Tradycyjne metody parzenie herbaty

KATEGORIE
Metody parzenia herbaty

Metoda wschodnia (Gongfu Cha)

Niezwykle istotnym elementem kultury w Chinach i Japonii jest ceremonia parzenia herbaty. Gongfu Cha (w dosłownym tłumaczeniu: “robienie herbaty z umiejętnościami”) to kwintesencja procesu parzenia, która polega na parzeniu starannie wyselekcjonowanych liści herbaty w małych czajniczkach lub gaiwanach.

 

Każde parzenie trwa krótko, od kilku sekund do minuty, liści jest dwa razy więcej niż w metodzie zachodniej, a sam proces może być powtarzany nawet dziesięciokrotnie. To pozwala na wydobycie różnych aromatów i nut smakowych z tych samych liści. Ten proces parzenia jest rytuałem, który wymaga precyzji i skupienia. Pomaga jednak doświadczyć herbaty w pełni, podczas wielu kolejnych zaparzeń.

"Herbata jest eliksirem życia."
Eisai, Kissa Yojoki

Metoda zachodnia

Parzenie herbaty metodą zachodnią jest zdecydowanie mniej skomplikowane – to jedna z najłatwiejszych i najbardziej dostępnych metod przygotowywania herbaty. Polega ona na jednorazowym zalaniu liści herbaty gorącą wodą w proporcji 2 g suszu na 100 ml wody. Herbatę parzy się dłużej, zazwyczaj od 3 do 5 minut, ale tylko raz.

 

W przeciwieństwie do Gongfu Cha nie wymaga szeregu naczyń, jedynie jednego dużego dzbanka. Ta metoda jest szybsza i bardziej praktyczna na co dzień, choć nie pozwala na tak głębokie odkrywanie smaku herbaty.

Masz ochotę na czarną herbatę?
Przejrzyj naszą szeroką ofertę czarnych herbat!
Masz ochotę na czarną herbatę?
Poznaj inne regiony
Uprawa herbaty w Japonii
Japonia
Dodatki do herbaty
Dodatki do herbaty
KATEGORIE