Klasyczna mrożona herbata cytrynowa
Składniki:
- 4-5 łyżeczek czarnej herbaty Sunny Island,
- litr wody,
- 2 łyżki miodu,
- sok z dwóch cytryn,
- kostki lodu,
- kilka plasterków cytryny do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Zaparz czarną herbatę Sunny Island w wodzie o temp. 100°C i pozostaw na 2-4 minuty.
2. Odcedź, dodaj sok z cytryny i miód. Zamieszaj, pozostaw do ostygnięcia.
3. Sparz pozostałe cytryny wrzątkiem, pokrój w plasterki i dodaj do napoju.
4. Podawaj z dużą ilością kostek lodu.
Mrożona zielona herbata z mango
Składniki:
- 6 łyżeczek zielonej herbaty Sencha,
- litr wody,
sok z jednej cytryny, - 1 mango,
- 100 ml soku z ananasa,
- laska wanilii,
kilkanaście listków mięty, - kostki lodu.
Przygotowanie:
1. Laskę wanilii przepołów wzdłuż i wybierz z niej miąższ.
2. Zaparz zieloną herbatę Sencha razem z laską i miąższem wanilii w wodzie o temp. 80°C i pozostaw na 2 minuty.
3. Odcedź, dodaj sok z cytryny i pozostaw napar do ostygnięcia.
4. Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Połowę zmiksuj razem z sokiem z ananasa, a następnie wymieszaj z herbatą.
5. Dodaj resztę kostek mango.
6. Podawaj z dużą ilością kostek lodu i miętą do dekoracji.
Leśne marzenie z Goji - Mrożona herbata owocowa
Składniki:
- 8-9 łyżeczek herbaty Leśny Cocktail,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki jagód goji,
- 4 łyżki jagód,
- 2 łyżki malin,
- 2 łyżki borówek,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
1. Laskę wanilii przepołów wzdłuż i wybierz z niej miąższ.
2. Zaparz zieloną herbatę Sencha razem z laską i miąższem wanilii w wodzie o temp. 80°C i pozostaw na 2 minuty.
3. Odcedź, dodaj sok z cytryny i pozostaw napar do ostygnięcia.
4. Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Połowę zmiksuj razem z sokiem z ananasa, a następnie wymieszaj z herbatą.
5. Dodaj resztę kostek mango.
6. Podawaj z dużą ilością kostek lodu i miętą do dekoracji.
Słoneczne orzeźwienie - Ziołowa herbata mrożona
Składniki:
- 8 łyżeczek Słonecznej Mieszanki,
- 500 ml soku jabłkowego,
- 800 ml schłodzonej wody mineralnej,
- 50 g cukru,
- 3 gałązki rozmarynu,
- kilka listków świeżej melisy,
- kilka listków świeżej mięty,
- 2 cytryny,
- kostki lodu
- opcjonalnie: białe wino musujące.
Przygotowanie:
1. Herbatę wsyp do papierowego filtra i razem z sokiem jabłkowym i cukrem zagotuj.
2. Rozmaryn, melisę i miętę dodaj do gotującego się napoju. Po kilku minutach ściągnij na bok naczynie, przykryj i odstaw do naciągnięcia na około 10 minut. Przecedź przez sitko i schłodź.
4. Sparz wrzątkiem cytryny i pokrój na plasterki.
5. Przed podaniem rozcieńcz mieszankę świeżą, również schłodzoną wodą mineralną. Podawaj z plasterkami cytryny i dużą ilością lodu.
Możesz również podać napój w wersji alkoholowej – do tej bazy świetnie będzie się nadawało prosecco czy inne wino musujące.
Żurawinowy koktajl - Mrożona herbata rooibos z żurawiną
Składniki:
- 100 ml syropu Rooibos & Żurawina,
- litr schłodzonej wody mineralnej,
- 1-2 pomarańcze,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
1. Wlej wodę do dzbanka i dodaj syrop w proporcji 1:10.
2. Umyj i pokrój na plasterki pomarańczę. Dodaj do napoju.
3. Podawaj z kostkami lodu.
Smacznego!