Aromaty w herbacie
Herbatę aromatyzowano od czasu jej narodzin – dodatki są niemal tak stare, co sama herbata. Jednak w ostatnim czasie produkcja takich herbat wzrosła ponad pięciokrotnie, a producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych mieszanek o fantazyjnych i poetyckich nazwach.
Kompozycje z dodatkiem owoców, kwiatów czy korzennych przypraw dużo bardziej przemawiają do naszej wyobraźni. Są też remedium na zbyt gorzką herbatę, będącą skutkiem nieprawidłowego parzenia lub sięgania po produkty niskiej jakości.
Czym są aromaty w herbacie?
Aromaty w herbatach to dodatki smakowe i zapachowe, których celem jest wzbogacenie smaku i zapachu herbaty. Mogą pochodzić z naturalnych źródeł lub być wytwarzane syntetycznie (sztucznie). W Demmers Teahouse wykorzystujemy wyłącznie aromaty naturalne lub identyczne z naturalnymi. Nie używamy sztucznych aromatów.
Aromaty w herbatach to dodatki smakowe i zapachowe, których celem jest wzbogacenie smaku i zapachu herbaty. Mogą pochodzić z naturalnych źródeł lub być wytwarzane syntetycznie (sztucznie).
W Demmers Teahouse wykorzystujemy wyłącznie aromaty naturalne lub identyczne z naturalnymi. Nie używamy sztucznych aromatów.
Naturalne aromaty w herbacie
Przede wszystkim mamy herbaty aromatyzowane według tradycyjnych receptur, czyli zawierające łatwo zauważalne w suszu dodatki. Są to różnego rodzaju przyprawy, np. kardamon, imbir, cynamon, goździki, anyż, zioła i kwiaty, takie jak: hibiskus, róża, jaśmin, nagietek oraz kawałki owoców, np. suszone jabłka, truskawki, jagody, a nawet warzywa, np. buraki czy marchew.
Wyróżniamy też aromaty, które nazywamy naturalnymi ze względu na skład, zapach i smak, ale uzyskiwane są w laboratorium. To esencje i olejki pozyskiwane bezpośrednio z różnych części roślin: kwiatów, liści, korzeni, nasion, owoców czy kory. Może to być zarówno odparowany sok z owoców, jak i olejek eteryczny, którego pozyskanie wymaga zastosowania bardziej zaawansowanych technologii, takich jak destylacja, ekstrakcja czy maceracja.
Aromaty identyczne z naturalnymi
Kolejną grupę stanowią aromaty identyczne z naturalnymi, czyli substancje, które są wynikiem starannie kontrolowanego procesu chemicznego. Powstają z naturalnych surowców, więc w rezultacie otrzymuje się aromat identyczny z tym, pozyskanym bezpośrednio z roślin. Jest on jednak czystszy i trwalszy, charakteryzuje się stabilnością, co sprawia, że smak herbaty będzie jednolity w różnych partiach produktu.
Poza tym, naturalne aromaty bywają pozyskiwane z trudno dostępnych surowców, a ich produkcja może być pracochłonna. Identyczne z naturalnymi aromaty, produkowane w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych, przyczyniają się do mniejszego obciążenia środowiska.
Sztuczne aromaty w herbacie
Ostatnia grupa dodatków w herbacie to sztuczne (syntetyczne) aromaty, które są wytwarzane chemicznie w laboratoriach. Często naśladują naturalne smaki i zapachy, jednak nie mają z nimi nic wspólnego. Stosuje się je z uwagi na szybszą i tańszą produkcję, dłuższą trwałość i łatwość w uzyskaniu jednolitego smaku. Dobrym przykładem takiego aromatu jest etylowanilina, która ma kilkukrotnie intensywniejszy aromat wanilii niż sama wanilia, a przy tym jest dużo tańsza. To jednak zupełnie inny związek chemiczny niż olejek waniliowy.
Większość sztucznych aromatów jest uznawana za bezpieczne dla zdrowia przez odpowiednie organy regulacyjne, niemniej, osoby z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi powinny zachować ostrożność przy spożywaniu produktów, które je zawierają.
Jak aromatyzuje się herbatę?
Bez względu na to, czy herbata jest aromatyzowana naturalnie czy sztucznie, aromat dodaje się do niej w ten sam sposób – na gotowy susz rozpyla się płynny aromat i miesza aż będzie on jednolicie rozprowadzony, a nadmiar wilgoci odparuje. Odbywa się to maszynowo, w wielkich bębnach. Proces aromatyzowania trwa przeciętnie pół godziny. Zwykle od razu dodaje się kawałki suszonych owoców czy inne dodatki.
Tradycyjnie aromatyzowane herbaty
Istnieje kilka herbat, które są aromatyzowane w inny sposób. Tradycyjna chińska herbata jaśminowa produkowana jest przy użyciu prawdziwych kwiatów jaśminu. Mają one bardzo intensywny zapach, a herbata łatwo przejmuje zapachy otoczenia, więc nie potrzeba wiele czasu, aby aromat świeżych kwiatów jaśminu przeniknął do herbaty. Dobrze znaną na całym świecie, aromatyzowaną herbatą jest Earl Grey – herbata, która aromat bergamotki zawdzięcza naturalnemu olejkowi. Inne przykłady to mało jeszcze znana chińska herbata lapsang souchong o aromacie wędzonki, który jest efektem osuszania herbaty w dymie ognisk sosnowych czy japońska herbata genmaicha, która swój ryżowy aromat zawdzięcza dodatkowi preparowanego ryżu.
Szeroka gama dostępnych na rynku aromatyzowanych kompozycji herbacianych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie trzeba się obawiać ich próbowania. Warto jednak zwracać uwagę na skład – czy nie ma w nim podejrzanych związków chemicznych. W sklepie z herbatami Demmers, obok czystych herbat, znajdziecie sporo herbat z dodatkami. Są nimi przyprawy, zioła, kwiaty, owoce, a nawet warzywa. Jesteśmy z nich dumni, dlatego bardzo dokładnie podajemy ich skład.