Pai Mu Tan BIO - Biała Piwonia
- ✔ DELIKATNA ✔ KWIATOWA ✔ ŚWIEŻA
- Wykwintna herbata biała, z której powstaje żółto-zielony napar z delikatnym kwiatowym posmakiem i aromatem świeżego siana. Pochodzi z upraw organicznych.
Organiczna Bio Pai Mu Tan to doskonałe wprowadzenie do świata białych herbat w ich klasycznym wydaniu. Ten rodzaj herbaty należy do najmniej przetworzonych, a ich cechą charakterystyczną jest delikatny smak.
Herbata Pai Mu Tan, znana również jako Bai Mudan (chiński:白牡丹; dosłownie: „biała piwonia”) jest sporządzana z nieotwartych pąków i pierwszych dwóch bezpośrednich młodych liści krzewu herbacianego (Camellia sinensis). Liście te są zbierane ręcznie, a następnie poddawane więdnięciu i suszone na słońcu. Proces ten nadaje herbacie delikatny smak i jasny kolor. Nazwa nawiązuje do wyglądu liści i pąków herbaty przypominających płatki kwiatu białej piwonii.
Pai Mu Tan, tradycyjnie uprawiana w Fujian w Chinach, ma długą historię sięgającą czasów dynastii Song (960-1279). W czasach dynastii Ming (1368-1644) herbata Pai Mu Tan stała się popularna na dworze cesarskim i uznawana była za herbatę luksusową. Dziś herbata Pai Mu Tan jest nadal wysoko ceniona ze względu na delikatny smak i uważana za jedną z najlepszych herbat białych.
Herbata Bio Pai Mu Tan z oferty Demmers pochodzi z upraw organicznych. Liście sa obszerne, srebrno-biała i zielone, z charakterystycznym białym mieszkiem na spodzie.
W jej aromacie można wyczuć zarówno nuty owocowe, jak i łąkowe, a smak można określić jako lekko słodkawy i gładki.
W jaki sposób przygotować napar z herbaty Pai Mu Tan?
Dwie łyżeczki liści zalać 250 ml wody w temperaturze 80°C. Poczekać około 3 minuty i przelać do filiżanki.