PRZEPISY

Przepisy na mrożoną herbatę

Przepisy n mrożona herbatę
Spis treści
Spis treści
Szukając szybkiego sposobu na orzeźwienie, często sięgamy po dostępne w sklepach chłodzone napoje. Ich skład rzadko kiedy jest dobry dla naszego zdrowia – w większości gotowych napojów znajdziemy cukier, konserwanty i sztuczne barwniki. Zdrowszą, a często też smaczniejszą alternatywą, jest przygotowanie w domu mrożonej herbaty.
Lato to doskonały czas, aby odkrywać nowe smaki, dlatego przedstawiamy Wam kilka różnych propozycji – od klasycznej mrożonej herbaty, po ciekawe połączenia z wykorzystaniem sezonowych owoców, aromatycznych przypraw czy naszych syropów zawierających ekstrakt z herbaty.
1

Klasyczna mrożona herbata cytrynowa​

Składniki:

  • 4-5 łyżeczek czarnej herbaty Sunny Island,
  • litr wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z dwóch cytryn,
  • kostki lodu,
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji.
Przepis - klasyczna mrożona herbata

Przygotowanie:

 

1. Zaparz czarną herbatę Sunny Island w wodzie o temp. 100°C i pozostaw na 2-4 minuty.

2. Odcedź, dodaj sok z cytryny i miód. Zamieszaj, pozostaw do ostygnięcia.

3. Sparz pozostałe cytryny wrzątkiem, pokrój w plasterki i dodaj do napoju.

4. Podawaj z dużą ilością kostek lodu.

 
 
2

Mrożona zielona herbata z mango

Przepis na mrożoną zieloną herbatę z mango

Składniki:

 

  • 6 łyżeczek zielonej herbaty Sencha,
  • litr wody,
    sok z jednej cytryny,
  • 1 mango,
  • 100 ml soku z ananasa,
  • laska wanilii,
    kilkanaście listków mięty,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

 

1. Laskę wanilii przepołów wzdłuż i wybierz z niej miąższ.

2. Zaparz zieloną herbatę Sencha razem z laską i miąższem wanilii w wodzie o temp. 80°C i pozostaw na 2 minuty.

3. Odcedź, dodaj sok z cytryny i pozostaw napar do ostygnięcia.

4. Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Połowę zmiksuj razem z sokiem z ananasa, a następnie wymieszaj z herbatą.

5. Dodaj resztę kostek mango.

6. Podawaj z dużą ilością kostek lodu i miętą do dekoracji.

 

Sencha - Zielona herbata z Japonii
Japońska Sencha BIO
Znakomitej jakości japońska Sencha, której smak charakteryzuje łagodna świeżość. To jedna z najbardziej znanych zielonych herbat. W sklepie Demmers proponujemy jej organiczną wersję.

33,95 

3

Leśne marzenie z Goji - Mrożona herbata owocowa

Składniki:

  • 8-9 łyżeczek herbaty Leśny Cocktail,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki jagód goji,
  • 4 łyżki jagód,
  • 2 łyżki malin,
  • 2 łyżki borówek,
  • kostki lodu.
Przepis na mrożoną herbatę owocową

Przygotowanie:

1. Laskę wanilii przepołów wzdłuż i wybierz z niej miąższ.

2. Zaparz zieloną herbatę Sencha razem z laską i miąższem wanilii w wodzie o temp. 80°C i pozostaw na 2 minuty.

3. Odcedź, dodaj sok z cytryny i pozostaw napar do ostygnięcia.

4. Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Połowę zmiksuj razem z sokiem z ananasa, a następnie wymieszaj z herbatą.

5. Dodaj resztę kostek mango.

6. Podawaj z dużą ilością kostek lodu i miętą do dekoracji.

 

4

Słoneczne orzeźwienie - Ziołowa herbata mrożona

Przepis na mrożoną herbatę ziołową

Składniki:

 

  • 8 łyżeczek Słonecznej Mieszanki,
  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 800 ml schłodzonej wody mineralnej,
  • 50 g cukru,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • kilka listków świeżej melisy,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 2 cytryny,
  • kostki lodu
  • opcjonalnie: białe wino musujące.

Przygotowanie:

1. Herbatę wsyp do papierowego filtra i razem z sokiem jabłkowym i cukrem zagotuj.

2. Rozmaryn, melisę i miętę dodaj do gotującego się napoju. Po kilku minutach ściągnij na bok naczynie, przykryj i odstaw do naciągnięcia na około 10 minut. Przecedź przez sitko i schłodź.

4. Sparz wrzątkiem cytryny i pokrój na plasterki.

5. Przed podaniem rozcieńcz mieszankę świeżą, również schłodzoną wodą mineralną. Podawaj z plasterkami cytryny i dużą ilością lodu.

Możesz również podać napój w wersji alkoholowej – do tej bazy świetnie będzie się nadawało prosecco czy inne wino musujące.

 

5

Żurawinowy koktajl - Mrożona herbata rooibos z żurawiną​

Składniki:

Przepis na mrożoną herbatę rooibos z żurawiną

Przygotowanie:

 

1. Wlej wodę do dzbanka i dodaj syrop w proporcji 1:10.

2. Umyj i pokrój na plasterki pomarańczę. Dodaj do napoju.

3. Podawaj z kostkami lodu.

 

Smacznego!

 
 
Podobne wpisy
Masala Chai - Historia & Przepisy
Przepisy na masala chai
Znana również jako chai latte, ta niezwykle aromatycza herbaciano-ziołowa mieszanka przybyła do nas z Indii. Oferuje nie tylko niepowtarzalny smak, ale także szereg korzyści zdrowotnych. Jaka jest jej historia?
Oryginalne przepisy na herbatę korzenną
Przepisy na herbatę korzenną
Herbata korzenna to idealny napar na chłodne dni, który rozgrzewa ciało i wprowadza w przytulny, jesienno-zimowy nastrój. Odkryj oryginalne przepisy na aromatyczne herbaty korzenne, które z łatwością przygotujesz w domu.
PRZEPISY