PRZEPISY

Rooibos Cappuccino & Rooibos Latte

Spis treści
Spis treści

Zaliczany do czerwonych herbat rooibos, herbatą jest tylko z nazwy. Jego przypominające igły listki pozyskiwane są nie z krzewów herbacianych, lecz z występującego w południowych rejonach Afryki bezteinowego zioła – czerwonokrzewu. Nazywany też “górską herbatą” napar to nie tylko szeroka gama korzyści zdrowotnych, ale także wyjątkowy, łagodny i delikatnie słodki smak.

 

Rooibos można spożywać w typowo herbacianym stylu – w postaci naparu, ale świetnie komponuje się także z mlekiem i korzennymi dodatkami. Oto kilka prostych przepisów na rooibos cappuccino i latte, które można wykonać w domu. Będą doskonałą alternatywą dla kawy, zwłaszcza dla tych, którzy unikają kofeiny.

1

Klasyczne rooibos cappuccino

Składniki:

 

  • dwie łyżeczki herbaty rooibos,
  • mleko ok. 200 ml (dobrze będzie smakowało także mleko roślinne np. migdałowe, ryżowe czy owsiane),
  • mielony cynamon,
  • opcjonalnie: miód.

Przygotowanie:


1. Zacznij od zaparzenia espresso z rooibosa – tak jak w przypadku kawy możesz użyć do tego zarówno ekspresu, jak i zaparzacza.
2. Następnie spień podgrzej mleko. Pamiętaj, aby mleko na początku było zimne, ponieważ wtedy łatwiej jest kontrolować jego temperaturę podczas spieniania.

Wskazówka: do dzbanka wlej mniej mleka niż wynosi pojemność filiżanki czy kubka, w którym zamierzasz spożyć napój, ponieważ podczas spieniania objętość mleka znacznie się zwiększy.

Temperatura mleka nie powinna przekroczyć 70 stopni Celsjusza, więc jeśli nie masz termometru, kontroluj jego ciepło dłonią obejmując dzbanek – przestań spieniać, zanim zacznie parzyć.
3. Przygotuj filiżankę, kubek lub szklankę.
Ważną kwestią w przygotowaniu cappuccino są proporcje. Stosunek ilości składników prezentuje się następująco: 1/3 espresso, 1/3 mleka oraz 1/3 pianki.

4. Do kubka lub szklanki najpierw wlej espresso, a następnie spienione mleko. Nalewając mleko zachowaj odstęp ok. 10 centymetrów od kubka, tak aby mleko mogło przebić się przez powierzchnię espresso i dokładnie się z nim wymieszać. Stopniowo zbliżaj naczynie z mlekiem do filiżanki, aby w fazie końcowej znalazła się w niej najlżejsza część spienionego mleka, czyli pianka.
5. Na koniec udekoruj napój mielonym cynamonem.
Jeśli preferujesz słodsze smaki, możesz posłodzić napój 1-2 łyżeczkami miodu.

2

Waniliowe rooibos cappuccino

Składniki:

 

  • 2 łyżeczki sypanej herbaty rooibos (waniliowej lub klasycznej) lub 1 torebka,
  • 150 ml ulubionego mleka,
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego,
  • laska wanilii.

Przygotowanie:


1. Zalej rooibos 50 ml wody o temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. W przypadku sypanej herbaty możesz do tego użyć zarówno ekspresu do kawy, zaparzacza, jak i tradycyjnych metod.

2. Herbatę wlej do ulubionej szklanki.

3. Następnie spień mleko i podgrzej je w garnuszku wraz z miąższem z laski wanilii.

4. Dodaj mleko na naparu.

5. Dosłodź do smaku.

Rooibos Waniliowy
Rooibos Waniliowy
Miodowy rooibos w wyjątkowej kompozycji z delikatną wanilią bourbon z Madagaskaru i waniliowym aromatem. Daje napar o kasztanowej barwie i zachwycającym smaku. Naturalnie bezkofeinowy.

19,95 

3

Wegańskie rooibos chai latte

Składniki:

  • torebka herbaty rooibos lub dwie łyżeczki suszu,
  • 300 ml roślinnego mleka (np. owsiane, migdałowe, sojowe),
  • 10-12 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 5 ziarenek kardamonu,
  • laska cynamonu,
    2 gwiazdki anyżu,
  • 5 plasterków obranego imbiru,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (ewentualnie 2 łyżki miodu lub syropu z agawy).

Przygotowanie:


1. Zagotuj w rondelku 0,5 litra wody na wolnym ogniu.
2. W tym samym czasie, w moździerzu potłucz razem przyprawy (kardamon, czarny pieprz, anyż pół laski cynamonu) i odstaw.
3. Osobno rozbij drugą część cynamonu oraz – również osobno – zmiażdż obrany i pokrojony w plasterki imbir.
4. Następnie do gotującej się wody wsyp po kolei rozdrobnione przyprawy (w tym jedną część laski cynamonu, druga zmiażdżona posłuży do dekoracji).
Całość gotuj przez ok. 10 min. 5. Po tym czasie dodaj brązowy cukier (ewentualnie miód lub syrop z agawy).
6. Do gotującej się wody z przyprawami wrzuć torebki herbaty.
7. Całość gotuj przez ok. 3 minuty, następnie przecedź przez sitko i przelej do kubka.
8. W osobnym naczyniu zagotuj mleko. Gdy opadnie, ubij je na puszystą piankę przy użyciu spieniacza do mleka, trzepaczki lub blendera.
9. Mleko wlej do kubka z naparem i posyp na wierzchu cynamonem.

 

Smacznego!

4

Korzenne rooibos latte z mlekiem cynamonowym

Składniki:

  • torebka herbaty rooibos lub dwie łyżeczki suszu,
    mleko (krowie lub roślinne),
  • cukier trzcinowy,
  • mielony cynamon.

Przygotowanie:


1. Zaparz herbatę.

2. Spień mleko, a następnie przelej je do szklanki.

3. Do szklanki z mlekiem powoli wlej herbatę.

4. Posyp powierzchnię napoju niewielką ilością cynamonu. Podawaj z cukrem trzcinowym.

Podobne wpisy
Oryginalne przepisy na herbatę korzenną
Przepisy na herbatę korzenną
Herbata korzenna to idealny napar na chłodne dni, który rozgrzewa ciało i wprowadza w przytulny, jesienno-zimowy nastrój. Odkryj oryginalne przepisy na aromatyczne herbaty korzenne, które z łatwością przygotujesz w domu.
Przepisy n mrożona herbatę
Przepisy na mrożoną herbatę
W upalne dni każdy z nas szuka orzeźwienia. Jednym z najprzyjemniejszych sposobów na to jest picie mrożonej herbaty. Przedstawiamy kilka przepisów na bazie herbat Demmers, które z pewnością przypadną Wam do gustu.
PRZEPISY