Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zdobył serca wielu miłośników słodkości na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywany na bazie kawy i likieru amaretto, składa się z warstw nasączonych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i posypki z kakao. Jednak fani herbaty zmodyfikowali ten przysmak, tworząc jego nową wersję – tearamisu.
Przedstawimy trzy przepisy, które stanowią interesującą alternatywę dla klasycznego tiramisu i z pewnością zachwycą miłośników herbaty. Pierwsza, z wykorzystaniem irish dram o aromacie irlandzkiej whisky, jest wyrazista i bogata w smaku, idealna na zimowe dni. Druga, na bazie herbaty Earl Grey, ma subtelny, kwiatowy aromat z nutą pomarańczy, który doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Trzecia powstała na bazie popularnej matchy. Nadaje włoskiemu deserowi nie tylko charakterystyczny, lekko gorzki i trawiasty posmak, ale też oryginalny wygląd.
Tearamisu Irish Dram
Składniki (6-7 porcji):
- 500 g serka mascarpone,
- 4 duże jajka,
- 70 g cukru pudru,
- 300 ml mocnej, zaparzonej herbaty Irish Dram (o aromacie irlandzkiej whisky),
- 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
- opcjonalnie: 50 ml likieru Irish Cream,
ok. 2 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie:
1. Zaparz 300 ml mocnej herbaty Irish Dram i odstaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz przygotować alkoholową wersję deseru, dodaj do herbaty likier Irish Cream.
2. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek (przydadzą się później).
3. Następnie przygotuj krem. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
4. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.
5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w herbacie (tak, aby nasiąkły, ale się nie rozpadły) i ułóż warstwę w dużym prostokątnym naczyniu lub w pojedynczych naczynkach np. pucharkach. Posyp delikatnie kakao. Następnie wyłóż warstwę kremu. Powtórz, kończąc warstwą kremu.
6. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Tearamisu Earl Grey
Składniki (6-7 porcji):
- 500 g serka mascarpone,
- 4 duże jajka,
- 70 g cukru pudru,
- 300 ml mocnej, zaparzonej herbaty Earl Grey,
- 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
- ok. 2 łyżki gorzkiego kakao,
- opcjonalnie: 2 łyżki likieru Grand Marnier (lub innego, dowolnego likieru pomarańczowego),
- skórka z pomarańczy (do dekoracji).
Przygotowanie:
1. Zaparz 300 ml mocnej herbaty Earl Grey i odstaw do ostygnięcia. Dodaj likier Grand Marnier.
2. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek.
3. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
4. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.
5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w herbacie i układaj warstwami na zmianę z warstwami kremu.
6. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekoruj deser skórką z pomarańczy.
Matchamisu
Składniki (6-7 porcji):
- 500 g serka mascarpone,
- 4 duże jajka,70 g cukru pudru,
- 4 łyżeczki dobrej jakości matchy + 1 do dekoracji,
- 100 ml wody,
- 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
- opcjonalnie: 50 ml rumu
Przygotowanie:
1. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek.
2. Przygotuj krem. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodaj 2 łyżeczki matchy.
3. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.
4. Przy pomocy chasenu lub spieniacza do mleka wymieszaj pozostałe 2 łyżeczki matchy z wodą.
5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w przygotowanej matchy i układaj na zmianę z warstwami kremu.
6. Wierzch deseru posyp matchą. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.