Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki chemiczne, których zawartość w herbacie jest szczególnie istotne dla osób dbających o zdrowie, gdyż neutralizują one wolne rodniki tlenowe. To cząstki, które powodują uszkadzanie komórek organizmu oraz przyspieszają proces starzenia się, przez co zwiększają ryzyko powstawania chorób. Odpowiednia dieta, bogata w przeciwutleniacze chroni komórki, zapobiega wielu schorzeniom i pomaga zachować równowagę w organizmie.
Antyoksydanty w herbacie
Jednym z największych źródeł antyoksydantów, zwłaszcza katechin, jest zielona herbata. Badania wskazują, że jej regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca, raka oraz wspierać utratę wagi.
Najwyższe stężenie antyoksydantów ze wszystkich herbat zawiera matcha – specjalny rodzaj zielonej herbaty w postaci proszku uzyskiwanego z młodych liści. Dzięki temu, że spożywa się całe liście, a nie tylko napar, matcha dostarcza znacznie więcej składników odżywczych i antyoksydantów. Jest szczególnie bogata w katechiny takie jak epigallokatechina galusan (EGCG) – silny antyoksydant, który ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników i ochrony komórek przed uszkodzeniami, co czyni ją potężnym narzędziem w walce z chorobami serca, nowotworami i otyłością. Ma nawet wyższą aktywność antyoksydacyjną niż niektóre warzywa, takie jak czosnek, kapusta, szpinak czy brukselka.
Biała herbata jest najmniej przetworzona ze wszystkich tradycyjnych herbat, przez co zachowuje większość swoich naturalnych antyoksydantów. Zawiera podobne związki jak zielona herbata, ale często w wyższych stężeniach. Wysoka zawartość polifenoli sprawia, że biała herbata opóźnia starzenie się skóry, poprawia pracę serca i zapobiega nowotworom.
Oolong pod względem stopnia fermentacji plasuje się między zieloną a czarną herbatą . Zawiera umiarkowane ilości antyoksydantów, głównie polifenoli, które mogą przyczyniać się do poprawy metabolizmu, redukcji poziomu cholesterolu i poprawy zdrowia serca. Specyficzne procesy fermentacji wytwarzają unikalne związki, które mogą mieć dodatkowe korzyści zdrowotne.
Chociaż czarna herbata przechodzi pełny proces fermentacji, wciąż zawiera znaczną ilość antyoksydantów, takich jak teaflawiny i tearubiginy. Te związki mają silne właściwości przeciwzapalne i mogą przyczyniać się do poprawy funkcji naczyń krwionośnych oraz redukcji ryzyka chorób serca. Regularne picie czarnej herbaty może również poprawić zdrowie układu pokarmowego.
Bogata w przeciwutleniacze jest także herbata rooibos. Zawiera unikalne przeciwutleniacze takie jak kwercetyna (należy do grupy flawonoli) oraz aspalatyna (grupa polifenoli), które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Rooibos może również pomóc w obniżaniu poziomu cukru we krwi, wspierać zdrowie skóry i pomagać w walce ze stresem.