Czym jest Matcha?
Matchę zaczęto pić kilkaset lat temu w kraju kwitnącej wiśni. To Japończycy odkryli, że zmielenie zielonych liści herbaty na drobny pył w unikalny sposób pozwala zachować smak i substancje odżywcze. To dzięki temu matcha jest zarówno wyjątkowo smaczna jak i zdrowa.
Jak smakuje matcha?
Napar z zielonego proszku ma jasną barwę skrywającą wyraziste, ale wyważone ziemiste nuty smakowe. Większość rodzajów matchy oferuje głęboki, trawiasty ton smakowy z lekką nutą orzechową. Często smak ten opisywany jest też jako umami, a jego zwolennicy zawsze chętnie wracają po kolejną filiżankę.
Czy matcha zawiera kofeinę?
Tak, matcha zawiera kofeinę, ale jest jej mniej niż w przypadku kawy. Filiżanka matchy zawiera średnio 70 mg kofeiny, podczas gdy porównywalna filiżanka kawy zawiera jej 100 do 140 mg. Co jednak istotne, matcha potrafi wywołać efekt pobudzenia na znacznie dłużej niż kawa.
Czym matcha góruje nad kawą?
Podczas gdy oba te napoje na swój sposób korzystnie wpływają na zdrowie, w ogólnym rozrachunku wpływ matchy jest korzystniejszy, a ewentualne niepożądane efekty uboczne jej nadużywania mniej liczne. Oddziałuje ona na ciało w sposób delikatniejszy, a pozytywne efekty jej działania są bardzo różnorodne.
Jeśli zależy Ci na kofeinowym pobudzeniu, ale chcesz uniknąć niekorzystnych skutków picia kawy, matcha może być odpowiedzią na Twoje potrzeby. Oto kilka powodów, dlaczego warto rozważyć zapoznanie się z tym wyjątkowym napojem.
Matcha jest bogata w antyoksydanty
Podobnie jak jej kuzynka, zielona herbata, matcha zawiera znaczne ilości antyoksydantów (polifenole). Ze względu na sposób jej przygotowania – mielenie na drobny proszek – jeszcze więcej wartościowych składników trafia do Twojej filiżanki. Matcha stanowi jedną z najbogatszych w oksydanty form żywności.
Antyoksydanty oferują wiele korzyści, takich jak zwalczanie chorób i infekcji, spowalnianie procesów starzenia, redukcja procesów zapalnych czy przeciwdziałanie niektórym rodzajom nowotworów. Matcha zawiera dziesięciokrotnie więcej antyoksydantów niż zielona herbata. Kawa nie zawiera ich wcale.
Matcha pozwala regulować poziom energii
Zdarza Ci się czasem wpaść w stan nadmiernego pobudzenia po wypiciu kawy? A może przydarzył Ci się “zjazd” po kawie, czyli nagła utrata energii kilka godzin później? Oba te zjawiska są pochodną sposobu, w jaki kofeina z kawy uwalniana jest do organizmu. Odbywa się to bardzo szybko, co powoduje nagły wzrost adrenaliny i wpływa na poziom glukozy i insuliny, co może wywołać uczucie rozedrgania czy nawet głodu.
W przypadku matchy, kofeina uwalniana jest do organizmu dużo bardziej stopniowo, co skutkuje dłuższym i bardziej stopniowym przypływem energii. Wszystko dzięki aminokwasowi L-teanina, który ogranicza tempo przyswajania kofeiny.
Choć matcha zawiera mniej kofeiny niż porównywalna porcja kawy, uczucie pobudzenia może utrzymywać się znacznie dłużej – według niektórych od trzech do sześciu godzin – i to bez ryzyka poczucia nadmiernego pobudzenia. Z tego względu matcha może stanowić dobrą alternatywę dla osób, które potrzebują zastrzyku energii, ale są wrażliwe na kofeinę.
Matcha pomoże ukoić nerwy
L-teanina nie tylko spowalnia uwalnianie kofeiny do organizmu, ale też może mieć działanie uspokajające. Ten zawarty w matchy aminokwas ma pozytywny wpływ na jakość snu i może wywoływać uczucie spokoju.
Niektórzy kawosze twierdzą, że kawa wzmaga u nich poczucie niepokoju. Picie więcej niż jednej filiżanki kawy dziennie może powodować nadmierne zamartwianie się, a także prowadzić do fizycznych objawów nadmiernego pobudzenia, takich jak palpitacje serca czy drżenie kończyn.
Nie bez powodu buddyjscy mnisi wykorzystują matchę do medytacji. Nie tylko oczyszcza ona umysł, ale też wyostrza zmysły pozwalając jednocześnie na zachowanie uczucia spokoju.
Matcha nie powoduje uzależnienia
Porzucenie nawyku picia kawy nie jest łatwe i może wiązać się z wystąpieniem objawów odstawienia. Bóle głowy, wymioty czy bóle mięśniowe to niektóre z symptomów, z którymi mogą borykać się osoby próbujące zaprzestać regularnego spożywania kawy.
Objawy te są wynikiem domagania się przez organizm tak nagłego zwiększenia poziomu kofeiny, do jakiego został on przyzwyczajony. Im bardziej gwałtowny skok poziomu kofeiny, tym bardziej dotkliwe objawy odstawienia.
Matcha nie powoduje takich problemów, ponieważ organizm nie uzależni się od skoków poziomu kofeiny w tak dużym stopniu. Nawet jeśli przestaniesz pić matchę na kilka dni, nie wpłynie to na pogorszenie Twojego samopoczucia.
Matcha zadba o Twoje zęby
Matcha, w przeciwieństwie do kawy, nie powoduje odbarwień uzębienia. Co więcej, może wręcz pozytywnie wpłynąć na zdrowie jamy ustnej. Wszystko dzięki wspomnianym już antyoksydantom, które zwalczają bakterie powodujące ubytki. Matcha może też pomóc zredukować kamień nazębny. Działa ona kojąco w przypadku zapalenia dziąseł i – ponownie w przeciwieństwie do kawy – nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust.
Matcha wspomaga starania o utratę wagi
Matcha przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczu, co przyczynia się do zwiększenia ogólnego poziomu energii. Przygotowuje ona organizm do trybu spalania kalorii w sposób bezpieczny, bez zwiększania ciśnienia czy poziomu kortyzolu. Badania wskazują, że matcha jest szczególnie skuteczna we wspomaganiu utraty nadmiaru tłuszczu, kiedy jest spożywana bezpośrednio przed wysiłkiem fizycznym.
Matcha jest łatwa w przygotowaniu
Kolejny plus matchy jest taki, że łatwiej przygotować filiżankę matchy niż filiżankę dobrej kawy – żaden specjalistyczny sprzęt nie jest wymagany. Kiedy już nabierzesz odrobinę wprawy okaże się, że przygotowanie idealnej filiżanki machy zajmuje mniej niż 30 sekund.
Jak przygotować Matchę?
Proces przygotowania matchy jest prosty – wystarczy zmieszać proszek z gorącą wodą i dobrze je wymieszać specjalną trzepaczką do matchy (chasen) lub po prostu wykorzystując łyżeczkę niczym trzepaczkę do jajek.
Aby uzyskać matcha latte, zamiast wody można wykorzystać spienione mleko. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznego ekspresu do kawy, młynka ani wagi.