BLOG

Teina a kofeina. Na czym polega różnica?

Teina vs kofeina. Różnice i podobieństwa
Spis treści
Spis treści
Jeżeli pijecie kawę lub herbatę z pewnością słyszeliście o teinie i kofeinie. Nazwy tych dwóch substancji są często używane zamiennie, ale czy na pewno są tym samym? W tym artykule zbadamy różnice między teiną i kofeiną oraz ich wpływ na nasz organizm.

Czym jest kofeina?

Kofeina to związek chemiczny naturalnie występujący w ziarnach kawy, kakaowca i liściach herbaty. Występuje także w wielu innych roślinach, w tym w orzechach kola i guaranie. Ze względu na źródło pochodzenia może występować również pod nazwą teina (gdy źródłem jest herbata), mateiną (gdy pochodzi z yerba mate) czy guaraniną (z guarany).

Jak działa kofeina?

Kofeina jest stymulantem wpływającym na centralny układ nerwowy, wywołując szybkie zwiększenie wydajności psychicznej i fizycznej. Spożywana w rozsądnych dawkach poprawia uwagę, koncentrację i nastrój, obniża zmęczenie i zwiększa energię, poprawia wydolność fizyczną.

 

Należy jednak pamiętać, że przy nadmiernym spożyciu kofeina może oddziaływać na nasz organizm również w sposób niekorzystny – zwiększać uczucie niepokoju, zdenerwowania, prowadzić do pogorszenia nastroju i zakłócenia snu. Ważne jest, aby spożywać kofeinę z umiarem i mieć świadomość potencjalnych skutków ubocznych.

Czym jest teina?

Teina jest związkiem naturalnie występującym w roślinie Camellia sinensis, z której powstają herbaty czarna, zielona, biała, oolong, pu erh i żółta. Chemicznie jest identyczna z kofeiną, ale ze względu na pochodzenie często nazywana jest teiną.

Jak działa teina?

Teina wywiera wpływ podobny do kofeiny, ale o łagodniejszym przebiegu. Dzieje się tak dlatego, że teina występuje zwykle w około 3-4 razy niższych stężeniach w herbacie w niż kofeina w kawie. Na potrzeby porównania można powiedzieć, że kawa ma działanie mocno pobudzające, podczas gdy herbata ma działanie stymulujące.

Czy teina i teanina to to samo?

Nie. Występujące w herbacie teina i teanina (l-teanina) to dwa zupełnie różne związki chemiczne o przeciwnym względem siebie działaniu.Teina należy do grupy metyloksantyn i działa pobudzająco. Teanina jest aminokwasem redukującym stres i relaksującym organizm.
China Golden Monkey Tea
China Golden Monkey Tea
Słynna herbata z chińskiej prowincji Yunnan o czarno-złotych wydłużonych i skręconych liściach. Wyjątkowa czarna herbata o pełnym i łagodnym smaku, ze słodowymi aromatami.

56,95 

Teina a kofeina - na czym polega różnica?

Chociaż teina i kofeina są chemicznie identyczne, kluczowe różnice dotyczą ich pochodzenia, stężenia i oddziaływania na organizm.

Źródło

Główną różnicą między teiną a kofeiną jest ich źródło. Teinę można znaleźć w liściach herbaty Camellia sinensis, a kofeinę w ziarnach kawy. Z tego powodu teinę często nazywa się kofeiną występującą w herbacie.

 

Najpopularniejszym źródłem kofeiny są nasiona roślin z rodzaju kawowców, czyli doskonale nam znane ziarna kawy. Finalna zawartość kofeiny w filiżance kawy waha się w przedziale 80-135 mg i zależy od wielu czynników: gatunku kawowca z którego pochodzą nasiona, procesu ich przetwarzania oraz sposobu przyrządzania napoju. Im dłuższy proces prażenia nasion, tym mniejsza jest w nich zawartość kofeiny. Zawartość kofeiny w popularnej arabice jest niższa niż w kawie typu robusta.

 

Źródłem teiny są liście krzewu herbacianego Camellia sinensis. Teina jest uwalniana przez kontakcie z gorącą wodą, jej poziom jest najwyższy w pierwszych chwilach parzenia i następnie się obniża. Jeżeli chcesz wzmocnić i przyspieszyć działanie herbaty, nie zaparzaj jej przez dłuższy czas tylko po prostu dodaj więcej liści.

 

Oprócz techniki parzenia na zawartość teiny wpływa gatunek herbaty, proces produkcji, wielkość i rodzaj liści. Barwa naparu nie jest powiązana z jego mocą. Japońska zielona herbata gyokuro, mimo jasnego naparu i delikatnego smaku ma znacznie większą zawartość kofeiny niż ciemna intensywnie wędzona czarna herbata lapsang souchong.

Stężenie i uwalnianie w organizmie

Zawartość teiny w herbacie różni się w zależności od jej rodzaju. Na ogół herbata zawiera mniej substancji pobudzającej niż kawa, co sprawia, że jej działanie jest łagodniejsze.

 

Przeciętna filiżanka kawy (200 ml) to średnio 80-140 mg kofeiny. W takiej samej ilości czarnej herbaty znajduje się średnio 50-80 mg teiny, w przypadku zielonej herbaty jest to od 30 do 50 mg, a białej ok. 75 mg. Z uwagi na właściwości pobudzające ceniona jest również yerba mate – 200 ml naparu z 3,5 g suszu zawiera od 14 do 22 mg teiny.

 

Zarówno kofeina, jak i teina działają stymulująco na centralny układ nerwowy. Kofeina wchłania się w żołądku, a czas jej działania jest szybki i krótki. Teina przyswajana jest dopiero w jelitach, przez co znacznie wolniej przedostaje się do krwiobiegu. Obecne w liściach herbaty garbniki sprawiają, że teina uwalnia się stopniowo, a jej działanie pobudzające jest równomierne i trwa dłużej niż w przypadku kofeiny.

Skutki uboczne

Teina, tak jak inne substancje spożywane w nadmiarze, może wywoływać działania niepożądane. Bezpieczną ilość dla zdrowej osoby stanowi 400 mg teiny na dobę. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży (w tym przypadku maksymalna dawka zmniejsza się do 300 mg na dzień).

 

Spożywanie powyżej 500 mg teiny dziennie może powodować negatywne skutki, takie jak: nadpobudliwość, problemy żołądkowe, bezsenność czy arytmia. Z uwagi na działanie moczopędne, teina nasila wypłukiwanie składników mineralnych. Jako substancja psychoaktywna może powodować łagodne (niezagrażające życiu) uzależnienie fizyczne bądź psychiczne.

 

Gwałtowne odstawienie teiny, może wywoływać takie symptomy jak: zmęczenie, ból głowy, niepokój, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zmniejszenie aktywności, drażliwość, nerwowość, lęk oraz objawy grypopodobne.

Czy każda herbata ma teinę?

Do herbat bezteinowych zaliczają się ziołowe i owocowe napary np. rooibos, hibiskus, rumianek, trawa cytrynowa, jaśmin.

 

Istnieją też czarne herbaty bezteinowe, produkowane z wykorzystaniem chemicznej ekstrakcji alkaloidu z liści. Wśród herbat premium Demmers znajdziecie Earl Grey Special Soft – bezkofeinową mieszankę na bazie czarnej herbaty liściastej z kwiatami chabru i aromatem bergamotki.

Podobne wpisy
Herbata cold brew
Cold brew – nowa metoda parzenia herbaty?
Świetną propozycją na upalne dni jest cold brew, czyli herbata parzona na zimno. Taki napój nie tylko orzeźwia, ale jest też delikatniejszy w smaku i uwalnia ciekawe aromaty. W dodatku cold brew można przygotować w domu.
Jaka jest różnica między herbatą w torebkach a liściastą?
Herbata w torebkach a herbata liściasta. Jaka jest różnica?
Dwie główne formy herbaty: liściasta i herbata w torebkach. Chociaż każda z nich ma swoje zalety, różnią się pod względem jakości, smaku oraz sposobu przygotowania. Jakie są kluczowe różnice?
BLOG