a następnie dochodzi do kluczowego etapu – fermentacji. Gotowe liście są układane w stosy (przypominające stos kompostu), co umożliwia bakteriom przeprowadzenie fermentacji. Przechowywane w ten sposób przez długi czas, co najmniej przez dziesięć lat, zyskują głęboki, złożony smak o nutach drzewnych i ziemistych. Mogą być również starzone przez okres nawet do stu lat.

 

Etapy produkcji: zbiór świeżych liści -> więdnięcie -> powstrzymanie utleniania (poddanie działaniu wysokiej temperatury) -> zwijanie -> suszenie -> wywołanie procesu fermentacji

2. Napary

1

Napary owocowe / herbaty owocowe są przygotowywane z suszonych owoców, takich jak jabłka, jagody, maliny i truskawki. Są słodkie i owocowe w smaku i nie zawierają liści herbacianych.

2

Te herbaty są przygotowywane z suszonych owoców, takich jak jabłka, jagody, maliny i truskawki. Są słodkie i owocowe w smaku i nie zawierają liści herbacianych.

3

Mate

Herbaty mate, znane także jako yerba mate zaparza się z liści drzewa ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) uprawianego w Ameryce Południowej. Posiadają wysoką zawartość kofeiny. Spożywa się je przy użyciu specjalnego naczynia i rurki do picia zwaną “bombillą”.
4
Wytwarzany jest z krzewu Rooibos, który rośnie w Republice Południowej Afryki. Ze względu na kolor naparu często nazywany jest czerwoną herbatą. Nie zawiera kofeiny i ma łagodny, słodki smak

Różnorodność herbat Demmers

Herbaciarnia Demmers Teahouse skupia się głównie na klasycznych herbatach liściastych. To niszowy rynek na skalę światową, gdyż tylko 3-5% całkowitej produkcji herbaty przyjmuje taką postać. Jednak nie brak u nas również alternatyw.

Zachwyca nas różnorodność smaków i odmian herbaty. Nasza wiedza opiera się na dobrze znanych i dogłębnie przestudiowanych informacjach dotyczących herbaty, jej kultury i różnych rodzajów, które wzbogacamy doświadczeniem. Wciąż staramy się ją pogłębiać i odkrywać fascynujący świat herbaty. Niezmiennie cieszą nas osobiste preferencje w przygotowywaniu i degustacji herbaty, która przecież jest najpopularniejszym napojem na świecie. Herbata to żywa kultura i różnorodna tradycja, która ewoluuje w czasie.
Masz ochotę na filiżankę wybornej herbaty?
Przejrzyj naszą wyjątkową ofertę!
Masz ochotę na czarną herbatę?
KATEGORIE