PRZEPISY

Tea-ramisu, czyli tiramisu na bazie herbaty

Przepisy na tiramisu na bazie herbaty czarnej i zielonej matcha
Spis treści
Spis treści

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który zdobył serca wielu miłośników słodkości na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywany na bazie kawy i likieru amaretto, składa się z warstw nasączonych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i posypki z kakao. Jednak fani herbaty zmodyfikowali ten przysmak, tworząc jego nową wersję – tearamisu.

 

Przedstawimy trzy przepisy, które stanowią interesującą alternatywę dla klasycznego tiramisu i z pewnością zachwycą miłośników herbaty. Pierwsza, z wykorzystaniem irish dram o aromacie irlandzkiej whisky, jest wyrazista i bogata w smaku, idealna na zimowe dni. Druga, na bazie herbaty Earl Grey, ma subtelny, kwiatowy aromat z nutą pomarańczy, który doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Trzecia powstała na bazie popularnej matchy. Nadaje włoskiemu deserowi nie tylko charakterystyczny, lekko gorzki i trawiasty posmak, ale też oryginalny wygląd.

1

Tearamisu Irish Dram

Składniki (6-7 porcji):

 

  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 duże jajka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 300 ml mocnej, zaparzonej herbaty Irish Dram (o aromacie irlandzkiej whisky),
  • 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
  • opcjonalnie: 50 ml likieru Irish Cream,
    ok. 2 łyżki gorzkiego kakao.
Przepis na tiramisu z likierem irlandzkim

Przygotowanie:

 

1. Zaparz 300 ml mocnej herbaty Irish Dram i odstaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz przygotować alkoholową wersję deseru, dodaj do herbaty likier Irish Cream.

 

2. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek (przydadzą się później).

 

3. Następnie przygotuj krem. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

An Irish Dram - Herbata o aromacie whisky
An Irish Dram
Mieszanka czarnych herbat wzbogacona aromatami typowymi dla likieru irlandzkiej whisky. Nie zawiera alkoholu. Daje mocny i kremowy napar.

17,95 

4. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.

 

5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w herbacie (tak, aby nasiąkły, ale się nie rozpadły) i ułóż warstwę w dużym prostokątnym naczyniu lub w pojedynczych naczynkach np. pucharkach. Posyp delikatnie kakao. Następnie wyłóż warstwę kremu. Powtórz, kończąc warstwą kremu.

 

6. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 4 godziny.

2

Tearamisu Earl Grey

Składniki (6-7 porcji):

  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 duże jajka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 300 ml mocnej, zaparzonej herbaty Earl Grey,
  • 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
  • ok. 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru Grand Marnier (lub innego, dowolnego likieru pomarańczowego),
  • skórka z pomarańczy (do dekoracji).

Przygotowanie:

1. Zaparz 300 ml mocnej herbaty Earl Grey i odstaw do ostygnięcia. Dodaj likier Grand Marnier.

 

2. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek.

 

3. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

 

4. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.

 

5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w herbacie i układaj warstwami na zmianę z warstwami kremu.

 

6. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekoruj deser skórką z pomarańczy.

3

Matchamisu

Składniki (6-7 porcji):

 

  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 duże jajka,70 g cukru pudru,
  • 4 łyżeczki dobrej jakości matchy + 1 do dekoracji,
  • 100 ml wody,
  • 300 g podłużnych biszkoptów (“kocie języki”),
  • opcjonalnie: 50 ml rumu
Przepis na tiramisu na bazie zielonej herbaty matcha

Przygotowanie:

 

1. Jajka włóż do zlewu i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek.

 

2. Przygotuj krem. Ubij żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę (ok. 7 minut). Następnie dodawaj porcjami mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodaj 2 łyżeczki matchy.

 

3. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z masą mascarpone.

 

4. Przy pomocy chasenu lub spieniacza do mleka wymieszaj pozostałe 2 łyżeczki matchy z wodą.

 

5. Biszkopty na kilka sekund zanurz w przygotowanej matchy i układaj na zmianę z warstwami kremu.

 

6. Wierzch deseru posyp matchą. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Podobne wpisy
Herbata z imbirem
Herbata z imbirem – Korzyści zdrowotne & Przepisy
Dlaczego warto pić herbatę z imbirem? Odkryj niezwykły wpływ imbiru na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Rooibos Cappuccino & Rooibos Latte
Rooibos można spożywać w postaci klasycznego naparu, ale świetnie komponuje się także z mlekiem i korzennymi dodatkami. Oto kilka prostych przepisów na rooibos cappuccino i latte. Będą doskonałą alternatywą dla kawy, zwłaszcza jeżeli ograniczasz kofeinę.
PRZEPISY