(Nie) krótka historia imbiru
Imbir pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie był kultywowany selektywnie już ponad 5 tys. lat p.n.e. Ludy austronezyjskie wykorzystywały kłącza i liście rośliny do aromatyzowania potraw, wyplatania mat oraz rytuałów leczniczych i religijnych, w tym ochrony przed duchami i zapewnienia błogosławieństwa statkom. Wraz z rozwojem szlaków handlowych imbir dotarł do Indii, gdzie upowszechnił się jako jedna z ważniejszych upraw, a około I wieku n.e. dotarł w rejony Morza Śródziemnego.
Pierwsza pisemna wzmianka dotycząca imbiru pochodzi z Analektów Konfucjusza, spisanych w Chinach w okresie Walczących Królestw (475–221 p.n.e.). Wynika z niej, że Konfucjusz był zagorzałym zwolennikiem imbiru, który spożywał do każdego posiłku. W roku 406 mnich Faxian pisał, że imbir uprawiano w doniczkach na chińskich statkach, aby zapobiec szkorbutowi wśród załogi. W średniowieczu imbir surowy i konserwowany był już powszechnie sprowadzany do Europy, gdzie nawet został ujęty w farmakopeach (spisach leków) kilku krajów.
Kulinarne zastosowanie imbiru
Jako wszechstronny i aromatyczny składnik, imbir można znaleźć w tradycjach kulinarnych na całym świecie. Jego wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że jest popularnym dodatkiem zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych.
Młode kłącza imbiru są soczyste i mięsiste, o łagodnym smaku. Często marynuje się je w occie lub sherry jako przekąskę lub gotuje jako składnik wielu potraw. Można je zalać wrzątkiem i przygotować rozgrzewający napar z miodem, jak również wykorzystać do zrobienia cukierków czy wina imbirowego.
Dlaczego warto pić herbatę z imbirem?
1. Łagodzi nudności i problemy trawienne
2. Zmniejsza stany zapalne i ból
3. Wzmacnia układ odpornościowy
4. Poprawia krążenie krwi
5. Pomaga w utracie wagi
Przepisy na herbatę z imbirem
Herbata z imbirem i cytryną
Składniki (1 porcja):
- czarna herbata,
- imbir – mały kawałek świeżego (ok. 2-3 cm) lub 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- plasterek cytryny,
- ok. 1 łyżka dobrej jakości naturalnego miodu
Przygotowanie:
1. Imbir należy dokładnie umyć lub cienko obrać ze skórki w celu usunięcia wszystkich zanieczyszczeń. Następnie pokroić go w cienkie plasterki lub drobną kostkę (im mocniej rozdrobniony korzeń imbiru, tym więcej cennych substancji mamy szansę wypić razem z napojem).
2. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć lub obrać ze skórki. Ukroić plasterek.
3. Zaparzyć ok. 250-300 ml czarnej herbaty.
4. Gdy herbata lekko się przestudzi, dodać do niej przygotowany imbir (wiele wartościowych związków i witamin ginie w wysokiej temperaturze, dlatego dobrze jest chwilę odczekać), a następnie odstawić na kilka minut pod przykryciem.
5. Na koniec, dodać plasterek cytryny oraz miód do smaku.
Herbata korzenna
Składniki (1 porcja):
- czarna herbata,
- imbir – mały kawałek świeżego (ok. 2-3 cm) lub 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- laska cynamonu,
- cytryna,
- pomarańcza,
- kilka goździków,
- ok. 1 łyżka dobrej jakości naturalnego miodu lub 2 łyżki syropu malinowego.
Przygotowanie:
1. Imbir należy dokładnie umyć lub cienko obrać ze skórki. Pokroić go w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
2. Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć lub obrać ze skórki. Ukroić po plasterku.
3. Zaparzyć ok. 250-300 ml czarnej herbaty.
4. Gdy herbata lekko się przestudzi, dodać przygotowany imbir, laskę cynamonu, goździki.
5. Na koniec, dodać plasterek cytryny oraz miód lub syrop malinowy do smaku.
Zielona herbata z imbirem i miętą
Składniki (1 porcja):
- zielona herbata,
- imbir – mały kawałek świeżego (ok. 2-3 cm) lub 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- plasterek limonki,
- świeża mięta.
Przygotowanie:
1. Imbir należy dokładnie umyć lub cienko obrać ze skórki w celu usunięcia wszystkich zanieczyszczeń. Następnie pokroić go w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
2. Limonkę dokładnie umyć i sparzyć.
3. Zaparzyć ok. 250-300 ml zielonej herbaty wraz z przygotowanym imbirem.
4. Na koniec, dodać plasterek limonki oraz świeże listki mięty.
Napar imbirowy
Składniki (2 porcje):
- kawałek imbiru świeżego (ok. 3-5 cm) lub 2-3 łyżeczki suszonego imbiru,
- 2-3 gałązki rozmarynu,
- 2-3 gałązki mięty,
- 2-3 gałązki melisy,
- cytryna,
- pomarańcza,
- 2-3 łyżki miodu,
- nasiona kopru włoskiego (1 łyżeczka)
- 0,7 l wody.
Przygotowanie:
1. Imbir umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do żaroodpornego dzbanka.
2. Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć. Połowę pokroić w plastry, z drugiej wycisnąć sok i dodać go do imbiru.
3. Zalać wrzątkiem, wrzucić zioła i nasiona kopru. Odstawić na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.
4. Do smaku można dodać miód.
Gotowe herbaty z imbirem
Wśród autorskich herbat z imbirem Demmers Teahouse znajdziecie wiele wyjątkowych kompozycji. Szczególnie polecamy:
Zioła i herbaty ziołowe:
- Imbir suszony – pikantne kawałeczki imbiru – idealne do domowych naparów
- Imbir z cytryną – rozgrzewająca herbata ziołowa z kawałkami imbiru, trawą cytrynową, skórką cytrynową, miętą pieprzową i nagietkiem
- Dzień dobry – orzeźwiająca ziołowa herbata z imbirem, jabłkiem, skórkami pomarańczy, cynamonem, pieprzem, kardamonem, bazylią i rooibosem
- Promyk Słońca – organiczna, słonecznie żółta herbata owocowa z kurkumą, imbirem, trawą cytrynową i nasionami konopi, o orzeźwiającym cytrynowym smaku
Zielone herbaty z imbirem:
- Zielona Imbirowa – indyjska zielona herbata z kawałkami imbiru i korzennym aromatem
- Sunny Green – orzeźwiająca mieszanka organicznych zielonych herbat z kawałkami imbiru, skórką grapefruita, cytryny i pomarańczy
Czarna herbata z imbirem:
- Indian Chai – czarna indyjska herbata w wersji organicznej z imbirem, cynamonem, kardamonem, goździkami i pieprzem
Herbaty rooibos z imbirem:
- Rooibos African Chai – południowoafrykańska herbata rooibos z orientalnymi przyprawami masala chai: imbirem, cynamonem, anyżem, skórką pomarańczową, kardamonem
Mate z imbirem:
- Detox Mate Balance – energetyzująca yerba mate z dodatkiem werbeny, pokrzywy, imbiru, lukrecji, owoców dzikiej róży, rumianku i płatków róży.